ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Φωτιά στο Μάτι: Δεν ζητήθηκε βοήθεια για εναέρια μέσα λένε πρώην και νυν αρχηγός ΓΕΕΘΑ- 5 ελικόπτερα ήταν διαθέσιμα

Φωτιά στο Μάτι: Δεν ζητήθηκε βοήθεια για εναέρια μέσα λένε πρώην και νυν αρχηγός ΓΕΕΘΑ- 5 ελικόπτερα ήταν διαθέσιμα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τη φονική φωτιά στο Μάτι, ενώ ο ανακριτής εξετάζει τον ρόλο προσώπων εκτός των ήδη κατηγορουμένων.

Τόσο ο πρώην όσο και ο νυν αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατέθεσαν ότι ουδέποτε ζητήθηκε να σταλούν εναέρια μέσα από τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ ο ανακριτής έχει στα χέρια του έγγραφο από το οποίο προκύπτει πως υπήρχαν 5 διαθέσιμα ελικόπτερα που μπορούσαν να διατεθούν ενώ η φωτιά έκαιγε στο Νταού Πεντέλης.

Ο ανακριτής της υπόθεσης ενδέχεται να οδηγηθεί σε διεύρυνση του κύκλου των υπόλογων για την τραγωδία στο Μάτι. Παράλληλα με την αποστολή κλήσεων στους 20 ποινικά εμπλεκόμενους στην πυρκαγιά- και εν αναμονή της απάντησης της εισαγγελίας για την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου- ο Θανάσης Μαρνέρης μελετά προσεκτικά το υλικό της πολύμηνης έρευνας, ώστε να εντοπίσει τον τρόπο που έδρασαν πρόσωπα σε θέσεις- κλειδιά, είτε με πράξεις είτε με παραλείψεις ενεργειών που όφειλαν να προβούν.

Πλέον ο δικαστικός λειτουργός φαίνεται πως διαθέτει δεκάδες στοιχεία για τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης τις κρίσιμες ώρες από την Πυροσβεστική και τις συναρμόδιες υπηρεσίες, όπως η Πολιτική Προστασία, από την έναρξη της φωτιάς μέχρι τη στιγμή που αυτή έφθασε στη θάλασσα μέσα από σπίτια. Στελέχη των δύο υπηρεσιών έχουν τεθεί στο στόχαστρο του κ. Μαρνέρη για την απαγγελία κατηγορίας για κακουργηματική θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο.

Οι καταθέσεις Αποστολάκη και Φλώρου

Μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του δικαστικού πραγματογνώμονα, επιπυραγού Δημήτρη Λιότσιου, ο ανακριτής κάλεσε και εξέτασε τον τότε αλλά και τον νυν αρχηγό ΓΕΕΘΑ (τότε υπαρχηγό), Ευάγγελο Αποστολάκη και Κωνσταντίνο Φλώρο.

Ο ανακριτής, που έχει εστιάσει ιδιαίτερα στο θέμα της αξιοποίησης των εναέριων αλλά και των θαλάσσιων σωστικών μέσων που διατέθηκαν, έλαβε κατάθεση από τους δύο στρατιωτικούς προκειμένου να έχει δική του εικόνα σε όσα έχουν αναφέρει αξιωματικοί της Πυροσβεστικής περί αδυναμίας εναέριας αντιμετώπισης της φωτιάς κατά τους κρίσιμους χρόνους της έναρξης της και πριν καταλήξει η πιο θανατηφόρα πυρκαγιά στην ιστορία της χώρας.

Οι κ.κ. Αποστολάκης και Φλώρος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, είπαν στον ανακριτή ότι ουδέποτε ζητήθηκε από το Συντονιστικό (ΕΣΚΕ)- όπως προβλέπεται στην σχετική νομοθεσία- να σταλούν εναέρια μέσα από τις ένοπλες δυνάμεις την κρίσιμη ώρα. Μάλιστα, και οι δύο στρατιωτικοί φαίνεται να τόνισαν στον δικαστικό λειτουργό πως με δική τους πρωτοβουλία αποφασίστηκε να σταλούν σωστικά μέσα για να περισυλλέξουν τον κόσμο από την θάλασσα, τα οποία έφθασαν με καθυστέρηση ενώ ήδη πολίτες ήταν ώρες μέσα στο νερό.

Τα 5 ελικόπτερα

Ανάμεσα στα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο ανακριτής για τα εναέρια μέσα φαίνεται να περιλαμβάνεται έγγραφο του 4ου Τάγματος στο Αεροδρόμιο Ελευσίνας, από το οποίο προκύπτει πως την επίμαχη ημέρα υπήρχαν διαθέσιμα 5 ελικόπτερα τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν αμέσως για την πυρόσβεση όσο η φωτιά ήταν στην πρώτη φάση της και έκαιγε σε χαμηλή βλάστηση στο Νταού Πεντέλης.

Στα έγγραφα, που φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ανάκριση, φαίνεται να περιλαμβάνονται και εκείνα με τις συνομιλίες από τον Πύργο Ελέγχου του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Την Τρίτη αναμένεται να μεταβεί στο ανακριτικό γραφείο ο πρώην δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, που κλήθηκε σε απολογία μετά τον Ηλία Ψινάκη, πρώην δήμαρχο Μαραθώνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

 

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ