Σταϊκούρας: Κανένα ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ αυτή τη στιγμή- Τι δήλωσε ο Οικονόμου

Σταϊκούρας: Κανένα ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ αυτή τη στιγμή- Τι δήλωσε ο Οικονόμου Facebook Twitter
0

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ αυτή τη στιγμή, ενώ και ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. 

«Δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή που μιλάμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά». 

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε αναφορά στη «δίδυμη κρίση»- την ενεργειακή, που είναι «το βασικό συστατικό αύξησης του πληθωρισμού- και την υγειονομική. Σημείωσε τις παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση αναφορικά με τις επιδοτήσεις για το ενεργειακό κόστος, όπως και για την προσεχή δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. 

«Είμαστε στις αρχές τους έτους με μεγάλες αβεβαιότητες και υψηλές προκλήσεις μπροστά μας και στο πεδίο του πληθωρισμού, και στο πεδίο της υγειονομικής κρίσης, και στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής και της αύξησης του κόστους δανεισμού πανευρωπαϊκά, και στο πεδίο της διαμόρφωσης δημοσιονομικών κανόνων από το 2023 άρα δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον μήνα Ιανουάριο. Απαιτείται σύνεση, σωφροσύνη και διορατικότητα, δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή που μιλάμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών. 

Από την πλευρά του ο Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων δεν είναι στην κατεύθυνση της μείωσης του ΦΠΑ. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm» επεσήμανε ότι τα έσοδα από φόρους είναι πολύ βασική πηγή για το κράτος, προκειμένου να κάνει όσα γίνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

«Γι' αυτό και δεν πρέπει κανείς να είναι βιαστικός ή, εν πάση περιπτώσει, εύκολα να λέει “ανεβαίνει η τιμή σε ένα είδος, να μειώσω τον φόρο εκεί ή τον ΦΠΑ ή τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης”, δεδομένου ότι η ζημιά που μπορείς να κάνεις θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το όφελος που προσδοκάς. Υπάρχουν τρόποι και για την εποπτεία της αγοράς και για τη σωστή λειτουργία της και για το να έχει ο καταναλωτής επιλογή σε διάφορα επίπεδα τιμών. Είναι ώρα όλοι, με πρώτη την πολιτεία, να διαδραματίσουν τον ρόλο τους προς την κατεύθυνση αυτή», δήλωσε ο κ. Οικονόμου. 

«Οι προτεραιότητές μας για την αντιμετώπιση του θέματος των ανατιμήσεων δεν είναι στην κατεύθυνση αυτή (της μείωσης των φόρων στα καύσιμα ή του ΦΠΑ στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης). Είναι στην κατεύθυνση ενίσχυσης του εισοδήματος και λειτουργίας της αγοράς», συμπλήρωσε. 

Η συζήτηση περί μείωσης του ΦΠΑ ξεκίνησε έπειτα από δηλώσεις που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης αυτή την εβδομάδα, όταν είπε ότι εξετάζεται αυτό το σενάριο. 

Σε νεότερη τοποθέτησή του, σήμερα το πρωί, ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ότι είπε πως εξετάζεται το σενάριο όχι ότι θα γίνει μείωση. «Η μείωση του ΦΠΑ έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και είναι πολύ δύσκολη άσκηση ως προς το ποια προϊόντα θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει. Άρα δεν είμαστε καθόλου σε αυτή την κατεύθυνση τώρα που μιλάμε», συμπλήρωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ