Πιο φθηνά τα «πακέτα» των ξενοδοχείων - Τι αλλάζει λόγω ΦΠΑ

Πιο φθηνά τα «πακέτα» των ξενοδοχείων - Τι αλλάζει λόγω ΦΠΑ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η μείωση του ΦΠΑ στο 13% για την εστίαση φέρεται να επηρεάζει και τα «πακέτα» των ξενοδοχείων.

Από την 1η Ιουνίου και ως τις 31 Οκτωβρίου ο ΦΠΑ στα ξενοδοχειακά πακέτα υπολογίζεται ως εξής:

-Διαμονή με πρωινό: η ενιαία τιμή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Δεν υπάρχει αλλαγή σε σχέση με τα ισχύοντα.


-Διαμονή με ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα): η ενιαία τιμή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, καθώς θεωρείται ότι η κατανάλωση κατά το γεύμα ποτών τα οποία περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία, αποτελεί παροχή παρεπόμενη και αμελητέα. Μέχρι τώρα, το 10% της ενιαίας τιμής επιβαρυνόταν με ΦΠΑ 24%.


-Διαμονή με πλήρη διατροφή (full board - πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό γεύμα): 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση ποτών τα οποία περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία. Ως τώρα, με ΦΠΑ 24% επιβαρυνόταν το 15% της ενιαίας τιμής.


-Διαμονή με το σύστημα all inclusive: 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών η οποία δεν μπορεί να προσδιορισθεί με σαφή τρόπο. Μέχρι τώρα, σε ΦΠΑ 24% υπαγόταν το 20% της ενιαίας τιμής.


Με βάση την εγκύκλιο, οι τιμές στα «πακέτα» μπορούν να πέσουν ακόμα χαμηλότερα, στην περίπτωση που τα ξενοδοχεία μπορούν να διαχωρίσουν την αξία των επιμέρους παροχών τους, οπότε και να εφαρμόσουν τον συντελεστή ΦΠΑ που αναλογεί σε κάθε παροχή. Αν στην ενιαία τιμή δεν περιλαμβάνεται η διάθεση ποτών τα οποία περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία, εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στο σύνολο της αντιπαροχής.

Η διάταξη του μειωμένου ΦΠΑ επίσης επηρεάζει τις μεταφορές προσώπων κάθε είδους, χερσαίες, θαλάσσιες ή εναέριες, οι οποίες πραγματοποιούνται είτε με εισιτήριο για κάθε επιβάτη, είτε ως ομαδική μεταφορά προσώπων, όπως τουριστών για λογαριασμό πρακτορείου ταξιδίων ή του προσωπικού μιας επιχείρησης. Ωστόσο, δεν καλύπτει τα άλλα αγαθά του ταξιδιώτη που δεν αποτελούν αποσκευή, όπως τα αυτοκίνητα, που παραμένουν σε ΦΠΑ 24%.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ