Δεν έχει περάσει ακόμη ο κίνδυνος για την οικονομία της ευρωζώνης, από την πανδημία του κορωνοϊού, προειδοποίησε ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

 

«Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη», δήλωσε ο Πανέτα στην εφημερίδα La Repubblica, σημειώνοντας ότι πιθανότατα η οικονομία της ευρωζώνης θα δει μεγαλύτερη συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο, από ό,τι τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

 

Παρότι τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν μια βελτίωση στη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις και τον δείκτη υπεύθυνων αγορών, ο Πανέτα σημείωσε ότι αυτό ήταν αναμενόμενο, με δεδομένο την καταστροφική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας που είχε προηγηθεί, αλλά και τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις για την ενίσχυση της οικονομίας. «Δεν μας δίνουν επαρκείς λόγους για ικανοποίηση», σημείωσε ο Πανέτας αναφερόμενος στα στοιχεία αυτά.

 

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ- ύψους 1,35 δισεκατομμυρίων για την αντιμετώπιση του πλήγματος που προκάλεσε ο κορωνοϊός στην οικονομία- ο Πανέτα σημείωσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο για αλλαγές. «Το πρόγραμμα δουλεύει καλά και δεν βλέπω κανέναν οικονομικό λόγο να αλλάξουμε τις αποφάσεις ή τις ενέργειές μας», δήλωσε σχετικά.

 

Η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να κινείται πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδά της προς κρίσης και είναι απίθανο να επανέλθει σε αυτά πριν από το τέλος του 2022, τόνισε ο Πανέτα.

 

«Μέχρι να είμαστε βέβαιοι ότι οι συνέπειες της κρίσης έχουν απορροφηθεί, θα πρέπει να παρέχουμε ισχυρή νομισματική στήριξη για να εδραιώσουμε την ανάκαμψη, αυξάνοντας έτσι πάλι τον πληθωρισμό», δήλωσε.

 

Τέλος, εκτίμησε ότι τα προγράμματα αγοράς ομολόγων και οι πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, που έχουν ανακοινωθεί από τον Μάρτιο, θα οδηγήσουν πιθανόν σε μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3% και του πληθωρισμού κατά 0,8%.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters