Στην «πρόωρη» ολοκλήρωση του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα που ξεκίνησε το 2012 προχώρησαν οι δύο πλευρές πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

 

Την απόφαση πήραν οι ελληνικές αρχές για να αποφύγουν την πληρωμή διοικητικών επιβαρύνσεων που θα επιβάλλονταν σε περίπτωση που το πρόγραμμα εξέπνεε κανονικά στα τέλη Μαρτίου.

 

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η εν λόγω αποφαση πάρθηκε από κοινό μεταξύ της κυβέρνησης και του ΔΝΤ. Αυτό ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ενώ από την πλευρά του ΔΝΤ, ο υπεύθυνος για την Ελλάδα, Αντρέας Αντριάνο, δήλωσε ότι «το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα του 2012 ακυρώθηκε τον Ιανουάριο 2016, μετά από σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών».

 

Ούτως ή άλλως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έληγε στο τέλος του Μάρτιο εφέτος και η κυβέρνηση έχει ήδη αιτηθεί νέο πρόγραμμα.

 

Σε περίπτωση συμφωνίας, το ΔΝΤ θα συντάξει ένα νέο λεπτομερές πρόγραμμα, υπό την ονομασία «Memorandum of Economic and Financial Policies» (MEFP), ή «Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής». Το MEFP θα πρέπει να «κουμπώσει» με το κείμενο της ευρωπαϊκής πλευράς (MoU), όπως ακριβώς συνέβη με τις περιπτώσεις των δύο πρώτων μνημονίων όπου τα δύο κείμενα «έτρεχαν» παράλληλα.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr