Βάιντμαν: Η ΕΚΤ θα διακόψει τη χρηματοδότηση, αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις

Βάιντμαν: Η ΕΚΤ θα διακόψει τη χρηματοδότηση, αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις Facebook Twitter
0

Προειδοποιήσεις για την περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις απευθύνει προς την Ελλάδα ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν ο οποίος δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα είναι σε θέση να παρέχει χρηματοδότηση στην Ελλάδα αν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές της αποτύχουν οριστικά.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιταλική εφημερίδα La Stampa τονίζει ότι αν αποτύχουν οι συνομιλίες, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να συνεχίσει να χορηγεί ρευστότητα στην Ελλάδα. «Δεν είναι ο ρόλος της ΕΚΤ να χρηματοδοτεί χώρες στην πραγματικότητα, αυτό απαγορεύεται», απάντησε ερωτηθείς για την χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε ταυτόχρονα σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες, τη La Stampa, την El Mundo κα την Les Echos.


«Εάν οι συνομιλίες αποτύχουν στο πολιτικό επίπεδο, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί παρά να καταλήξει στα αναγκαία συμπεράσματα. Η απόφαση για το εάν θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές (αποφάσεις), από τις κυβερνήσεις και από τα κοινοβούλια», προσθέτει, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.


Ο Βάιντμαν απέφυγε να αναφερθεί άμεσα στον μηχανισμό ELA, επισήμανε ωστόσο ότι «η ευθύνη για το αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ ανήκει πλήρως στην ελληνική κυβέρνηση», ενώ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση αποτυχίας της Αθήνας να αποπληρώσει κάποια δόση του δανείου «οι συνέπειες θα ήταν δύσκολο να ελεγχθούν».


Η επιβίωση του ευρώ δεν θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, επισήμανε ο Βάιντμαν, αλλά μια έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει τη μετάδοση της κρίσης σε άλλα κράτη μέλη και να «μεταβάλει το χαρακτήρα της νομισματικής ένωσης».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρισμός για όλους: Ξεκινούν την Πέμπτη οι αιτήσεις για voucher διακοπών έως 400 ευρώ

Οικονομία / Τουρισμός για όλους 2024: Ξεκινούν την Πέμπτη οι αιτήσεις για voucher διακοπών έως 400 ευρώ

Οι δικαιούχοι μπορούν να εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν
NEWSROOM
Στεγαστική κρίση: Ένας «καλός» μισθός το κόστος στέγασης – ο «εφιάλτης» της ανανέωσης

Οικονομία / Στεγαστική κρίση: Ένας καλός μισθός το κόστος στέγασης – Ο «εφιάλτης» της ανανέωσης του συμβολαίου

Αναλυτικός οδηγός ενοικίασης κατοικίας και τιμές στο κέντρο, τα βόρεια, τα νότια προάστια και τον Πειραιά - 52% η αύξηση στα μισθώματα οικογενειακών κατοικιών - Οι 9+1 λόγοι που αυξήθηκαν τα ενοίκια - Από τον Θέμη Μπάκα, e-real estates
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ