Σε θυρίδες, σεντούκια και στρώματα 10 δισ. ευρώ

Σε θυρίδες, σεντούκια και στρώματα 10 δισ. ευρώ Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
8

Σε θυρίδες, σεντούκια και στρώματα βρίσκονται περί τα 10 δισ. ευρώ, από τα 20 δισ. των καταθέσεων που έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα από το τέλος Νοεμβρίου έως σήμερα. Αλλα 6 δισ. περίπου έγιναν τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια, κυρίως ομολογιακά εξωτερικού, και τα υπόλοιπα τοποθετήθηκαν σε ξένες τράπεζες, αναφέρει το ρεπορτάζ της "Καθημερινής".

 

Εντός Ελλάδας και σε επενδυτικά προϊόντα βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος εκροών που πραγματοποιήθηκαν από το τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους δυόμισι μήνες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών το 20%, των κεφαλαίων που αποχώρησαν διοχετεύθηκε σε τράπεζες του εξωτερικού που όμως ενδέχεται γρήγορα να επιστρέψει αν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων στο Eurogroup της Δευτέρας.

Ωστόσο το  50% των εκροών καταθέσεων που αντιστοιχεί σε περίπου δέκα δις, έχει μείνει εντός Ελλάδος σε θυρίδες και σεντούκια όπως αναφέρει η Καθημερινή.  Το ρεπορτάζ αναφέρει πως τα ελληνικά νοικοκυριά επέλεξαν να διατηρούσαν τα ποσά σε ρευστό υπό την μορφή αποθέματος ενώ οι μεγάλοι καταθέτες που φοβούμενοι φορολογικούς ελέγχους δεν μετακίνησαν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό τις έχουν τοποθετήσει σε θυρίδες.

Το 30% των εκροών διοχετεύθηκε σε επενδυτικά προϊόντα, κυρίως αμοιβαία κεφάλαια από πελάτες που υπό τον φόβο ενός ατυχήματος επέλεξαν να αγοράσουν αμοιβαία κεφάλαια, κυρίως ομολογιακά εξωτερικού, για λόγους ασφαλείας.

Τέλος, το 20% των καταθέσεων το οποίο αποτελείται κυρίως από επιχειρηματικά κεφάλαια διοχετεύθηκε σε τράπεζες του εξωτερικού. 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η «Καθημερινή» τον περασμένο Δεκέμβριο, εξαιτίας της ανησυχίας, οι καταθέσεις, μειώθηκαν κατά 4 δισ. ευρώ, τον Ιανουάριο κατά περίπου 12 δισ. ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο, μέχρι τώρα, η μείωση των καταθέσεων εκτιμάται σε 3 δισ. ευρώ.

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Πήγα και γω στη τράπεζα για να βγάλω τα χρήματα μου και να τα παραχώσω στο κήπο δίπλα από τη λεμονιά(όπως έρχεσαι από τη θάλασσα από τη δεξιά μεριά),και ο υπάλληλος στο γκισέ μου λέει:"Έχετε μηδέν ευρώ και μας οφείλεται 25 ευρώ για...την απεντόμωση του λογαριασμού σας.Ο οποίος έχει μέσα έναν ψόφιο ποντικό,5-6 κατσαρίδες και δύο αλογάκια της παναγίας.Μισό λεπτό!Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το θηλυκό αλογάκι τρώει το αρσενικό"