Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή οι τριήμερες επαφές κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

 

Η αξιολόγηση αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου, προκειμένου να συζητηθεί στο Eurogroup του Μαρτίου. «Πήγε καλά», είπε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών για τις επαφές, ενώ μίλησε για πρόοδο στα δημοσιονομικά, τα διαρθρωτικά μέτρα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει «περίπου» ότι το 2019 η ανάπτυξη θα είναι 2%, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Τι θα κρίνει μείωση ΕΝΦΙΑ, εισφοράς αλληλεγγύης

 

Το Eurogroup της 16ης Μαρτίου αποτελεί κομβικό σημείο για τη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τη διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου και τα σχέδια της κυβέρνησης για τις επόμενες μειώσεις φόρων.

 

Με τις 5 προτάσεις της κυβέρνησης προς τους Θεσμούς δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, άμεσος ή έμμεσος, δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, συμπληρώνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση προτεραιότητες είναι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. «Εάν δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, εντός και εκτός προϋπολογισμού, θέλω να ενισχύσω και την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μέσω των αμυντικών δαπανών», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

 

Τι ζητούν για την προστασία α' κατοικίας

 

Σε ερώτηση για το θέμα της λήξης του καθεστώτος προστασίας της α' κατοικίας- στις 30 Απριλίου- ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν καλείται να νομοθετήσει για τη νέα πλατφόρμα ιδιωτικού χρέους, αλλά να δοθεί μια κατεύθυνση και -με τη σημαντική συνεισφορά από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες- να «βγαίνουν στη σέντρα» οι κακοπληρωτές.

 

Όσο για το εάν υπάρχει φόβος να εμφανιστεί και στην Ελλάδα το φαινόμενο της Ισπανίας με τους μαζικούς πλειστηριασμούς α' κατοικίας και τις εξώσεις νοικοκυριών, ανέφερε ότι «υπάρχει βούληση, βαθμοί ελευθερίας και πρωτοβουλίες για να ελαχιστοποιηθούν αυτοί οι δυνητικοί κίνδυνοι».


«Δεν υπάρχουν διαφωνίες με Βρούτση»

 

Την ίδια ώρα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για διαφωνίες του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. «Δεν υπάρχει κανένα θέμα διαφωνίας με τον κ. Βρούτση, ούτε για τη δημιουργία δημοσιονομικού κενού από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο», ανέφεραν σχετικά.

 

Τα ζητήματα που πρέπει να προχωρήσουν

 

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να προχωρήσει η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, το ασφαλιστικό, η αξιολόγηση της ενέργειας, το ιδιωτικό χρέος και οι καταπτώσεις των κρατικών εγγυήσεων σε τραπεζικά δάνεια, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

  

 

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, έως τον Μάρτιο το υπουργείο Οικονομικών θα έχει ολοκληρώσει και τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA). Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται θετικό το γεγονός ότι στο τριήμερο αυτό των επαφών, οι θεσμοί, ο ΟΔΔΗΧ και το υπουργείο Οικονομικών συζήτησαν παραμέτρους του DSA.

 

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ