Die Welt για έξοδο στις αγορές: «Το ακριβό ελληνικό θαύμα»

Die Welt για έξοδο στις αγορές: «Το ακριβό ελληνικό θαύμα» Facebook Twitter
1

Την πρόσφατης έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, σε άρθρο με τίτλο «Το ακριβό ελληνικό θαύμα». 

«Οι μεν μιλούν για το θαύμα της Αθήνας, οι δε για απρόσμενο προεκλογικό επίτευγμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Για πρώτη φορά μετά την έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο η Ελλάδα εξέδωσε ομόλογο για να διαπιστώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών», γράφει το άρθρο στην αρχή του. 

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι «με το πενταετές ομόλογο το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών άντλησε 2,5 δις ευρώ. Αναγκάστηκε να καταβάλλει όμως επιτόκιο 3,6% για να προσελκύσει επενδυτές. Παρόλα αυτά όμως η έκδοση του ομολόγου συνιστά μια ακόμα επιτυχία για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά τη διπλωματική του νίκη στο ονοματολογικό.

Το τελευταίο διάστημα πριν τις εκλογές μπορεί να δείξει στον ελληνικό πληθυσμό ότι η χώρα στέκεται και πάλι οικονομικά στα πόδια της. Τα χρήματα που αντλήθηκαν από τις αγορές θα μπορούσαν να διατεθούν στην αποπληρωμή δανείων από το ΔΝΤ ή στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Σε διεθνή σύγκριση το επιτόκιο του 3,6%, που καταβάλλει η Αθήνα, είναι υψηλό. Ακόμα και άλλες χώρες με επίσης υψηλό χρέος πληρώνουν σαφώς χαμηλότερα επιτόκια. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει να προκαλέσει την οργή των επενδυτών.

Στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% σε 650 ευρώ το μήνα. Θυμίζουμε ότι τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ είχαν χαρακτηρίσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κατώτατου μισθού, ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα των ελληνικών προγραμμάτων προσαρμογής».

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
"Θυμίζουμε ότι τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ είχαν χαρακτηρίσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κατώτατου μισθού, ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα των ελληνικών προγραμμάτων προσαρμογής"Και μετά αναρωτιούνται οι αξιωματούχοι αυτών γιατί τους έχει άχτι ο κόσμος. Άκους εκεί σημαντικότερο επίτευγμα η μείωση του κατώτατου, θράσος. Λες και όταν το 2012 εφαρμόστηκε (22% παρακαλώ συν 32% για τους νεαρούς ενώ κάναν την ΊΔΙΑ δουλειά) είδαμε να βοηθάται η ανεργία ή να τονώνεται η εσωτερική ζήτηση της αγοράς! Απεναντίας, τα ακριβώς αντίθετα συνέβησαν. Δεν πειράζει, ας αυξήθηκε ο κατώτατος, δεν θα πάθουν τίποτα. Δεν είναι πως επανήλθε και δα στα παλιά επίπεδα εδώ που τα λέμε. Κατα το ήμισυ αποκαταστάθηκε (για τους νέους ακόμα λιγότερο).