Ανατροπή στην υπόθεση Δασκαλαντωνάκη: Κέρδισαν και στον Άρειο Πάγο τα παιδιά και η σύζυγος του ιδρυτή της Grecotel.

Ανατροπή στην υπόθεση Δασκαλαντωνάκη: Κέρδισαν και στον Άρειο Πάγο τα παιδιά και η σύζυγος του ιδρυτή της Grecotel. Facebook Twitter
Ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης με την αντίδικο κόρη του Τίνα
0
Ανατροπή στην υπόθεση Δασκαλαντωνάκη: Κέρδισαν και στον Άρειο Πάγο τα παιδιά και η σύζυγος του ιδρυτή της Grecotel. Facebook Twitter

Με απόφασή του ο Άρειος Πάγος βάζει τέλος, οριστικά και αμετάκλητα, σε μια πολύκροτη διαμάχη που είχε ξεσπάσει τον Απρίλιο του 2009 στο εσωτερικό της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη, δικαιώνοντας τα παιδιά του Νίκου Δασκαλαντωνάκη Γιάννη και Τίνα, καθώς και την μητέρα τους, κρίνοντας ότι είναι πραγματικοί μέτοχοι και όχι εικονικοί, όπως ισχυριζόταν ο πατέρας τους.

Το ιστορικό

Με αφορμή διαφωνίες που είχαν προκύψει για την αναδιάρθρωση του συνόλου του δανεισμού του ομίλου το 2009, ο πατέρας της οικογένειας Νίκος Δασκαλαντωνάκης άρχισε να ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην σύζυγό του Πόπη, προκειμένου αυτή να του παραχωρήσει, το ποσοστό της (20%) επί των μετοχών και να αποκτήσει έτσι ο ίδιος μαζί με την κόρη του Μάρη την πλειοψηφία των μετοχών.Στις 16-12-2009 ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης εγκατέλειψε τη συζυγική εστία για τους δικούς του προσωπικούς λόγους και δύο μήνες αργότερα άσκησε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρεθύμνης αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία ζητούσε να τεθούν υπό δικαστική μεσεγγύηση οι προσωρινοί τίτλοι μετοχών όσων εταιρειών έχουν εκδώσει τίτλους μετοχών, να απαγορευθεί στη σύζυγο και τα παιδιά του να συμμετέχουν και να ψηφίζουν στις γενικές συνελεύσεις των εταιρειών του Ομίλου και να ψηφίζει ο ίδιος μόνος του δια όλων των μετοχών που ανήκουν σε εκείνους. Επί της αιτήσεως αυτής εκδόθηκε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρεθύμνης, με την οποία έγινε δεκτή η αίτησή του.

Μία μέρα πριν είχε καταθέσει κατά της πρώην συζύγου του, των παιδιών του και είκοσι ενός εταιρειών του Ομίλου ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρεθύμνης, με την οποία ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης ισχυριζόταν, ότι η συμμετοχή των υπολοίπων μελών της οικογένειας στις εταιρείες του Ομίλου ήταν εικονική ή σύμβαση εντολής ή δωρεάς προς τα παιδιά του και ότι εκείνος ήταν ο κύριος του 100% των μετοχών των εταιρειών. Σημειωτέον ότι η Μάρη Δασκαλαντωνάκη –Σηφουνάκη συνομολόγησε στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου ότι ήταν εικονική μέτοχος, ενώ υπέβαλε δήλωση πόθεν έσχες στην Βουλή ως πραγματική μέτοχος, αντίφαση που – ίσως- πρέπει να ερευνηθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

 

Ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 1960 από κοινού με τον αδερφό του Δημήτρη. Με την Παρθενόπη (Πόπη) Φραγκούλη γνωρίστηκαν το καλοκαίρι του 1965 και απέκτησαν τρία παιδιά, τη Μάρη, τον Γιάννη και την Τίνα. Έκτοτε, και μέχρι την ημέρα που ξεκίνησε ουσιαστικά ο εμφύλιος στην οικογένεια Δασκαλαντωνάκη, τα μέλη της συνέβαλαν ουσιαστικά στην ανάπτυξη και στην εύρυθμη λειτουργία του Ομίλου της οικογενείας Δασκαλαντωνάκη, όντας πλήρως αφοσιωμένοι και ενωμένοι. Η μετοχική σύνθεση, στην πλειοψηφία των εταιρειών του Ομίλου της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη ήταν από 20% έκαστος από τα πέντε μέλη της οικογένειας.

 

 

Ποιές εταιρείες αφορά η απόφαση:

Με την απόφαση του Αρείου Πάγου τίθεται τέλος στον δριμύ διχασμό της οικογένειας, τουλάχιστον στο επιχειρηματικό σκέλος. Αμετάκλητα κρίθηκε ότι ο Γιάννης, η Τίνα Δασκαλαντωνάκη και η μητέρα τους Πόπη ήταν πάντα και εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να είναι πραγματικοί μέτοχοι στις εταιρείες του Ομίλου της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη και συγκεκριμένα στις Ανώνυμες Τουριστικές Εταιρείες:

  • «Sunstores»,
  • «DaskoHospitality»,
  • «Aκτές Κρήτης»,
  • «Ελληνική Τεχνική»,
  • «Μυλοπόταμος»,
  • «Δυτικής Πελοποννήσου»,
  • «Επιχειρήσεις Κω»,
  • «Ξενοδοχεία Σάμου»,
  • «Χρυσή Ακτή»,
  • «Τρούλος»,
  • «Αλικαρνασσός»,
  • «Αριάδνη»,
  • «Νοτιοανατολικού Αιγαίου»,
  • «Αγροτική Παραγωγική»,
  • «Αμάλθεια»,
  • «Ελ Γκρέκο»,
  • «Ελληνική Ξενοδοχειακή»,
  • «Ακτές Ρεθύμνου»,
  • «Δαφνίλα»,
  • «Φαίαξ»,
  • «Χάρισμα»,

σε ορισμένες από αυτές τις εταιρείες ανήκουν τα ξενοδοχεία «MykonosBluandVillas», «CretaPallas», «Amirandes», «KosImperial».

  

 

Η LIFO επικοινώνησε με τον δικηγόρο της πλευράς που δικαιώθηκε στον Άρειο Πάγο κ. Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ο οποίος δήλωσε:

«Ο Άρειος Πάγος δικαίωσε τα παιδιά του Νίκου Δασκαλαντωνάκη Γιάννη και Τίνα, καθώς και την μητέρα τους, κρίνοντας ότι είναι πραγματικοί μέτοχοι και όχι εικονικοί, όπως ισχυριζόταν ο πατέρας τους.
Συγχρόνως απεφάνθη αμετάκλητα ότι η κυρία Μάρη Δασκαλαντωνάκη δεν είναι μέτοχος των επίδικων εταιριών Δασκαλαντωνάκη, αφού έτσι συνομολόγησε και η ίδια από τον πρώτο βαθμό.
Νομίζω είναι μείζον ζήτημα να ερευνηθεί, αν, όταν εγγυήθηκε η κυρία Μάρη Δασκαλαντωνάκη δάνεια εκατομμυρίων προς τον Όμιλο Δασκαλαντωνάκη από ελληνικές τράπεζες, εμφανίστηκε σε αυτές ως μέτοχος, ιδιότητα, που ισχυρίστηκε ότι δεν είχε στις σχετικές δίκες.»

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρισμός για όλους: Ξεκινούν την Πέμπτη οι αιτήσεις για voucher διακοπών έως 400 ευρώ

Οικονομία / Τουρισμός για όλους 2024: Ξεκινούν την Πέμπτη οι αιτήσεις για voucher διακοπών έως 400 ευρώ

Οι δικαιούχοι μπορούν να εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν
NEWSROOM
Στεγαστική κρίση: Ένας «καλός» μισθός το κόστος στέγασης – ο «εφιάλτης» της ανανέωσης

Οικονομία / Στεγαστική κρίση: Ένας καλός μισθός το κόστος στέγασης – Ο «εφιάλτης» της ανανέωσης του συμβολαίου

Αναλυτικός οδηγός ενοικίασης κατοικίας και τιμές στο κέντρο, τα βόρεια, τα νότια προάστια και τον Πειραιά - 52% η αύξηση στα μισθώματα οικογενειακών κατοικιών - Οι 9+1 λόγοι που αυξήθηκαν τα ενοίκια - Από τον Θέμη Μπάκα, e-real estates
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ