Αίτημα παραμονής του τάφου του Δημήτρη Μητροπάνου εσαεί στο Α' Κοιμητήριο Αθηνών «χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση» υπέβαλε η οικογένειά του, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος.  Η ταφή του τραγουδιστή έγινε στις 16 Απριλίου του 2012 "σε τάφο τριετούς χρήσεως με την καταβολή των αναλογούντων τελών και δικαιωμάτων».

Το αίτημα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο την Πέμπτη.

 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με τον κανονισμό του κοιμητηρίου, η ανακομιδή των οστών γίνεται μετά από 3 χρόνια, ωστόσο, είναι δεκτή η παράταση εκταφής για ένα μόνο έτος, αν το ζητήσουν οι οικείου του νεκρού και δημιουργείται πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του κοιμητηρίου, ενώ γίνεται και η καταβολή προκαταβολικά του δικαιώματος παρατάσεως. Η οικογένεια δεν είχε δεχτεί η κηδεία του τραγουδιστή να γίνει δημοσία δαπάνη, καθώς δεν το επιθυμούσε ο ίδιος.

 

Η χήρα του Δημήτρη Μητροπάνου, Βένια, στις 10 Φεβρουαρίου, έστειλε αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία Κοιμητηρίων του Δήμου Αθηναίων, ζητώντας «να μη συντελεστεί η εκταφή και να παραμείνει ο τάφος εσαεί δεδομένου ότι ο αείμνηστος, όπως μαρτυρείται στον Τύπο αλλά και στις καρδιές των ανθρώπων, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο συλλογικό πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ελλάδας και θα ήταν ευχής έργον να μπορούσε να παραμείνει επισκέψιμος ο τόπος της τελευταίας του κατοικίας».

 

Το σημείωμα συνυπογράφουν οι κόρες Αναστασία και Μυρσίνη και η αδελφή του Σμαράγδα καταλήγει, λέγοντας πως «Δημήτρης Μητροπάνος συνεισέφερε στον πολιτισμό από το δικό του μετερίζι για πάνω από 45 χρόνια και θεωρούμε εύλογο αίτημα την παραμονή του τάφου του εσαεί στο σημείο, χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση».

 

Η υπηρεσία του δήμου αναφέρει πως ο κανονισμός δίνει τη δυνατότητα να παραχωρούνται τάφοι τριετίας τιμής ένεκεν για να θάβονται πρόσωπα «και μόνον αυτά, με εθνική κοινωνική και πολιτική δράση που πρόσφεραν μεγάλες υπηρεσίες στο Εθνος».

 

Η υπηρεσία δεν εισηγείται θετικά ή αρνητικά, ενώ δεν υπάρχει και εισήγηση της διαπαραταξιακής επιτροπής που προφανώς υπολειτουργεί.

 

Οι πληροφορίες θέλουν την λύση να δίνεται από την παράταξη Καμίνη, που θα εισηγηθεί θετικά, ζητώντας και από τις άλλες πλευρές ανάλογη στάση.

 

Οι τάφοι τριετίας στο Α' Κοιμητήριο Αθηνών παραχωρούνται με τέλη που κυμαίνονται μεταξύ 1.250-1.850 ευρώ, ενώ οι οικογενειακοί που αγοράζονται κοστίζουν και πάνω από 80.000 ευρώ.

 

Παλιότερα, ο δήμος Αθηναίων προσπάθησε να δώσει λύση στο πρόβλημα, οργανώνοντας Μαυσωλείο, ωστόσο, η ιδέα δεν λειτούργησε.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr