Μήνυση σε βάρος του Μπομπ Ντίλαν κατέθεσε το Συμβούλιο Κροατών της Γαλλίας, κατηγορώντας τον διάσημο μουσικό για ρατσισμό. Αφορμή μια δήλωση του Ντίλαν σε συνέντευξη που είχε δώσει πέρυσι στη γαλλική έκδοση του περιοδικού Rolling Stone, όταν απάντησε σε ερώτηση για τη σύγκριση της σύγχρονης πραγματικότητας στις ΗΠΑ με ό,τι συνέβαινε το 1860 και για το ζήτημα του χρώματος.

 

Η απάντηση του Ντίλαν ήταν ότι η «Αμερική έχει πρόβλημα με το χρώμα. Ο ένας κάθεται στον σβέρκο του άλλου επειδή έχει διαφορετικό χρώμα. Είναι το αποκορύφωμα του παραλογισμού και θα οδηγήσει κάθε έθνος σε οπισθοδρόμηση ή οποιαδήποτε γειτονιά. Οι μαύροι ξέρουν ότι κάποιοι λευκοί δεν ήθελαν να σταματήσει  το καθεστώς δουλείας και δεν γίνεται να προσποιούνται ότι δεν το γνωρίζουν. Αυτή η κατάσταση συνεχίζεται και σήμερα. Οπως οι Εβραίοι διαισθάνονται το αίμα των Ναζί και οι Σέρβοι το αίμα των Κροατών».

Αυτή η δήλωση περί Σέρβων και Κροατών προκάλεσε την αντίδραση της σερβικής κοινότητας στο Παρίσι, με την κατηγορία της «προτροπής μίσους”. “Δεν μπορεί να συγκρίνει τους εγκληματίες Κροάτες με όλους τους Κροάτες. Βέβαια δεν έχουμε κάτι εναντίον του περιοδικού ή του Μπομπ Ντίλαν ως καλλιτέχνη», είπε ο πρόεδρoς των Κροατών της Γαλλίας.

 

Tα γαλλικά δικαστήρια δέχτηκαν να εκδικάσουν την υπόθεση και ζήτησαν από τον τραγουδοποιό να εμφανιστεί κατά τη διαδικασία της εκδίκασης. Ο Βλάτκο Μάριτς, πρόεδρος της Κροατών στη Γαλλία δηλώνει ότι, παρότι η Γαλλία διαθέτει αυστηρούς νόμους για την υποκίνηση ρατσιστικού μίσους, το μόνο που επιδιώκει είναι μια συγγνώμη.

 

Ο Μπομπ Ντίλαν μόλις πρόσφατα βραβεύτηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με την ύψιστη διάκριση, το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr