Βοήθησε τα «Μπάσταρδα» του Νίκου Πάστρα να γίνουν πραγματικότητα

Βοήθησε τα «Μπάσταρδα» του Νίκου Πάστρα να γίνουν πραγματικότητα Facebook Twitter
Η ιστορία της ταινίας ακολουθεί μια παρέα δέκα παιδιών γύρω στα 20, που αποφασίζει να αφήσει την πόλη και να ζήσει σε ένα απομονωμένο σπίτι στην επαρχία.
0

Ο Νίκος Πάστρας, γνωστός από τη σκηνοθεσία των μικρού μήκους ταινιών "Ακρυλικό" και "Μελατονίνη", ζητά την βοήθεια του κοινού για να κάνει το νέο του πρότζεκτ με τίτλο «Μπάσταρδα» πραγματικότητα.

Τιμημένος με βραβείο ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το μοντάζ της ταινίας Winona, του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy) και με πρόσφατη συμμετοχή στο φεστιβάλ μικρού μήκους της Δράμας και των Νυχτών Πρεμιέρας με τη «Μελατονίνη», ο Νίκος Πάστρας, γνωστός για το σχεδιασμό τίτλων και αφισών για δεκάδες ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους, καθώς και εξώφυλλα δίσκων, θέλει να γυρίσει τώρα τα «Μπάσταρδα», μια ταινία με DIY ματιά και με καρδιά γεμάτη συναισθήματα, και αναζητά χρηματοδότηση μέσω μιας crowdfunding καμπάνιας στο Kickstarter.

Οι καινούργιοι ήρωες της νέας ταινίας του Νίκου Πάστρα έχουν αναμνήσεις από το μέλλον, δεν μπορούν να εξηγήσουν με λέξεις τα συναισθήματά τους, κλαίνε κρυφά, μισούν και αγαπούν με την ίδια συχνότητα και ένταση, βλέπουν τους ανθρώπους σαν λουλούδια, δε νοσταλγούν μα ονειρεύονται, και μέσα τους είναι νεκροί.

Η ιστορία της ταινίας ακολουθεί μια παρέα δέκα παιδιών γύρω στα 20, που αποφασίζει να αφήσει την θαμπή και γεμάτη επαναλαμβανόμενους ρυθμούς και αδύναμη στις εκπλήξεις, πόλη και να ζήσει σε ένα απομονωμένο σπίτι στην επαρχία, που κοιτάζει την θάλασσα.

Βοήθησε τα «Μπάσταρδα» του Νίκου Πάστρα να γίνουν πραγματικότητα Facebook Twitter
Πέντε αγόρια και πέντε κορίτσια, κάποιοι γνωστοί μεταξύ τους, άλλοι καινούργιοι στην παρέα, μακριά από τους κανόνες μιας ασφυκτικής κοινωνίας, φτιάχνουν μια δική τους, κομμένη, αλλά κυρίως ραμμένη στα δικά τους μέτρα.

Πέντε αγόρια και πέντε κορίτσια, κάποιοι γνωστοί μεταξύ τους, άλλοι καινούργιοι στην παρέα, μακριά από τους κανόνες μιας ασφυκτικής κοινωνίας, φτιάχνουν μια δική τους, κομμένη, αλλά κυρίως ραμμένη στα δικά τους μέτρα. Κάνουν κατάληψη σε ένα μεγάλο σπίτι και αποφασίζουν να ζήσουν εκεί, με ότι έχουν ως εφόδια, παρακολουθώντας σε βάρδιες αν κάποιος ξένος πλησιάσει και διαταράξει την ηρεμία της νέας τους ζωής. 

Οι ισορροπίες σύντομα θα διαταραχτούν, οι σχέσεις θα δοκιμαστούν, οι προμήθειες θα εξαντληθούν, μα εκείνοι θα βρουν τον τρόπο να παραμείνουν ελεύθεροι. Για όσο αντέξει το μαζί.

Ακολουθώντας τα χνάρια του κλασικού πλέον The Breakfast Club του Τζον Χιούζ, των προβοκατόρικων Ηλιθίων του Λαρς φον Τρίερ, της εξαντλητικά ρομαντικής Γλυκιάς Συμμορίας του ευφυούς Νίκου Νικολαίδη, του ιδρωμένου Climax του Γκασπάρ Νοέ και του αθώα νοσηρού σύμπαντος του Badlands της πρώιμης περιόδου του Τέρενς Μάλικ, τα Μπάσταρδα θα κινηματογραφηθούν λιτά, στοχεύοντας να αποσπάσουν τον ρεαλισμό των χαρακτήρων σε σκηνές, που σεναριακά δουλεύτηκαν από τον ίδιο τον σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς της ταινίας. 

Μικρή στο budget, μα μεγαλεπήβολη στις προθέσεις, η ταινία θα γυριστεί με την DIY ορμή μιας ομάδας, που για 20 μέρες θα ζήσει σε φυσικό χώρο την πραγματικού χρόνου αλληλουχία της ιστορίας, με τον ελεύθερο ρυθμό που της αρμόζει.

«Τα Μπάσταρδα, είναι μια ιδέα για μια ταινία, που γεννήθηκε βίαια, απελπισμένα και με ένστικτα άγρια. Κυρίως από ένστικτα άγρια, αισιοδοξία και πορεία προς μια προσωπική και συλλογική νίκη, εν μέσω μιας πανδημίας και ενός αβέβαιου lockdown που μέρα τη μέρα μετρούσε πάνω μας.

Μέσα σε λόγια και σκέψεις που έψαχναν αφορμή και διέξοδο να εκτονωθούν, τα Μπάσταρδα ήρθαν για να κουμπώσουν ως μια υπέροχη αφορμή και μια ακόμα πιο ιδανική ευκαιρία να ειπωθεί, αλλά κυρίως να συζητηθεί σε πιο οικουμενικό βαθμό του τι σημαίνει να είσαι νέος, ανήσυχος νέος, και να χτυπάς στον τοίχο. Όλα αυτά μαζί, ως ιδέα και ως πρόθεση, έφτιαξαν ένα σενάριο και μια ταινία που τάσσεται υπέρ της ζωής και της ελευθερίας, της χαράς και του παιχνιδιού, της αθωότητας και των ενστίκτων, σε ένα σύμπαν πανσεξουαλικό και queer.»

Τη μουσική που θα ντύσει την ταινία έχει αναλάβει να επιμεληθεί o ΜΑΖΟΗΑ, το ελληνόφωνο σχήμα του Τζίμη Πολιούδη (Vagina Lips), και κυρίως το άλμπουμ Μπάσταρδο, που κυκλοφόρησε το 2018 από την Inner Ear, και θα ακολουθεί κατά πόδας τους ήρωες, φτιάχνοντας το κατάλληλο σύμπαν για να απλωθεί η δράση. 

Ποια είναι τα Μπάσταρδα σε μια πρόταση;

Είναι η Ναταλία που μιλάει με τα ζώα, και ήταν συμμαθήτρια της Κατερίνας, που παίζει κιθάρα και κάνει σεξ με τον απροσδιορίστου σεξουαλικότητας, Γιάννη, που θα της βάψει ροζ τα μαλλιά, και που ήταν κι αυτοί συμμαθητές με την Εριφύλη και τον Γιώργο, που είναι ζευγάρι, σαν τη Χριστίνα και τον Ζαχαρία, που δεν κάνουν σεξ, αφού ο Ζαχαρίας προτιμάει τα αγόρια, κι έχουν για παρέα την Αφροδίτη και τον Μάριο, τα δίδυμα της παρέας, ευαίσθητες ψυχές, σε αντίθεση με τον φωνακλά, μα συνήθως θλιμμένο, Χρήστο.

Σκηνοθεσία: Νίκος Πάστρας

Σενάριο: Νίκος Πάστρας, σε συνεργασία με τους: Ναταλία Swift, Ζαχαρία Γουέλα, Αφροδίτη Καποκάκη, Εριφύλη Κιτζόγλου, Χριστίνα Κυπραίου, Μάριο Μπανούσι, Γιώργο Μπουφίδη, Κατερίνα Νταλιάνη, Χρήστο Πούλο-Ρένεση, Γιάννη Τομάζο

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Πέτρος Νούσιας

Πρωταγωνιστούν: Ναταλία Swift, Ζαχαρίας Γουέλα, Αφροδίτη Καποκάκη, Εριφύλη Κιτζόγλου, Χριστίνα Κυπραίου, Μάριο Μπανούσι, Γιώργος Μπουφίδης, Κατερίνα Νταλιάνη, Χρήστος Πούλος-Ρένεσης, Γιάννης Τομάζος

Μουσική: ΜΑΖΟΗΑ

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.