Λίλι Γουατσόφσκι: «Χαίρομαι που το Matrix αναγνωρίζεται ως αλληγορία για τα τρανς άτομα»

Λίλι Γουατσόφσκι: «Χαίρομαι που το Matrix αναγνωρίζεται ως αλληγορία για τα τρανς άτομα» Facebook Twitter
0

Την άποψη ότι το The Matrix είναι μία μεταφορά για τα τρανς άτομα υιοθετεί η Λίλι Γουατσόφσκι, μία από τις δύο σκηνοθέτιδες της ταινίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε. 

Μετά την κυκλοφορία της ταινίας οι δύο αδερφές Γουατσόφσκι, έκαναν come out ως τρανς, η Λάνα το 2012 και η Λίλι το 2016 και έκτοτε οι οπαδοί των δημιουργιών τους αναζητούν αναφορές σε αυτή τους την κίνηση στις ταινίες τους. «Χαίρομαι που αποδείχτηκε ότι αυτή ήταν η αρχική πρόθεση», δήλωσε η Λίλι Γουατσόφσκι στο Netflix Film Club στις 4 Αυγούστου.

«Ο κόσμος δεν ήταν αρκετά έτοιμος για αυτό. Ο εταιρικός κόσμος δεν ήταν έτοιμος για κάτι τέτοιο», ανέφερε για την εποχή που γυρίστηκε η ταινία προσθέτοντας πως είναι σημαντικές για τα τρανς άτομα. «Αυτές οι ταινίες έσωσαν τη ζωή μου» είπε.  

Οι θεωρίες σχετικά με την ταινία επικεντρώνονται στην ιδέα ότι ο Neo, χαρακτήρας που υποδύεται ο Κιάνου Ριβς, αισθάνεται δυσφορία ταυτότητας φύλου και το κόκκινο χάπι που λαμβάνει θα μπορούσε να αποτελεί ορμόνη. Η Γουατσόφσκι εξέφρασε ωστόσο τον σκεπτικισμό της για τις θεωρίες αυτές.

«Δεν ξέρω πόσο κυριαρχούσε η μετάβαση μου στον εγκέφαλό μου καθώς γράφαμε την ταινία», υποστήριξε προσθέτοντας ωστόσο σε άλλο σημείο της συνέντευξης ότι απελευθερώθηκαν ως δημιουργοί καθώς φαντάστηκαν πράγματα «δεν είδατε απαραίτητα στην οθόνη». 

Η Λίλι Γουατσόφσκι αποκάλυψε ωστόσο ότι ο χαρακτήρας της Switch σχεδιαζόταν να είναι gender fluid και συγκεκριμένα θα ήταν άντρας στην πραγματικότητα και γυναίκα στον κόσμο του Matrix. «Το Matrix (...) αφορούσε την επιθυμία για μετασχηματισμό», δήλωσε μεταξύ άλλων. 

 

Το τέταρτο Matrix αναμένεται να κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο. Στο καστ συμμετέχουν οι Κιάνου Ρίβς, Κάρι-Αν Μος και Τζάντα Πίνκετ Σμιθ.

 

 

 


Με πληροφορίες από Guardian 

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.