Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος προβάλλει για πρώτη φορά διαδικτυακά μια επιλογή σπάνιων ταινιών από το αρχείο της μέσα από τη νέα ψηφιακή της αίθουσα. Η πρεμιέρα των διαδικτυακών προβολών θα γίνει την Τετάρτη 8 Απριλίου, στις 8 μ.μ., και οι προβολές θα συνεχιστούν όλο τον Απρίλιο.

 

Κάθε ταινία θα κάνει τη διαδικτυακή πρεμιέρα της συγκεκριμένη μέρα και ώρα στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης και θα είναι διαθέσιμη για τρία 24ωρα στο Διαδίκτυο. Στη συνέχεια σειρά θα παίρνει η επόμενη. 

 

Η επιλογή έγινε με ιστορικά/χρονολογικά κριτήρια, ώστε το κοινό, παρακολουθώντας ταινίες από τις απαρχές του ελληνικού σινεμά, να διαπιστώσει την εξέλιξη όχι μόνο του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και του ελληνικού τοπίου (Αθήνα, ύπαιθρος) στο πέρασμα των χρόνων και ταυτόχρονα να πάρει μια γεύση από το αρχείο της Ταινιοθήκης και την πολύπλευρη δράση της (διάσωση, αποκατάσταση, συντήρηση και προβολή ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου).

 

Το ίδιο διάστημα, μέσω της ιστοσελίδας, το κοινό θα μπορεί να μαθαίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τις ταινίες αυτές, τις ιδιαιτερότητες της παραγωγής τους, τους πρωτεργάτες δημιουργούς τους και τη διαδικασία αποκατάστασής τους.

 

Η έναρξη θα γίνει με την παλαιότερη σωζόμενη ελληνική ταινία μυθοπλασίας «Οι περιπέτειες του Βιλλάρ» (1924) και θα ακολουθήσουν κατά χρονολογική σειρά μια σειρά ταινιών του βωβού και του πρώιμου ομιλούντος κινηματογράφου που η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει αποκαταστήσει και ψηφιοποιήσει.

 

Οι περισσότερες ταινίες θα προβληθούν με την πρωτότυπη μουσική που συνέθεσαν επί τούτου γνωστοί μουσικοσυνθέτες, στους οποίους η Ταινιοθήκη ανέθεσε να επενδύσουν τις νέες αποκατεστημένες κόπιες.

 

Στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης υπάρχει ήδη ανεβασμένη (και θα είναι όλον τον μήνα προσβάσιμη) η μικρού μήκους ταινία «Η Ρόδα» (1964) του Θόδωρου Αδαμόπουλου, μια ταινία-περίπατος στην Αθήνα. Πρόκειται για τις περιπέτειες μιας ρόδας αυτοκινήτου στην αττική γη. Η ρόδα τέθηκε απροσδόκητα εκτός μηχανής, περιπλανώμενη σε όλη την πόλη. Ηθοποιοί: Βαγγέλης Καζάν, Χρήστος Τσάγκας, Δημήτρης Παπανικολάου.

 

Αστέρω (Δημήτρης Γαζιάδης, 1929)
Αστέρω (Δημήτρης Γαζιάδης, 1929)

 

 

Πρόγραμμα 8-20 Απριλίου

Τετάρτη 8/4: Οι περιπέτειες του Βιλλάρ (Τζόζεφ Χεπ, 1924)

Ο Βιλλάρ (Νικόλαος Σφακιανάκης), ο αιώνιος αγαθός κατεργάρης, περιπλανιέται από το Φάληρο έως το Ηρώδειο, πάντα ερωτευμένος και απίστευτα γκαφατζής.

Μουσική: Μηνάς I. Αλεξιάδης

 

Σάββατο 11/4: Αστέρω (Δημήτρης Γαζιάδης, 1929)

Η πρώτη σωζόμενη ελληνική «φουστανέλα», με εξαιρετικά γυρίσματα σε Χελμό και Μέγα Σπήλαιο. Πρωταγωνιστούν τα σημαντικότερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου: Αιμίλιος Βεάκης, Αλίκη Θεοδωρίδου, Κώστας Μουσούρης.

Μουσική: Φίλιππος Τσαλαχούρης

 

Τρίτη 14/4: Ο Μάγος της Αθήνας (Αχιλλέας Μαδράς, 1931)

Ο Μαδράς σε μια περιπέτεια με οριεντάλ στοιχεία: ένας εξωτικός βολιστής κυνηγά μια μοιραία γυναίκα (Φρίντα Πουπελίνα).

Μουσική: Μηνάς I. Αλεξιάδης

 

Παρασκευή 17/4: Αγαπητικός της Βοσκοπούλας (Δημήτρης Τσακίρης, 1932)

Βασισμένη στο ιδρυτικό για το είδος θεατρικό έργο του Κορομηλά, μεταφέρει τη δράση στα Πολιτικά της Εύβοιας και παράγει τη δεύτερη σωζόμενη «φουστανέλα» του ελληνικού κινηματογράφου και την πρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία. Η τεχνική επεξεργασία έγινε στο Βερολίνο και τη μουσική έγραψε ο Διονύσης Λαυράγκας.

 

Δευτέρα 20/4: Κοινωνική Σαπίλα (Στέλιος Τατασόπουλος, 1932)

Ο Στέλιος Τατασόπουλος γυρίζει την πρώτη ταινία κοινωνικού ρεαλισμού στην Αθήνα της δεκαετίας του ’30. Ναρκωτικά, συμμορίες, φυλακές αλλά και απεργιακοί αγώνες και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα.

Η ταινία αποκαταστάθηκε με συμπαραγωγό την COSMOTE TV.

 

Ώρα έναρξης: 8 μ.μ.

Κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη online για τρία 24ώρα.

Δείτε το πρόγραμμα των ταινιών εδώ και ακολουθήστε την Ταινιοθήκη στο facebook για να μαθαίνετε περισσότερα γι'αυτές.