Σπάνιες ταινίες απ’ το αρχείο της Ταινιοθήκης για πρώτη φορά online

Σπάνιες ταινίες απ’ το αρχείο της Ταινιοθήκης για πρώτη φορά online Facebook Twitter
Οι περιπέτειες του Βιλλάρ (Τζόζεφ Χεπ, 1924)
0

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος προβάλλει για πρώτη φορά διαδικτυακά μια επιλογή σπάνιων ταινιών από το αρχείο της μέσα από τη νέα ψηφιακή της αίθουσα. Η πρεμιέρα των διαδικτυακών προβολών θα γίνει την Τετάρτη 8 Απριλίου, στις 8 μ.μ., και οι προβολές θα συνεχιστούν όλο τον Απρίλιο.

Κάθε ταινία θα κάνει τη διαδικτυακή πρεμιέρα της συγκεκριμένη μέρα και ώρα στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης και θα είναι διαθέσιμη για τρία 24ωρα στο Διαδίκτυο. Στη συνέχεια σειρά θα παίρνει η επόμενη. 

Η επιλογή έγινε με ιστορικά/χρονολογικά κριτήρια, ώστε το κοινό, παρακολουθώντας ταινίες από τις απαρχές του ελληνικού σινεμά, να διαπιστώσει την εξέλιξη όχι μόνο του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και του ελληνικού τοπίου (Αθήνα, ύπαιθρος) στο πέρασμα των χρόνων και ταυτόχρονα να πάρει μια γεύση από το αρχείο της Ταινιοθήκης και την πολύπλευρη δράση της (διάσωση, αποκατάσταση, συντήρηση και προβολή ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου).

Το ίδιο διάστημα, μέσω της ιστοσελίδας, το κοινό θα μπορεί να μαθαίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τις ταινίες αυτές, τις ιδιαιτερότητες της παραγωγής τους, τους πρωτεργάτες δημιουργούς τους και τη διαδικασία αποκατάστασής τους.

Η έναρξη θα γίνει με την παλαιότερη σωζόμενη ελληνική ταινία μυθοπλασίας «Οι περιπέτειες του Βιλλάρ» (1924) και θα ακολουθήσουν κατά χρονολογική σειρά μια σειρά ταινιών του βωβού και του πρώιμου ομιλούντος κινηματογράφου που η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει αποκαταστήσει και ψηφιοποιήσει.

Οι περισσότερες ταινίες θα προβληθούν με την πρωτότυπη μουσική που συνέθεσαν επί τούτου γνωστοί μουσικοσυνθέτες, στους οποίους η Ταινιοθήκη ανέθεσε να επενδύσουν τις νέες αποκατεστημένες κόπιες.

Στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης υπάρχει ήδη ανεβασμένη (και θα είναι όλον τον μήνα προσβάσιμη) η μικρού μήκους ταινία «Η Ρόδα» (1964) του Θόδωρου Αδαμόπουλου, μια ταινία-περίπατος στην Αθήνα. Πρόκειται για τις περιπέτειες μιας ρόδας αυτοκινήτου στην αττική γη. Η ρόδα τέθηκε απροσδόκητα εκτός μηχανής, περιπλανώμενη σε όλη την πόλη. Ηθοποιοί: Βαγγέλης Καζάν, Χρήστος Τσάγκας, Δημήτρης Παπανικολάου.

Σπάνιες ταινίες απ’ το αρχείο της Ταινιοθήκης για πρώτη φορά online Facebook Twitter
Αστέρω (Δημήτρης Γαζιάδης, 1929)

Πρόγραμμα 8-20 Απριλίου

Τετάρτη 8/4: Οι περιπέτειες του Βιλλάρ (Τζόζεφ Χεπ, 1924)

Ο Βιλλάρ (Νικόλαος Σφακιανάκης), ο αιώνιος αγαθός κατεργάρης, περιπλανιέται από το Φάληρο έως το Ηρώδειο, πάντα ερωτευμένος και απίστευτα γκαφατζής.

Μουσική: Μηνάς I. Αλεξιάδης

Σάββατο 11/4: Αστέρω (Δημήτρης Γαζιάδης, 1929)

Η πρώτη σωζόμενη ελληνική «φουστανέλα», με εξαιρετικά γυρίσματα σε Χελμό και Μέγα Σπήλαιο. Πρωταγωνιστούν τα σημαντικότερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου: Αιμίλιος Βεάκης, Αλίκη Θεοδωρίδου, Κώστας Μουσούρης.

Μουσική: Φίλιππος Τσαλαχούρης

Τρίτη 14/4: Ο Μάγος της Αθήνας (Αχιλλέας Μαδράς, 1931)

Ο Μαδράς σε μια περιπέτεια με οριεντάλ στοιχεία: ένας εξωτικός βολιστής κυνηγά μια μοιραία γυναίκα (Φρίντα Πουπελίνα).

Μουσική: Μηνάς I. Αλεξιάδης

Παρασκευή 17/4: Αγαπητικός της Βοσκοπούλας (Δημήτρης Τσακίρης, 1932)

Βασισμένη στο ιδρυτικό για το είδος θεατρικό έργο του Κορομηλά, μεταφέρει τη δράση στα Πολιτικά της Εύβοιας και παράγει τη δεύτερη σωζόμενη «φουστανέλα» του ελληνικού κινηματογράφου και την πρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία. Η τεχνική επεξεργασία έγινε στο Βερολίνο και τη μουσική έγραψε ο Διονύσης Λαυράγκας.

Δευτέρα 20/4: Κοινωνική Σαπίλα (Στέλιος Τατασόπουλος, 1932)

Ο Στέλιος Τατασόπουλος γυρίζει την πρώτη ταινία κοινωνικού ρεαλισμού στην Αθήνα της δεκαετίας του ’30. Ναρκωτικά, συμμορίες, φυλακές αλλά και απεργιακοί αγώνες και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα.

Η ταινία αποκαταστάθηκε με συμπαραγωγό την COSMOTE TV.

Ώρα έναρξης: 8 μ.μ.

Κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη online για τρία 24ώρα.

Δείτε το πρόγραμμα των ταινιών εδώ και ακολουθήστε την Ταινιοθήκη στο facebook για να μαθαίνετε περισσότερα γι'αυτές. 

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.