Βιέννη: Ένας ίσως αυθεντικός Ντύρερ ανακαλύφθηκε σε κατάστημα με αναμνηστικά σε καθεδρικό ναό

Βιέννη: Ένας ίσως αυθεντικός Ντύρερ ανακαλύφθηκε σε κατάστημα με αναμνηστικά σε καθεδρικό ναό Facebook Twitter
Φωτ.: Καθεδρικός του Αγίου Στεφάνου
1

Κρυμμένος για αιώνες κάτω από την σκόνη, σε έναν τοίχο πάνω από το κατάστημα αναμνηστικών στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου στην Βιέννη, ανακαλύφθηκε ένα έργο με ένα πολύ ασυνήθιστο σχέδιο στο υπόστρωμα.  

Οι ειδικοί που το εξετάσαν εκτιμούν ότι η τοιχογραφία ενδέχεται να είναι αυθεντικό έργο του Άλμπρεχτ Ντύρερ και, αν αυτό επαληθευτεί, θα σημαίνει πως ο σπουδαίος ζωγράφος, χαράκτης και θεωρητικός της γερμανικής Αναγέννησης, είχε ταξιδέψει κατά τη διάρκεια της ζωής του στην Βιέννη χωρίς να αφήσει άλλα ιστορικά ίχνη. 

  

Η τοιχογραφία ανακαλύφθηκε σε μία κλειστή «βεράντα», έναν χώρο που πια χρησιμεύει ως κατάστημα με είδη δώρων. Είχε δημιουργηθεί σε φρέσκο γύψο, πιθανότατα περί το 1505 μ.Χ, μια χρονιά που συμπίπτει με την κατασκευή της βεράντας και την τεχνοτροπία του έργου.

Βιέννη: Ένας ίσως αυθεντικός Ντύρερ ανακαλύφθηκε σε κατάστημα με αναμνηστικά σε καθεδρικό ναό Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας Pedro Szekel

Είναι μια σπάνια μορφή δισδιάστατης αποτύπωσης ενός τρίπτυχου τέμπλου. Υπάρχουν σχέδια από κάτω, φιγούρες της Αγίας Αικατερίνης στα αριστερά και της Αγίας Μαργαρίτας στα δεξιά. Ο άγιος Λεοπόλδος στο κέντρο, ένας από τους πολιούχους αγίους της Αυστρίας και κάτω από αυτών μία ακόμα εικόνα, είναι μεταγενέστερα έργα που μάλλον σχεδιάστηκαν από άλλο χέρι, περί το 1510.

Παραμένει μυστήριο γιατί ο ταλαντούχος Δάσκαλος που φιλοτέχνησε το σχέδιο στο υπόστρωμα δεν τελείωσε το υπόλοιπο έργο. Μία θεωρία είναι πως ο πρώτος ζωγράφος δεν είχε χρόνο να το ολοκληρώσει. Ο αυτοκράτορας Μαξιμιλιανός ο Α' είχε τότε εγκατασταθεί στην Αυστρία και είναι πιθανό να συνεισέφερε και στην πληρωμή για το έργο, καθώς ο Ντύρερ είναι γνωστό ότι ανέλαβε ένα μεγάλο έργο για αυτόν λίγα χρόνια αργότερα, στα 1512. 

Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι πως οι ειδικοί πιστεύουν ότι το αρχικό σχέδιο της Αγίας Αικατερίνης και της Αγίας Μαργαρίτας είναι πιθανό να δημιουργήθηκε από τον Ντύρερ αυτοπροσώπως. Ο Erwin Pokorny, ένας Βιενέζος μελετητής του καλλιτέχνη, εκτιμά ότι κανείς από τους βοηθούς ή ακολούθους του Ντύρερ δεν θα μπορούσε να φτάσει τη δεινότητα που παρατηρείται αυτές τις βιρτουόζικες πινελιές στο υπόστρωμα, όπως λέει χαρακτηριστικά στην Art Newspaper.

Μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών την τοιχογραφία, έγινε στον χώρο των αρχείων του καθεδρικού στις 15 Νοεμβρίου. Ο Bernd Euler-Rolle, διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Μνημείων της Αυστρίας, συμφωνεί ότι «η ποιότητα του υπο-σχεδίου θυμίζει τον Ντύρερ». Μια ανακοίνωση του καθεδρικού σημειώνει πως οι φιγούρες των δύο αγίων γυναικών ήταν «αναμφισβήτητα έργα ενός καλλιτέχνη από τον κύκλο του Ντύρερ». Έτσι, η μόνη διαφωνία που εκκρεμεί, είναι αν το σχεδίασε ο ίδιος ή κάποιος από το εργαστήριό του. 

Μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι ο Ντύρερ είχε δημιουργήσει μόνο ένα σύνολο τοιχογραφιών. Πρόκειται για την εμβληματική διακόσμηση για την μεγάλη σάλα του δημαρχείου στη Νυρεμβέργη, σχεδιασμένη από τον ίδιο στα 1521. Ολοκληρώθηκε στην συνέχεια από τους βοηθούς του. Πάνω από το έργο πέρασαν άλλα στρώματα χρωμάτων στα 1630 και ο βομβαρδισμός του 1945 κατέστρεψε και τα τελευταία ίχνη του έργου.  

Ο Pokorny λέει πως αρχικά απέδωσε την τοιχογραφία σε κάποιον βοηθό του Ντύρερ. Όμως μετά από την έρευνα των τελευταίων εβδομάδων, δηλώνει σίγουρος ότι το έργο ανήκει στον ίδιο τον Γερμανό ζωγράφο. Μια υπόθεση θέλει τον Ντύρερ να σταμάτησε στην Βιέννη, στο ταξίδι του από την Νυρεμβέργη προς τη Βιέννη την ίδια χρονιά. Το Βρετανικό Μουσείο διαθέτει έναν πίνακα μιας γυναίκας από το Windisch, στη νότια Αυστρία. Ένας πιθανός λόγος για επισκεφτεί την Βιέννη ίσως ήταν για να δει τον καθηγητή φίλο του Κόνραντ Σέλτις, που έζησε εκεί από το 1497 έως τον θάνατό του στα 1508. Η μορφή του Σέλτις είναι πιθανό να έχει απαθανατιστεί από τον ζωγράφο στον πίνακα του 1508, Το Μαρτύριο των Δέκα Χιλιάδων, ως μία φιγούρα που στέκεται δίπλα στον καλλιτέχνη.

  

Ο Pokorny λέει πως το ερώτημα δεν είναι αν ο Ντύρερ επισκέφτηκε ποτέ την Βιέννη αλλά αν, στην περίπτωση που πήγε, επηρεάστηκε από την τέχνη εκεί και τι επιρροή είχε ο ίδιος στους Βιενέζους καλλιτέχνες. Στο μεταξύ, οι έρευνες για την τοιχογραφία συνεχίζονται και τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν αργότερα μέσα στην χρονιά στο περιοδικό  "Österreichische Zeitschrift".

Ο Ντύρερ υπήρξε σημαντικός καλλιτέχνης της εποχής του, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διάδοση των ιδεωδών της ιταλικής Αναγέννησης. Έζησε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του στη Νυρεμβέργη και επισκέφτηκε την Ιταλία δυο φορές. Τα ταξίδια αυτά φαίνεται πως επηρέασαν ιδιαιτέρως τα έργα του. Ο αστεροειδής 3104 Ντύρερ, που ανακαλύφθηκε το 1982, πήρε το όνομά του από αυτόν.

Με πληροφορίες από The Art Newspaper

Culture
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

1 σχόλια
Η όλη κατάσταση μου θυμίζει τη περίοδο εκείνη του Βυζαντίου που ανακάλυπταν, σε διάφορα σημεία, εικόνες-πορτραίτα της Παναγίας, ζωγραφισμένα από τον Ευαγγελιστή Λουκά.