Η Μπιενάλε Βενετίας, το μεγαλύτερο φεστιβάλ τέχνης παγκοσμίως, όρισε το πρόσωπο που θα αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση της διοργάνωσης του 2021: την Σεσίλια Αλεμάνι.

 

Η Αλεμάνι, επί του παρόντος διευθύντρια και επικεφαλής επιμελήτρια του προγράμματος τέχνης του High Line στη Νέα Υόρκη, αναλαμβάνει το μεγάλο στοίχημα της Μπιενάλε της Βενετίας του 2021, η οποία θα ανοίξει τις πύλες της στην Ιταλία τον Μάιο του επόμενου έτους.

 

Ο διορισμός της , την κάνει μια από τις μόλις πέντε γυναίκες που έχουν επιλεγεί ποτέ για τη θέση αυτή, ενώ είναι η πρώτη Ιταλίδα που το πετυχαίνει.

 

«Είναι μεγάλη τιμή να αναλαμβάνω αυτόν τον ρόλο σε ένα από τους πιο αναγνωρισμένους θεσμούς στον κόσμο», δήλωσε η Αλεμάνι. «Ως η πρώτη γυναίκα από την Ιταλία που κατέχει αυτή τη θέση, κατανοώ και εκτιμώ την ευθύνη και την ευκαιρία που μου προσφέρεται και σκοπεύω να δώσω φωνή στους καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν μοναδικά έργα που αντικατοπτρίζουν τα οράματά τους και την κοινωνία μας».

 

Ως επικεφαλής του προγράμματος τέχνης του High Line στη Νέα Υόρκη από το 2011, η Aλεμάνι έχει παρουσιάσει έργα σε δημόσιο χώρο σε ένα πάρκο που έχει μεταμορφώσει την πόλη. Πριν από αυτό, εργάστηκε ως ανεξάρτητη επιμελήτρια, διοργανώνοντας εκθέσεις με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη, την Tate στο Λονδίνο και το Artists Space στη Νέα Υόρκη. Έχει επιμεληθεί επίσης το πρόγραμμα Frieze Projects για την Frieze στη Νέα Υόρκη και ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια του προγράμματος Art Basel Cities στο Μπουένος Άιρες το 2018.

 

Το 2017 επιμελήθηκε το Ιταλικό Περίπτερο στην Μπιενάλε της Βενετίας. Και οι σχέσεις με την Μπιενάλε επεκτείνονται και στην προσωπική της ζωή  καθώς είναι παντρεμένη με τον Μασιμιλιάνο Τζιόνι, ο οποίος ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του New Museum της Νέας Υόρκης, και είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μπιενάλε το 2013.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr