Δύο εξωτερικά μέλη της επιτροπής βραβείων Νόμπελ λογοτεχνίας παραιτήθηκαν ασκώντας κριτική στην Σουηδική Ακαδημία.

 

Η Gun-Britt Sundstrom δήλωσε ότι η επιλογή του Peter Handke ως φετινού νικητή ερμηνεύεται ως σαν η λογοτεχνία να είναι πάνω από την πολιτική και δεν συμφώνησε. Η επιλογή του Handke επικρίθηκε λόγω της υποστήριξης προς τους Σέρβους κατά τη διάρκεια του Γιουγκοσλαβικού πολέμου της δεκαετίας του 1990. To δεύτερο μέλος, ο Kristoffer Leandoer είπε ότι έφυγε λόγω των μεταρρυθμίσεων της Ακαδημίας που πήραν πολύ καιρό να γίνουν μετά από το σκάνδαλο σεξουαλικής επίθεσης. Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδική Ακαδημία, το 2018, δεν ανακοίνωσε Νόμπελ Λογοτεχνίας εξαιτίας του σκανδάλου που προκάλεσε αλυσίδα παραιτήσεων. Το γεγονός προκάλεσε αλλαγές, ενώ εξωτερικά μέλη προστέθηκαν για να βοηθήσουν την επιτροπή ώστε να επιλέξει τους υποψηφίους που η Ακαδημία θα ψηφίζει.

 

Ο συγγραφέας Kristoffer Leandoer έγραψε στη σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet ότι παραιτήθηκε καθώς δεν είχε ούτε την υπομονή, ούτε το χρόνο να περιμένει από την επιτροπή να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις. «Η Ακαδημία και εγώ έχουμε μία διαφορετική αντίληψη για τον χρόνο, ένα έτος είναι υπερβολικά μεγάλο διάστημα για τη ζωή μου και υπερβολικά μικρό για την Ακαδημία», έγραψε. Παράλληλα πρόσθεσε ότι η απόφασή του δεν σχετίζεται με την απόφαση για βράβευση του Peter Handke το 2019. Στον αντίποδα η απόφαση της Gun-Britt Sundstrom σχετίζεται με τη βράβευση του Peter Handke σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε η συγγραφέας στην Dagens Nyheter.

 

Η Σουηδική Ακαδημία επιβεβαίωσε ότι οι Leandoer και Sundstrom παραιτήθηκαν από την επιτροπή. Μέχρι σήμερα η εννεαμελής επιτροπή αποτελούταν από τέσσερα μέλη της Ακαδημίας και πέντε εξωτερικά. «Είμαστε ευγνώμονες για τη σημαντική προσπάθεια που κατέβαλαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς και τώρα εξετάζουμε πως θα οργανωθεί η εργασία της επιτροπής για βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2020», δήλωσε ο Mats Malm, μόνιμος γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας σε δήλωσή του. 

 

Με πληροφορίες από BBC