Αποσύρθηκε από τη δημοπρασία το «κλεμμένο» έργο του Banksy

Αποσύρθηκε από τη δημοπρασία το «κλεμμένο» έργο του Banksy Facebook Twitter
0

Αποσύρθηκε από τη δημοπρασία του Sotheby's το γλυπτό του Banksy με τίτλο "The Drinker" μετά από ισχυρισμούς που θέλουν το έργο να έχει κλαπεί από τον ιδιοκτήτη του

Ο καλλιτέχνης Andy Link, γνωστός και ως Art Kieda, ανέφερε ότι το έργο, που έχει ύψος πάνω από 1.80, εκλάπη από τον κήπο του πριν μερικά χρόνια και υποστήριξε πως είναι εκείνος ο νόμιμος ιδιοκτήτης του. Το "The Drinker" θα έβγαινε στο σφυρί σήμερα, Τρίτη, και οι εκτιμήσεις ήθελαν την τιμή του να ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο ο Link έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Sotheby's αναφέροντας ότι το έργο θα αποσυρθεί από τη δημοπρασία. Σε ανακοίνωσή του, ο οίκος δημοπρασιών, ανέφερε ότι η απόφαση δεν σχετίζεται με τους ισχυρισμούς του Link. O Sotheby's αναφέρει πως το έργο αποσύρθηκε μετά από συμφωνία με τον πωλητή του. 

Το άγαλμα αφέθηκε από τον Banksy σε μία μικρή πλατεία στο κεντρικό Λονδίνο το 2004. Στη συνέχεια έπεσε «θύμα απαγωγής» από τον Andy Link ο οποίος προσέφερε 5.000 λίρες στον Banksy. Ο Banksy απάντησε με μία προσφορά δύο λιρών ώστε να αγοραστεί ένα μπιτόνι βενζίνης και να καεί το άγαλμα. Το "The Drinker" εμφανίστηκε στον κήπο του Link αλλά αργότερα χάθηκε από εκεί. Σύμφωνα με τον κατάλογο της έκθεσης το έργο αγοράστηκε από έναν έμπορο τέχνης το 2014. Το "The Drinker" περιγράφεται από τον οίκο δημοπρασιών ως «ανατρεπτική αναδημιουργία» του «Σκεπτόμενου» του Ροντέν. Διακοσμημένο με έναν κώνο σήμανσης στο κεφάλι ως καπέλο, το άγαλμα είναι φτιαγμένο από βιομηχανικά υλικά. 

Αποσύρθηκε από τη δημοπρασία το «κλεμμένο» έργο του Banksy Facebook Twitter

Από την πλευρά του ο Link ανέφερε ότι δεν γνωρίζει γιατί το έργο αποσύρθηκε από τη δημοπρασία. Ίσως οφείλεται στον θόρυβο που προκλήθηκε από τη δημοσίευση της ιστορίας στον Observer ή ο πωλητής του να πέτυχε μία καλύτερη συμφωνία. «Δεν έχω ιδέα. Ίσως με μηνύσουν», αναφέρει μεταξύ άλλων ενώ υποστηρίζει ότι η υπόθεση έχει προκαλέσει την ψυχική και συναισθηματική του κατάρρευση. Στην κατοχή του Link παραμένει ωστόσο ο αρχικός κώνος που ήταν τοποθετημένος στο κεφάλι του αγάλματος με το καλλιτέχνη να αναφέρει ότι ζήτημα για εκείνον δεν είναι τα χρήματα. Το ιδανικό γι αυτόν θα ήταν να συναντήσει τον πωλητή του έργου, να το ενώσει ξανά με το χαμένο του κομμάτι και να μοιραστούν τα χρήματα που θα αποφέρει η δημοπράτησή του. «Θέλω να δώσω 1 εκατομμύριο λίρες στο τοπικό κλαμπ νέων στο Hackney. Αν αποφέρει 2 εκατομμύρια λίρες με χαρά θα δώσω το 1 εκατομμύριο σε τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις», αναφέρει ο Andy Link.  

Με πληροφορίες από Guardian 

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.