Ο Κουέντιν Ταραντίνο αρνείται να κόψει σκηνές από τον ταινία του «Κάποτε στο Χόλιγουντ» και να συμμορφωθεί με την λογοκρισία που προσπαθεί να επιβάλλει η Κίνα, μεταδίδει το Hollywood Reporter.

 

Ο στάση που κρατά ο σκηνοθέτης για το ενδεχόμενο να γίνει νέο μοντάζ στο φιλμ είναι όπως χαρακτηριστικά γράφεται «ή όπως είναι ή καθόλου». Η Κίνα μπλόκαρε την προγραμματισμένη κυκλοφορία στις 25 Οκτωβρίου, χωρίς η Sony Pictures Entertainment να λάβει εξήγηση.

 

Εκτιμάται ότι η κινεζική απόφαση προέρχεται από το πώς ο Ταραντίνο παρουσιάζει τον Μπρους Λι στο φιλμ, μια προσωπικότητα που στην Κίνα είναι για πολλούς λαϊκός ήρωας. Η οικογένεια και οι φίλοι θρύλου των πολεμικών τεχνών ισχυρίζονται ότι ο Τάραντινο τον απεικονίζει ως καρικατούρα.

 

Ο Τάραντινο διατηρεί δικαιώματα για το τελικό μοντάζ, δεν σχεδιάζει να συνεργαστεί με τις κινεζικές αρχές, με αποτέλεσμα η ταινία να κινδυνεύει να βρεθεί εκτός της τεράστιας αγοράς.

 

 

Η ταινία επρόκειτο να «ανοίξει» στην Κίνα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και με τις προβλέψεις να εκτιμούν πως ξεπερνούσε το όριο των 400 εκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμιες εισπράξεις.

 

 

Το αίτημα για λογοκριμμένη βερσιόν έγινε μετά την γραπτή διαμαρτυρία που υπέβαλλε προς τον Εθνικό Κινηματογραφικό Οργανισμό της Κίνας η κόρη του Μπρους Λι, Σάνον, σχετικά με την «προσβλητική» απεικόνιση του πατέρα της στη σκηνή που εμφανίζεται ο χαρακτήρας του στην ταινία.Η Σάνον Λι έχει ήδη εκφράσει πολλές φορές τη διαμαρτυρία της για τον τρόπο που η ταινία δείχνει τον μυθικό αστέρα των πολεμικών τεχνών και της οθόνης.

 

Πρόσφατα είχε δηλώσει σε συνέντευξή της τα εξής:«Στη σκηνή που αντιμετωπίζει τον χαρακτήρα του Μπραντ Πιτ, στα γυρίσματα μιας ταινίας, παρουσιάζεται ως αλαζονικός και υπερφίαλος μαλάκας και όχι όπως ήταν στην πραγματικότητα – ως κάποιος δηλαδή που έπρεπε να αγωνιστεί στη ζωή του τρεις φορές πιο σκληρά από άλλους, που τους χαρίζονταν τα πάντα...».