Το πορτρέτο μίας κομμώτριας, της Κριστίν Ντέιβις, που ζωγράφισε το 1971 ο Νιγηριανός καλλιτέχνης Ben Enwonwu, πωλήθηκε από τον Sotheby's έναντι 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων. 

  

Στα χρόνια που πέρασαν από τότε που ζωγράφισε τον πίνακα, ο Ben Enwonwu, εξελίχθηκε σε έναν από τους διασημότερους μοντερνιστές καλλιτέχνες της Αφρικής. Ο Ben Enwonwu, σμίλεψε άγαλμα της Ελισάβετ Β' και ζωγράφισε το πορτρέτο την πριγκίπισσα Αντετούτου Αντεμιλούγι, γνωστής ως Τούτου. Το πορτρέτο της, ένα έργο που έγινε γνωστό ως «Η Μόνα Λίζα της Αφρικής», πωλήθηκε έναντι 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού πρώτα βρέθηκε σε ένα συνηθισμένο σπίτι. 

 

Ο εγγονός της Κριστίν Ντέιβις έκανε γνωστό στον Sotheby's ότι είναι κάτοχος του πίνακα μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του οίκου δημοπρασιών. Ο νεαρός από το Τέξας έλαβε σύντομα ένα ενθουσιώδες τηλεφώνημα από την Χάνα Ο' Λέρι, επικεφαλής του τμήματος μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης του Sotheby's.

 

«Όταν του είπα πως θα κέρδιζε εκατοντάδες χιλιάδες λίρες για τον πίνακα δεν μπορούσε να το πιστέψει», είπε η Χάνα Ο' Λέρι. «Παρότι ένα ποσό της τάξης των 100.000 λιρών αλλάζει συχνά χέρια σε μία δημοπρασία δεν παύει να είναι ένα ποσό που αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων. Δεν μπορούσε να το πιστέψει και είπε με κομμένη την ανάσα: 'Ποιος θα πλήρωνε τόσα για το πορτρέτο της γιαγιάς μου;'»

 

Στη δημοπρασία του οίκου Sotheby's «Μοντέρνα και Σύγχρονη Αφρικανική  Τέχνη» που έγινε την Τρίτη στο Λονδίνο, το έργο στο οποίο απεικονίζεται η Κριστίν Ντέιβις πουλήθηκε για 1.1 εκατομμύρια λίρες (1,4 εκατομμύρια δολάρια). Ήταν ένα από τα 100 έργα που πουλήθηκαν έναντι 5.1 εκατομμυρίων δολαρίων συνολικά. Το ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο από τις προηγούμενες δημοπρασίες αφρικανικής τέχνης του  Sotheby's.

 

Στο Τέξας ο υιός της Κριστίν ξύπνησε για να ελέγξει τα αποτελέσματα της δημοπρασίας. «Δεν μπορούσα να το πιστέψω, αιφνιδιάστηκα» είπε στο CNN μέσω ενός εκπροσώπου του οίκου. «Έτρεξα να ξυπνήσω τον γιο μου και να του πω τα καλά νέα», πρόσθεσε λέγοντας πως το γεγονός τους προκάλεσε δέος. 

 

Φωτογραφία: Sotheby's
Φωτογραφία: Sotheby's

 

Η επιτυχία της δημοπρασίας δείχνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για συλλογή έργων αφρικανικής τέχνης, υποστηρίζει η Ο' Λέρι. «Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για να μαζέψετε αφρικανική τέχνη, που μπορείτε να μαζέψετε μουσειακής ποιότητας κομμάτια σε σχετικά καλές τιμές», είπε αναφέροντας ότι δημοπρατήθηκαν έργα από είκοσι διαφορετικές χώρες και υπογραμμίζοντας πως η αφρικανική τέχνη αποτελεί ένα από τα πλέον εντυπωσιακά κομμάτια της παγκόσμιας αγοράς τέχνης. 

 

Με πληροφορίες από CNN