Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο Ρόμπερτ Φρανκ, ο αμερικανός φωτογράφος που με το προσωπικό του, ακατέργαστο και υποβλητικό στιλ, επηρέασε όσο λίγοι, την τέχνη της φωτογραφίας.

 

Ο Αμερικανός φωτογράφος Ρόμπερτ Φρανκ, γεννήθηκε στην Ελβετία και έγινε διάσημος με το βιβλίο του «Τhe Americans», ένα εντυπωσιακό άλμπουμ που κατέγραψε με μοναδικό και διεισδυτικό τρόπο μια αθέατη μέχρι τότε όψη της αμερικανική κοινωνίας.

 

Γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1924 στη Ζυρίχη της Ελβετίας και μεγάλωσε με οικογένεια Γερμανών Εβραίων βιομηχάνων. Το πάθος του για τη φωτογραφία ξεκίνησε σε ηλικία 12 ετών.  Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Φρανκ μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας αρχικά μόδα και φωτογραφίσεις για περιοδικά όπως το Life και το Harper's Bazaar.

 

Στιγμιότυπο από την Νέα Ορλεάνη το 1955 / Robert Frank: Unseen at C/O Berlin Foundation
Στιγμιότυπο από την Νέα Ορλεάνη το 1955 / Robert Frank: Unseen at C/O Berlin Foundation

 

Όμως, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, ο ρομαντισμός τον κούρασε και οπλισμένος με μια μηχανή Leica, άρχισε να καταγράφει σκηνές της καθημερινής ζωής. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε τα ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθώντας τη διαδρομή του φίλου του και συγγραφέα Τζακ Κέρουακ.

 

Το ταξίδι του ολοκληρώθηκε με τις αποσκευές του να είναι φορτωμένες από 28.000 εικόνες και τελικά 83 από αυτές κατέληξαν σε ένα βιβλίο που για πολλούς ξαναέγραψε τους κανόνες της φωτορεπορτάζ. Τραβηγμένες με μια Leica 35mm, οι ασπρόμαυρες εικόνες του θεωρούνται το αριστούργημα της καριέρας του και επικεντρώνονται κυρίως στο περιθώριο της αμερικανικής ζωής. Εικόνες με έφηβα ζευγάρια και εργάτες, μηχανόβιοι, άνθρωποι που δεν είχαν ιδέα πως θα κατέληγαν σε ένα βιβλίο που μέχρι σήμερα θεωρείται αριστούργημα.

 

Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι το πώς όταν ο Φρανκ προσπάθησε να εκδώσει το βιβλίο του, κανένας Νεοϋορκέζος εκδότης δεν έδειξε προθυμία να επενδύσει στην δική του καταγραφή της Αμερικής. Τελικά, η πρώτη έκδοση το 1958 έγινε στο Παρίσι και οι αμερικανοί κριτικοί ήταν σκληροί μαζί του. Όμως μετά από έναν χρόνο ήρθε η αναγνώριση στις ΗΠΑ καθώς ακολούθησε η έκδοση στη Νέα Υόρκη, με μια εισαγωγή που είχε γράψει ο Τζακ Κέρουακ, ο λογοτέχνης που ενέπνευσε το road trip που γέννησε το The Americans.

 

Δείτε μια σπάνια συνέντευξη του Ρόμπερτ Φρανκ στην οποία μιλά για το πώς δημιούργησε το «Τhe Americans»: