Μία σειρά σημαντικών έργων σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία δρομολογούνται μετά την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ 2014-2020 σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. 

 

Δήλος: Ανοικτό μουσείο

Το πρότζεκτ «Δήλος-ανοικτό μουσείο. Παρεμβάσεις αναβάθμισης στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο» εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 4.520.000 ευρώ. Το πρόγραμμα προβλέπει την αναστήλωση του μεγάλου δωρικού περίπτερου ναού του Απόλλωνα των Δηλίων, που θα αποκτήσει την τρίτη του διάσταση, επεμβάσεις στην Παλαίστρα του Γρανίτη και βελτιωτικές εργασίες στο μουσείο και στην έκθεση.

 

Ο εξαιρετικά σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Δήλου είναι εγγεγραμμένος από το 1990 στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αποκατάσταση του μεγάλου περιβόλου στην Ιερά Μονή Δαφνίου
Στο πρόγραμμα εντάχθηκε και η «Αποκατάσταση του Μεγάλου Περιβόλου της Ι.Μ. Δαφνίου, Β΄ Φάση» με προϋπολογισμό 1.200.000 € και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.

 

Η Ιερά Μονή Δαφνίου είναι εγγεγραμμένη από το 1990 στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, και έτυχε συνεχούς χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το Γ΄ΚΠΣ, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας του ΥΠΠΟΑ να εξασφαλιστεί η προστασία του μνημείου αλλά και να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές ζημιές που είχε υποστεί το καθολικό και τα μοναδικά ψηφιδωτά του, από τους σεισμούς της Αθήνας το 1981 και το 1999.

 

 

 

 

 

 

 

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η δομική στερέωση και αποκατάσταση του μνημείου, η αντισεισμική θωράκισή του και η συντήρηση των ψηφιδωτών του ενώ και στον Μεγάλο Περίβολο έγιναν οι αναγκαίες σωστικές επεμβάσεις στερέωσης. Στο πλαίσιο της ενταγμένης Πράξης αναμένεται να αποκατασταθεί πλήρως και να αποδοθεί επισκέψιμο στο κοινό άλλο ένα τμήμα του Μεγάλου Περιβόλου.

 

Εργασίες και στο Κάστρο της Χίου

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου εντάχθηκε και η «Αποκατάσταση και ανάδειξη χερσαίων τειχών Κάστρου Χίου (από τον Προμαχώνα Γ έως και την Δυτική Πύλη» με προϋπολογισμό 1.200.000 € και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου.

 

Το έργο έρχεται να συνεχίσει τις επεμβάσεις που υλοποιήθηκαν στα χερσαία τείχη της πόλης, τα οποία μετά το πέρας των εργασιών θα αποδοθούν στο κοινό πλήρως αποκατεστημένα, στο μεγαλύτερο τμήμα τους.

 

 

 

 

 

Η Αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης
Η « Ανάπλαση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς της Θεσσαλονίκης» με προϋπολογισμό 700.000 € και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας αγοράς Θεσσαλονίκης διαμορφώθηκε κατά το Γ΄ ΚΠΣ, όταν συντηρήθηκε και αναδείχθηκε το cryptoporticus, δημιουργήθηκε έκθεση αρχαιοτήτων στους υπόσκαφους χώρους, δημιουργήθηκαν χώροι εξυπηρέτησης κοινού, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εργαστήρια και γραφεία. Με το νέο έργο, θα συντηρηθούν και θα αναδειχθούν κατά κύριο λόγο τα ψηφιδωτά στις στοές με τα καταστήματα και ο εμπορικός δρόμος, θα βελτιωθεί η διαδρομή των επισκεπτών, και με επέκταση της διαδρομής ΑΜεΑ, θα υπάρξουν νέες ψηφιακές υποδομές και εξοπλισμός νέου εκθεσιακού χώρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αποκατάσταση της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στον Χορτιάτη

Η «Αποκατάσταση του ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με προϋπολογισμό 230.000 € και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για βυζαντινό ναό του 12ο αιώνα που σώζει εξαιρετικές τοιχογραφίες. Με το έργο θα συντηρηθεί και θα αναδειχθεί στην αυθεντική του μορφή το σημαντικό αυτό μνημείο και ο περιβάλλων χώρος του.