Πέθανε η γαλλίδα σκηνοθέτις Μαρσελίν Λοριντάν-Ιβένς, επιζήσασα του Άουσβιτς

Πέθανε η γαλλίδα σκηνοθέτις Μαρσελίν Λοριντάν-Ιβένς, επιζήσασα του Άουσβιτς Facebook Twitter
0

Η γαλλίδα σκηνοθέτις, ηθοποιός και συγγραφέας Μαρσελίν Λοριντάν-Ιβένς, επιζήσασα του Άουσβιτς-Μπίρκεναου κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, πέθανε την Τρίτη στο Παρίσι.

Η Μαρσελίν, υπήρξε πολύ γνωστή στη Γαλλία, μεταξύ άλλων διότι εξορίστηκε σε αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης μαζί με τη Σιμόν Βέιλ, τη μαχητική φεμινίστρια και πολιτικό που έδωσε σκληρή μάχη για την αποποινικοποίηση της άμβλωσης στη Γαλλία όταν έγινε υπουργός Υγείας το 1974.

«Ήταν συντρόφισσα στην εξορία, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης με τη μητέρα, κι αυτό το επεισόδιο της ζωής τους, μολονότι πολύ δύσκολο, τις έκανε φίλες για πάντα», σημείωσε ο Βέιλ, η μητέρα του οποίου απεβίωσε τον Ιούνιο του 2017 και η σορός της έχει ενταφιαστεί στο Πάνθεον στο Παρίσι.

«Η Μαρσελίν ήταν άνθρωπος με τρομερή ζωτικότητα. Είχαμε πολύ στενή σχέση, σχεδόν συγγενική. Ο αδελφός μου κι εγώ ήμασταν πολύ κοντά της, η παρουσία της ήταν σημαντική για εμάς», συμπλήρωσε ο δικηγόρος.

Η σκηνοθέτις, παραγωγός και συγγραφέας κατήγγειλε πάντα την αδικία και τη βία, αφού μετατράπηκε σε μαχήτρια για όλη της τη μετά τον εκτοπισμό της, σε ηλικία 15 ετών, στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Η Μαρσελίν κι ο πατέρας της, μέλος της γαλλικής αντίστασης, συνελήφθησαν στην Μπολέν (νοτιοανατολική Γαλλία) από την Γκεστάπο τον Φεβρουάριο του 1944. Έπειτα από τη μεταγωγή τους στο στρατόπεδο του Ντρανσί, στα προάστια του Παρισιού, εξορίστηκαν στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου τον Απρίλιο.

Η Μαρσελίν Λοριντάν ήταν ανάμεσα στους κρατούμενους που μετήχθησαν, καθώς πλησίαζε ο Κόκκινος Στρατός, στο στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν, κατόπιν στο Τερίριενστατ.

Τη 10η Μαΐου 1945, δύο ημέρες μετά τη συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας, είδε τον πρώτο σοβιετικό στρατιώτη, πάνω σε μια μοτοσικλέτα, με την κόκκινη σημαία.

Μετά τον πόλεμο, σύχναζε στη Cinémathèque του Παρισιού και δακτυλογραφούσε χειρόγραφα του σημειολόγου Ρολάν Μπαρτ.

Την είσοδό της στον κόσμο του κινηματογράφου την έκανε χάρη στον φιλόσοφο Εντγκάρ Μορέν, ο οποίος της ανέθεσε τον ρόλο της αφηγήτριας στο ντοκιμαντέρ «Χρονικό Ενός Καλοκαιριού» (Chronique d'un été) το 1961.

Απέκτησε φήμη κυρίως για τα ντοκιμαντέρ για το Βιετνάμ και την Κίνα του Μάο που γύρισαν με τον δεύτερο σύζυγό της, τον Ολλανδό Γιόρες Ιβένς.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.