Ο Λόρδος Δήμαρχος του Λονδίνου, Άντριου Πάλμλι παρέδωσε χθες (6 Νοεμβρίου) έναν από τους πλέον κλασικούς πίνακες των Κάτω Χωρών στον νόμιμο κάτοχό του. Να πώς έχει η ιστορία... 

 

Ο πίνακας έλκει την καταγωγή του από τον 16ο αιώνα (περίπου το 1664-65), έχει τον τίτλο «Τhe Oyster Meal» και ζωγράφος του αναφέρεται ο Ολλανδός Jacob Ochtervelt. Τα τελευταία 30 χρόνια ο πίνακας βρισκόταν στην επίσημη κατοικία του Λόρδου Δημάρχου, στο Mansion House, σε περίοπτη μάλιστα θέση. Με τη μόνη διαφορά ότι δεν του ανήκε. 

 

Ο συγκεκριμένος πίνακας, όπως και άλλοι 13, είχαν κρυφτεί από τον διευθυντή του Νοσοκομείου Παίδων του Αρνεμ, Smidt van Gelde, κατά την περίοδο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. 

 

Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 1945 οι πίνακες εκλάπησαν. Ήταν τη στιγμή που τα στρατεύματα των Ναζί λεηλατούσαν την πόλη και τα βρετανικά στρατεύματα αναγκάζονταν να υποχωρήσουν στη Μάχη του Άρνεμ. Ο πίνακας που βρέθηκε στην κατοχή του Λόρδου Δημάρχου του Λονδίνου ήταν ένας από τους έξι που η οικογένεια του Smidt van Gelde δεν κατάφερε να ανακτήσει με τη λήξη του πολέμου, παρά τις ενδελεχείς έρευνές που έκανε.  

 

Να, όμως, που η 96χρονη πλέον κόρη του ιδιοκτήτη πήρε χθες στα χέρια της τον πίνακα σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Mansion House. 

 

Η Charlotte Bischoff van Heemskerck, κόρη του Smidt van Gelde, παρά την ηλικία της θυμάται ακόμη τόσο τον πίνακα όσο και τη Μάχη του Άρνεμ. Τόνισε, δε, πως η επιστροφή του πίνακα «έχει μεγάλη σημασία για την οικογένειά μου. Είμαστε πανευτυχείς που τον επιστρέφουμε στο σπίτι μας για να τιμήσουμε την κληρονομιά του πατέρα μας». 

 

Από την μεριά του, ο Λόρδος Δήμαρχος Αντριου Πάλμλι χαρακτήρισε τη στιγμή «ευτυχή για την οικογένεια της Charlotte Bischoff van Heemskerck, παρά το γεγονός ότι χρειάστηκε να περάσουν -με επίπονο τρόπο- αρκετά χρόνια έως ότου λυθεί η εκκρεμότητα. 

 

Η Επιτροπή για την Κλεμμένη Τέχνη στην Ευρώπη, ανακάλυψε την ιστορία του πίνακα. Αποκτήθηκε από τον επιχειρηματία Harold Samuel το 1971 και ήταν ένα από τα 84 έργα που κληροδότησε στο City of London Corporation το 1987. Έκτοτε, ο πίνακας βρισκόταν μόνιμα στο Mansion House.

 

Η συλλογή περιλαμβάνει μερικά από τα σημαντικότερα έργα τέχνης της Ολλανδίας.  Συμπεριλαμβανομένων των έργων του Frans Hals και του Nicolaes Maes. Ο πίνακας «Τhe Oyster Meal» ήταν ασφαλισμένος από την City of London Corporation για 1,5 εκατ. λίρες. 

 

Οι κόρες του Samuel συμφώνησαν να παραιτηθούν από οποιαδήποτε απαίτηση είχαν έτσι ώστε ο πίνακας να επιστρέφει στον φυσικό του κάτοχο. Παράλληλα, η City of London Corporation επέδειξε θαυμαστή ταχύτητα στο να διευθετήσει άμεσα το θέμα - κάτι που εξήρε και η Επιτροπή για την Κλεμμένη Τέχνη στην Ευρώπη. 

 

Με πληροφορίες από The Art Newspaper