ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ο θαυμασμός του Ομπάμα για το Μουσείο της Ακρόπολης: «Θα επιστρέψω μετά τη λήξη της θητείας μου»

Ο θαυμασμός του Ομπάμα για το Μουσείο της Ακρόπολης: «Θα επιστρέψω μετά τη λήξη της θητείας μου» Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΗΠΑ/STR
0

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα μας, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν παρέλειψε να επισκεφτεί τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, αλλά και το Μουσείο.

Αφού ξεναγήθηκε στα εκθέματα του Μουσείου, ο Αμερικανός πρόεδρος αποχώρησε με δύο δώρα που του πρόσφερε ο διευθυντής του Μουσείου, ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής: Ένα αντίγραφο της «σκεπτόμενης Αθηνάς» και ένα αντίγραφο αττικού τετράδραχμου, επίσης του 5ου π Χ αιώνα.

Το αττικό τετράδραχμο που δωρίστηκε στον Αμερικανό πρόεδρο δεν ήταν στο πρόγραμμα: «Συνέβη εντελώς αυθόρμητα, επειδή έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον όταν, βλέποντας το πρωτότυπο, του εξήγησα ότι στην αρχαιότητα με αυτά πλήρωναν τους τεχνίτες και τους αρχιτέκτονες» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημήτρης Παντερμαλής.

Ο θαυμασμός του Ομπάμα για το Μουσείο της Ακρόπολης: «Θα επιστρέψω μετά τη λήξη της θητείας μου» Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΗΠΑ/STR

Όσο για το πως εξελίχθηκε η επίσκεψη του Ομπάμα στο Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά και για το ποια εκθέματα του έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση, ο κ. Παντερμαλής ανέφερε: «Δεν ήταν μια ξενάγηση, αλλά ένας πολιτιστικός περίπατος μέσα από τις αίθουσες του Μουσείου» για να συνεχίσει: «Φυσικά, επειδή το Μουσείο της Ακρόπολης διαθέτει τα σπουδαιότερα γλυπτά της αρχαϊκής και κλασικής εποχής, παραμείναμε σ' αυτά. Ο πρόεδρος Ομπάμα μου έδωσε την αίσθηση ενός ανθρώπου εξοικειωμένου, με γνώσεις για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο και με ενδιαφέρον ειλικρινές να μάθει περισσότερα. Μιλήσαμε για ποικίλα θέματα, για τον πολιτισμό, την πολιτική και την οικονομία στην αρχαιότητα. Είδαμε λεπτομέρειες και ποιοτικά χαρακτηριστικά των έργων τέχνης, τον συμβολισμό τους, τη σημασία τους και ολοκληρώσαμε με τα γλυπτά του Παρθενώνα και τις μετόπες με την Κενταυρομαχία από την νότια πλευρά του Παρθενώνα».

Τον Αμερικανό πρόεδρο υποδέχτηκε στο Μουσείο η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και η συνάντησή του με τον κ. Παντερμαλή έγινε στα γλυπτά του μικρού ιωνικού ναού της Αθηνάς Νίκης, τον οποίο είχε μόλις επισκεφθεί στον Iερό Bράχο.

O Ομπάμα στάθηκε μπροστά στη ζωφόρο της μάχης του Μαραθώνα, εντυπωσιάστηκε με την θέα της ανασκαφής από ψηλά και ρώτησε τον κ. Παντερμαλή σχετικά με τα ευρήματά της. «Προχωρήσαμε στις αίθουσες, ερημικά μόνοι»τόνισε ο κ. Παντερμαλής, αφού τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.

«Σταματήσαμε στις αρχαϊκές κόρες, μιλήσαμε για την ομορφιά των αγαλμάτων που ήταν κοινωνικό ιδεώδες. Στη σκεπτομένη Αθηνά, στις Καρυάτιδες. Όταν του έδειξα το κενό και του εξήγησα ότι είναι της Καρυάτιδας που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, μου απάντησε: "Καταλαβαίνω, καταλαβαίνω, το γνωρίζω το θέμα"».

«Ο Μπαράκ Ομπάμα ενδιαφέρθηκε για τον χρωματισμό των αγαλμάτων και χάρηκε που είδε τις ψηφιακές αναπαραστάσεις που έχουμε κάνει στο Μουσείο» είπε ο κ. Παντερμαλής και πρόσθεσε: «Του έδειξα επίσης τα αντίγραφα που έχουμε φτιάξει από παριανό μάρμαρο. Αποχωρώντας, μου είπε ότι πήρε μια πολύ καλή γεύση κι ότι επιθυμεί να ξαναγυρίσει με την οικογένειά του μετά τη λήξη της θητείας του».

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.