ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΗΠΑ/STR
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΗΠΑ/STR

 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα μας, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν παρέλειψε να επισκεφτεί τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, αλλά και το Μουσείο.

 

Αφού ξεναγήθηκε στα εκθέματα του Μουσείου, ο Αμερικανός πρόεδρος αποχώρησε με δύο δώρα που του πρόσφερε ο διευθυντής του Μουσείου, ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής: Ένα αντίγραφο της «σκεπτόμενης Αθηνάς» και ένα αντίγραφο αττικού τετράδραχμου, επίσης του 5ου π Χ αιώνα.

 

Το αττικό τετράδραχμο που δωρίστηκε στον Αμερικανό πρόεδρο δεν ήταν στο πρόγραμμα: «Συνέβη εντελώς αυθόρμητα, επειδή έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον όταν, βλέποντας το πρωτότυπο, του εξήγησα ότι στην αρχαιότητα με αυτά πλήρωναν τους τεχνίτες και τους αρχιτέκτονες» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημήτρης Παντερμαλής.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΗΠΑ/STR
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΗΠΑ/STR

 

Όσο για το πως εξελίχθηκε η επίσκεψη του Ομπάμα στο Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά και για το ποια εκθέματα του έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση, ο κ. Παντερμαλής ανέφερε: «Δεν ήταν μια ξενάγηση, αλλά ένας πολιτιστικός περίπατος μέσα από τις αίθουσες του Μουσείου» για να συνεχίσει: «Φυσικά, επειδή το Μουσείο της Ακρόπολης διαθέτει τα σπουδαιότερα γλυπτά της αρχαϊκής και κλασικής εποχής, παραμείναμε σ' αυτά. Ο πρόεδρος Ομπάμα μου έδωσε την αίσθηση ενός ανθρώπου εξοικειωμένου, με γνώσεις για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο και με ενδιαφέρον ειλικρινές να μάθει περισσότερα. Μιλήσαμε για ποικίλα θέματα, για τον πολιτισμό, την πολιτική και την οικονομία στην αρχαιότητα. Είδαμε λεπτομέρειες και ποιοτικά χαρακτηριστικά των έργων τέχνης, τον συμβολισμό τους, τη σημασία τους και ολοκληρώσαμε με τα γλυπτά του Παρθενώνα και τις μετόπες με την Κενταυρομαχία από την νότια πλευρά του Παρθενώνα».

 

 

 

Τον Αμερικανό πρόεδρο υποδέχτηκε στο Μουσείο η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και η συνάντησή του με τον κ. Παντερμαλή έγινε στα γλυπτά του μικρού ιωνικού ναού της Αθηνάς Νίκης, τον οποίο είχε μόλις επισκεφθεί στον Iερό Bράχο.

 

O Ομπάμα στάθηκε μπροστά στη ζωφόρο της μάχης του Μαραθώνα, εντυπωσιάστηκε με την θέα της ανασκαφής από ψηλά και ρώτησε τον κ. Παντερμαλή σχετικά με τα ευρήματά της. «Προχωρήσαμε στις αίθουσες, ερημικά μόνοι»τόνισε ο κ. Παντερμαλής, αφού τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.

 

 

«Σταματήσαμε στις αρχαϊκές κόρες, μιλήσαμε για την ομορφιά των αγαλμάτων που ήταν κοινωνικό ιδεώδες. Στη σκεπτομένη Αθηνά, στις Καρυάτιδες. Όταν του έδειξα το κενό και του εξήγησα ότι είναι της Καρυάτιδας που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, μου απάντησε: "Καταλαβαίνω, καταλαβαίνω, το γνωρίζω το θέμα"».

 

«Ο Μπαράκ Ομπάμα ενδιαφέρθηκε για τον χρωματισμό των αγαλμάτων και χάρηκε που είδε τις ψηφιακές αναπαραστάσεις που έχουμε κάνει στο Μουσείο» είπε ο κ. Παντερμαλής και πρόσθεσε: «Του έδειξα επίσης τα αντίγραφα που έχουμε φτιάξει από παριανό μάρμαρο. Αποχωρώντας, μου είπε ότι πήρε μια πολύ καλή γεύση κι ότι επιθυμεί να ξαναγυρίσει με την οικογένειά του μετά τη λήξη της θητείας του».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr