Η συμβολή της Björk στον ψηφιακό κόσμο παρουσιάζεται σε μια έκθεση στο Λονδίνο

Η συμβολή της Björk στον ψηφιακό κόσμο παρουσιάζεται σε μια έκθεση στο Λονδίνο Facebook Twitter
0

 

Η συμβολή της Björk στον ψηφιακό κόσμο παρουσιάζεται σε μια έκθεση στο Λονδίνο Facebook Twitter

«Μια μεγάλη έκθεση προς τιμήν του τεράστιου και πειραματικού ψηφιακού έργου της Björk θα γίνει στο Somerset House αυτό το φθινόπωρο» γράφει η «Guardian». Η έκθεση, που έχει τίτλο «Björk Digital», θα παρουσιάσει τα έργα που έχει δημιουργήσει η αβανγκάρντ μουσικός ως συνοδευτικά της μουσικής της τις τελευταίες δεκαετίες της καριέρα της, προκειμένου να τιμήσει τον τρόπο που άλλαξε το πώς βλέπουμε την τέχνη και την τεχνολογία.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει έργα της που δεν έχει δείξει ποτέ δημόσια. Επίσης, θα έχει διαδραστικό χαρακτήρα, αφού θα προσκαλεί το κοινό να συμμετάσχει σε περφόμανς, όπως το βίντεο που έφτιαξε για το «Stonemilker», στο οποίο τραγουδάει σε μια απομονωμένη παραλία στην Ισλανδία με ακουστικά και γυαλιά εικονικής πραγματικότητας 360 μοιρών. Το «Björk Digital» θα κορυφωθεί με δύο μεγάλες ζωντανές εμφανίσεις της στο Royal Albert Hall, τις μόνες συναυλίες της στη Βρετανία για φέτος.

 

Η πιο σημαντική ατραξιόν της έκθεσης θα είναι το «Mouth Μantra», ένα σουρεαλιστικό κομμάτι εικονικής πραγματικότητας φτιαγμένο από υλικό που έχει βιντεοσκοπηθεί μέσα στο στόμα της Björk όταν εκείνη τραγουδάει το ομώνυμο κομμάτι από το «Vulnicura» και δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να δει στις 360 μοίρες την κίνηση της γλώσσα και των δοντιών της.

Ο Jonathan Reekie, ο διευθυντής του Somerset House, είπε ότι η έκθεση θα αποτελέσει μαρτυρία σχετικά με την πρωτοποριακή περιφρόνηση που δείχνει η Björk όσον αφορά τα όρια που υπάρχουν μεταξύ διαφόρων μορφών τέχνης. «Είναι μια έκθεση που είναι λίγο απ' όλα: περφόμανς, εικαστικό δρώμενο, ταινία, ψηφιακή εγκατάσταση. Συνδυάζει τη μουσική με τις εικαστικές τέχνες, το design με την τεχνολογία. Είναι κάτι απίστευτο και καταπληκτικό για μας στο Somerset House» είπε.  

 «Τιμάει το τεράστιο ταλέντο της και το γεγονός ότι είναι μια καλλιτέχνις που αντιστέκεται στην κατηγοριοποίηση. Αν εμβαθύνεις στη δουλειά της όλων αυτών των χρόνων, θα διαπιστώσεις ότι έχει φτιάξει μερικά εξαιρετικά φιλμ σχετικά με τη μουσική. Είναι σπάνιο να βλέπεις έναν καλλιτέχνη τόσο πρόθυμο να υιοθετήσει όλες αυτές τις νέες τεχνολογίες, όπως η ψηφιακή πραγματικότητα, τόσο ολοκληρωτικά μέσα από τη δουλειά του».

Ο Reekie είπε ότι έχει γίνει μια γερή αλλά απαραίτητη ανακαίνιση στις σπάνια ανοιχτές, ωστόσο χαρισματικές αίθουσες του Somerset House ώστε να φιλοξενήσουν ορισμένα από τα νέα έργα που φτιάχνει αποκλειστικά γι' αυτούς η Ισλανδή μουσικός.

Η συμβολή της Björk στον ψηφιακό κόσμο παρουσιάζεται σε μια έκθεση στο Λονδίνο Facebook Twitter

Μεταξύ άλλων έργων που θα μπορεί να δει κάποιος στην έκθεση είναι το «Black Lake», το μεγάλο φιλμ που χρηματοδοτήθηκε από το MoMA για τις ανάγκες της αναδρομικής της έκθεσης που έγινε το 2015. Ήταν βασισμένο σε ένα τραγούδι από το τελευταίo της άλμπουμ, «Vulnicura», που  στα λατινικά σημαίνει «θεραπεία από τις πληγές». Το βίντεο δείχνει την Björk να ρίχνει το κορμί της γύρω από μαύρους ηφαιστειακούς βράχους της Ισλανδίας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.