«Μια μεγάλη έκθεση προς τιμήν του τεράστιου και πειραματικού ψηφιακού έργου της Björk θα γίνει στο Somerset House αυτό το φθινόπωρο» γράφει η «Guardian». Η έκθεση, που έχει τίτλο «Björk Digital», θα παρουσιάσει τα έργα που έχει δημιουργήσει η αβανγκάρντ μουσικός ως συνοδευτικά της μουσικής της τις τελευταίες δεκαετίες της καριέρα της, προκειμένου να τιμήσει τον τρόπο που άλλαξε το πώς βλέπουμε την τέχνη και την τεχνολογία.

 

Η έκθεση θα περιλαμβάνει έργα της που δεν έχει δείξει ποτέ δημόσια. Επίσης, θα έχει διαδραστικό χαρακτήρα, αφού θα προσκαλεί το κοινό να συμμετάσχει σε περφόμανς, όπως το βίντεο που έφτιαξε για το «Stonemilker», στο οποίο τραγουδάει σε μια απομονωμένη παραλία στην Ισλανδία με ακουστικά και γυαλιά εικονικής πραγματικότητας 360 μοιρών. Το «Björk Digital» θα κορυφωθεί με δύο μεγάλες ζωντανές εμφανίσεις της στο Royal Albert Hall, τις μόνες συναυλίες της στη Βρετανία για φέτος.

 

Η πιο σημαντική ατραξιόν της έκθεσης θα είναι το «Mouth Μantra», ένα σουρεαλιστικό κομμάτι εικονικής πραγματικότητας φτιαγμένο από υλικό που έχει βιντεοσκοπηθεί μέσα στο στόμα της Björk όταν εκείνη τραγουδάει το ομώνυμο κομμάτι από το «Vulnicura» και δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να δει στις 360 μοίρες την κίνηση της γλώσσα και των δοντιών της.

 

Ο Jonathan Reekie, ο διευθυντής του Somerset House, είπε ότι η έκθεση θα αποτελέσει μαρτυρία σχετικά με την πρωτοποριακή περιφρόνηση που δείχνει η Björk όσον αφορά τα όρια που υπάρχουν μεταξύ διαφόρων μορφών τέχνης. «Είναι μια έκθεση που είναι λίγο απ' όλα: περφόμανς, εικαστικό δρώμενο, ταινία, ψηφιακή εγκατάσταση. Συνδυάζει τη μουσική με τις εικαστικές τέχνες, το design με την τεχνολογία. Είναι κάτι απίστευτο και καταπληκτικό για μας στο Somerset House» είπε.  

 

 «Τιμάει το τεράστιο ταλέντο της και το γεγονός ότι είναι μια καλλιτέχνις που αντιστέκεται στην κατηγοριοποίηση. Αν εμβαθύνεις στη δουλειά της όλων αυτών των χρόνων, θα διαπιστώσεις ότι έχει φτιάξει μερικά εξαιρετικά φιλμ σχετικά με τη μουσική. Είναι σπάνιο να βλέπεις έναν καλλιτέχνη τόσο πρόθυμο να υιοθετήσει όλες αυτές τις νέες τεχνολογίες, όπως η ψηφιακή πραγματικότητα, τόσο ολοκληρωτικά μέσα από τη δουλειά του».

 

Ο Reekie είπε ότι έχει γίνει μια γερή αλλά απαραίτητη ανακαίνιση στις σπάνια ανοιχτές, ωστόσο χαρισματικές αίθουσες του Somerset House ώστε να φιλοξενήσουν ορισμένα από τα νέα έργα που φτιάχνει αποκλειστικά γι' αυτούς η Ισλανδή μουσικός.

 

 

 

Μεταξύ άλλων έργων που θα μπορεί να δει κάποιος στην έκθεση είναι το «Black Lake», το μεγάλο φιλμ που χρηματοδοτήθηκε από το MoMA για τις ανάγκες της αναδρομικής της έκθεσης που έγινε το 2015. Ήταν βασισμένο σε ένα τραγούδι από το τελευταίo της άλμπουμ, «Vulnicura», που  στα λατινικά σημαίνει «θεραπεία από τις πληγές». Το βίντεο δείχνει την Björk να ρίχνει το κορμί της γύρω από μαύρους ηφαιστειακούς βράχους της Ισλανδίας.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr