Πετρέλαιο: Στα 70 δολάρια το βαρέλι μετά την επίθεση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη

Πετρέλαιο: Στα 70 δολάρια το βαρέλι μετά την επίθεση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη Facebook Twitter
0

Άλμα στα 70 δολάρια το βαρέλι σχεδόν έκανε το πετρέλαιο μετά από την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη κατά την οποία σκοτώθηκε ο Iρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί.

Η σοβαρότητα της επίθεσης φαίνεται να κλόνισε τους επενδυτές σε όλον τον κόσμο με τις ασιατικές αγορές να κάνουν ταραχώδες άνοιγμα και να σημειώνουν ασυνήθιστα ψηλούς τζίρους. Τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης πετρελαίου στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη έκαναν άλμα μεγαλύτερο του 4% σε επίπεδα που είχαν επαναληφθεί μόνο μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας το Σεπτέμβριο.

Αν και δεν χτυπήθηκαν επηρεάστηκαν εγκαταστάσεις που επηρεάζουν παραγωγή ή διακίνηση πετρελαίου, η δολοφονία ενός από τους πιο ισχυρούς στρατηγούς του Ιράν είναι μια πρόκληση που κλιμακώνει την ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον - Τεχεράνης, αυξάνοντας τους φόβους μιας ένοπλης αντιπαράθεσης που θα μπορούσε να εμπλέξει και άλλες χώρες.


Νωρίτερα, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι, δεσμεύθηκε ότι «σοβαρά αντίποινα» περιμένουν τους δολοφόνους του Σολεϊμάνι, σύμφωνα με δήλωση.

«Αυτό είναι κάτι περισσότερο από την απλή αιμορραγία της μύτης του Ιράν», δήλωσε σε σημείωμα ο Στίβεν Ίνις, επικεφαλής στρατηγικής στην AxiTrader Ltd. «Αυτή είναι μια επιθετική επίδειξη δύναμης και μια ευθεία πρόκληση που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν άλλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή».

Οι τιμές στο πετρέλαιο μετά το πρώτο άλμα υποχώρησαν ελαφρώς το μεσημέρι στη Σιγκαπούρη, αλλά παρέμειναν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο. Το αργό πετρέλαιο Brent του Λονδίνου για το διακανονισμό του Μαρτίου αυξήθηκε κατά 2,12 δολ. ή 3,2%, στα 68,37 δολ. ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe στις 1:25 μ.μ. Ώρα Σιγκαπούρης. Νωρίτερα είχε κάνει άλμα έως 4,4% στα 69,16 δολάρια το βαρέλι.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του πετρελαίου Intermediate West Texas για παράδοση το Φεβρουάριο έκανε άλμα 3,1%, στα $ 63,07 το βαρέλι. Νωρίτερα είχε και αυτό κάνει άλμα κατά 4,4% στα $ 63,84, υπερβαίνοντας τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου μέχρι το υψηλότερο από τον Μάιο. Ο συνολικός όγκος για Brent και WTI ήταν περίπου 20 φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο των 30 ημερών.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM
ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM