ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Μακρόν σε Τσίπρα: «Αν μου ζητήσεις φρεγάτες να περιπολούν την περιοχή, θα το κάνω»

Μακρόν σε Τσίπρα: «Αν μου ζητήσεις φρεγάτες να περιπολούν την περιοχή, θα το κάνω» Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Την υποστήριξη του στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ φέρεται να είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι μπορεί να διαθέσει γαλλικές φρεγάτες στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Υπενθυμίζεται πως χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε αυστηρές προειδοποιήσεις στην Τουρκία για τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ στο κείμενο που υιοθετήθηκε σε επίπεδο ηγετών γίνεται λόγος και για «στοχευμένα μέτρα», πέραν της καταδίκης της Τουρκίας και της πρόσκλησης για την επιβολή «κατάλληλων μέτρων».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εξέφρασε την ανησυχία του για τη μη ανταπόκριση της Άγκυρας στις προειδοποιήσεις να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Παράλληλα επισήμανε τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στις ευρωτουρκικές, καλώντας την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Συμβούλιο Κορυφής, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης, ζήτησαν πιο σκληρή στάση από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τουσκ απέναντι στην Τουρκία για να συναντήσουν τον σκεπτικισμό της Ολλανδίας και της Γερμανίας. Τότε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, φέρεται να είπε: «εγώ Αλέξη δεν έχω αντίρρηση. Ακόμα κι αν μου ζητήσεις φρεγάτες να έρθουν να περιπολούν την περιοχή, θα το κάνω. Αλλά πρέπει όλοι να το γνωρίζουν ότι αποφασίζουμε κυρώσεις και πρέπει αφού το αποφασίζουμε να το υλοποιήσουμε».

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο τον πήρε ο Αλέξης Τσίπρας και είπε: «Αν δεν αποφασίζουμε κυρώσεις όταν παραβιάζεται η κυριαρχία ενός κράτους μέλους μας, δηλαδή η Ευρωπαϊκή κυριαρχία, πότε θα αποφασίζουμε; Μόνο για την Ουκρανία, τη Βενεζουέλα και το Ιράν;»

Από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την αλληλεγγύη τους και αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες της Τουρκίας και ειδικά τις τελευταίες μέρες στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ τόνισε πως αν δεν υπάρξει ένα σαφές μήνυμα δεν θα λάβει η Τουρκία τα μηνύματα που πρέπει. Όπως έγινε γνωστό το κείμενο υποστηρίχθηκε από μεσογειακές χώρες και παρά κάποιες διαφωνίες της Ολλανδίας και της Γερμανίας έγινε αποδεκτό από όλους.

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Συγκεντρώσεις νεοφασιστών για τα 79 χρόνια από την εκτέλεση του Μουσολίνι

Διεθνή / Ιταλία: Συγκεντρώσεις νεοφασιστών για τα 79 χρόνια από την εκτέλεση του Μουσολίνι

Περίπου 200 νεοφασίστες, ντυμένοι στα μαύρα, ταξίδεψαν στη Λίμνη Κόμο για να γιορτάσουν την επέτειο των 79 χρόνων από την εκτέλεση του Μουσολίνι - Διαδηλωτές απάντησαν με το αντιφασιστικό «Bella Ciao» στους φασιστικούς ύμνους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Επέτειος γάμου για πρίγκιπα Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η γνωριμία, ο αρραβώνας, ο γάμος και η μάχη με τον καρκίνο

Διεθνή / Επέτειος γάμου για πρίγκιπα Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η γνωριμία, ο αρραβώνας, ο γάμος και η μάχη με τον καρκίνο

Ιδιωτικά αναμένεται να γιορτάσουν τα 13 χρόνια του γάμου τους ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Το ζευγάρι ένωσε τις ζωές του στις 29 Απριλίου του 2011 στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ