Στα Ζαγοροχώρια

Στα Ζαγοροχώρια Facebook Twitter
Αν υπάρχει ένα μέρος όπου η φύση μπορεί να σε κάνει να χάσεις το μυαλό σου, είναι αυτό...
0

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας ανεβήκαμε στα Ζαγοροχώρια. Είχα πολλά χρόνια να έρθω σε αυτό το πανέμορφο μέρος. Την προηγούμενη φορά, προ δεκαετίας, είχα ανέβει με το ΚΤΕΛ στα Γιάννενα και από εκεί στο Μεγάλο Πάπιγκο, στον ξενώνα του κ. Σαξώνη. Νομίζω πως ήτανε Νοέμβριος, είμαι σίγουρος πως εδώ ήταν όλα χάλια και ανέβηκα εκεί μόνος, να μαζευτώ λίγο. Θυμάμαι ακόμα πόσο πολύ είχα εντυπωσιαστεί από τα ψηλά βουνά, τα δέντρα που άλλαζαν χρώματα, ένα ποτάμι κι ένα γεφύρι στον δρόμο που ήταν ακριβώς όπως στις φωτογραφίες. Θυμάμαι και τις πεζοπορίες προς το Μικρό Πάπιγκο, το πέρασμα δίπλα από ένα ρυάκι, κάτι ανθισμένους κρόκους στην άκρη του νερού. Θυμάμαι πως διάβαζα την Άννα Καρένινα (ποιος ξέρει γιατί;). Ένα μαγεμένο μέρος. Αν στην Ελλάδα ζούσαν νεράιδες, εκεί θα ζούσαν, στα Ζαγόρια. Αν υπάρχει ένα μέρος όπου η φύση μπορεί να σε κάνει να χάσεις το μυαλό σου, είναι αυτό.

Αν στα νησιά πας για τη θάλασσα και τον ήλιο, εδώ θα έρθεις για τη φύση, την παρατήρησή της, τα ορεινά σπορ, την εξερεύνηση, την ξεκούραση.


Το αεροδρόμιο στα Γιάννενα είναι στην ουσία ένας αεροδιάδρομος τον οποίο διασχίζεις με τα πόδια, κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο, και μπαίνεις στο κτίριο των αφίξεων. Πίσω μας, ένα τρομερό σκηνικό από χιονισμένα βουνά. Τα πανέμορφα Γιάννενα δεν τα είδαμε, ανηφορίσαμε τον δρόμο για τα Άνω Πεδινά. Αριστερά η πεδιάδα –έχει υγρασία, έλεγε ο οδηγός, όλο τον χρόνο–, όσο προχωρούσε το αυτοκίνητο γύρω μας το τοπίο άλλαζε. Ορεινή φύση, ολόγυμνα δέντρα που είναι στο τσακ να γεμίσουν φύλλα περιμένουν κι αυτά την άνοιξη να ξαναξεκινήσουν. Είναι αλλιώτικη αυτή η μεριά του Ζαγορίου. Πιο πέρα, ένα κοπάδι αγελάδες έχει κατασκηνώσει στη μέση του δρόμου. Μου φάνηκε χαριτωμένο, αλλά λίγο αργότερα στο ταξίδι μου έμαθα πως οι αγελάδες πολύ συχνά περιφέρονται ανεξέλεγκτες και προκαλούν δυστυχήματα. Παρ' όλα αυτά, όμορφες...


Στα Άνω Πεδινά η Κατερίνα μας περίμενε στα Μονοπάτια (monopatiaresort.gr). Αυτό το μεγάλο και υπέροχο ξενοδοχείο που χτίστηκε πρόσφατα και είναι ένα σύνολο από διατηρητέα παραδοσιακά κτίσματα του χωριού είναι φτιαγμένο στην εντέλεια. Όμορφο το κεντρικό κτίριο, με τα σαλόνια στον δεύτερο όροφο και τα έργα τέχνης. Όμορφη η θέα από τα παράθυρα. Τα παιδιά στο ισόγειο μας υποδέχτηκαν και μας οδήγησαν με χαμόγελο σε ένα δωμάτιο πολύ ψηλά στο κτιριακό συγκρότημα. Εγώ δεν θέλω να κάτσω μέσα, ο ουρανός μπροστά μας είναι εντυπωσιακός. Αν υπάρχει κάτι που στερούμαστε στην πόλη, είναι ο ουρανός. Εν τω μεταξύ, εμείς όλο μιλάμε για την κρίση και για τα «γεγονότα» των ημερών, αλλά όσο περνάει η ώρα διαπιστώνουμε πως η ένταση με την οποία τα ζουν οι άνθρωποι εδώ είναι λίγους βαθμούς πιο κάτω από τη δική μας. Έτσι είναι, φαντάζομαι. Όταν ζεις στη φύση, όχι πως δεν θα σκεφτείς την κρίση, αλλά όταν είσαι τόσο μακριά από τον θόρυβο των μίντια, σίγουρα τα τοποθετείς απλώς κάπου όλα αυτά και πορεύεσαι. Εκμεταλλεύομαι την ηλιοφάνεια και απολαμβάνω την ανοιχτοσύνη. Έχω σχεδόν ξεχάσει τι σημαίνει να βλέπει το μάτι σου φύση ως εκεί που δεν πάει.


Το απόγευμα, στα Κάτω Πεδινά, στην Aνέμη (anemi-zagori.gr), γνωρίζω τη Λίλα και τον Παύλο, δύο ακόμη Αθηναίους που άφησαν την πόλη για τα βουνά κι έφτιαξαν έναν πανέμορφο μικρό ξενώνα. Ανάμεσα σε μεζέδες και τσίπουρα πιάνουμε την κουβέντα για όλα όσα τους απασχολούν εδώ. Δεν είναι λίγα. Αυτά τα παιδιά, μαζί με πολλούς ακόμα, έχουν όλη την καλή διάθεση να αναδείξουν μία από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας, παρέχοντας πρώτης τάξεως φιλοξενία και υπηρεσίες, η πολιτεία όμως δεν έχει σχέδιο. Εδώ που τα λέμε, δεν έχει καν αεροδρόμιο. Παρά τις δυσκολίες, τα παιδιά που ζουν και εργάζονται στην περιοχή έχουν μόνο καλά λόγια να πουν γι' αυτό τον τόπο, που είναι ένα κρυμμένο διαμάντι, με μεγάλες δυνατότητες εκμετάλλευσης. Μεγάλο, μοναδικό όπλο, η φύση, η οποία είναι μοναδική.


Πίσω στα Μονοπάτια, το βράδυ αρχίζει να βρέχει. Η ασταμάτητη δυνατή βροχή της Βόρειας Ελλάδας. Αέρας, ομίχλη, αναμμένες ξυλόσομπες και τζάκια. Στο κεντρικό κτίριο οι παρέες μαζεύονται γύρω από τους καναπέδες και τις φωτιές για άλλη μια ευχάριστη βραδιά. Στην παρέα μας έρχεται και o Πάρης Ζωγράφος, άλλος ένας που ζει κι εργάζεται χρόνια εδώ και έχει πραγματική λατρεία γι' αυτό το μέρος. Από την ιστοσελίδα των ξενώνων του (www.tsoukarossa.gr) μπορεί κανείς να διαπιστώσει την αγάπη του χάρη στις άπειρες πληροφορίες για την περιοχή. Οι πληροφορίες για τη φύση αλλά και τις δραστηριότητες της περιοχής είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστοσελίδας. Δείχνει με αυτό τον τρόπο στον επισκέπτη τι θα πρέπει να περιμένει από την περιοχή – σε αυτό συμφωνούμε όλοι στην ευχάριστη συζήτηση που κάνουμε. Μόνο αν αναδειχτούν οι αρετές της περιοχής και δημιουργηθεί το σωστό πεδίο πληροφόρησης θα συγκροτηθεί ένας πυρήνας επισκεπτών που θα ξέρει πως εδώ θα βρει πράγματα που δεν βρίσκει αλλού. Αν στα νησιά πας για τη θάλασσα και τον ήλιο, εδώ θα έρθεις για τη φύση, την παρατήρησή της, τα ορεινά σπορ, την εξερεύνηση, την ξεκούραση. Το σίγουρο είναι πως τα παιδιά εδώ έχουν όρεξη για δουλειά και πολλές ιδέες. Μου άρεσε που τους είδα ενωμένους, να συζητούν αυτά που τους απασχολούν, αυτά που ονειρεύονται για την περιοχή αλλά και να περνούν απλώς καλά.


Μόνο σεβασμός για όσους επιλέγουν τον δικό τους δρόμο και προσπαθούν ενάντια σε πολλές δυσκολίες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ