Γεύσεις και παράδοση από την Καταλονία

Γεύσεις και παράδοση από την Καταλονία Facebook Twitter
Είναι από τα μαγαζιά που δίνει κάθε αφορμή για να γίνει το αγαπημένο σου στέκι.
0

Ο Βαγγέλης Ρουπακιώτης, δικηγόρος για περισσότερα από 20 χρόνια, παραδόθηκε τελικά στο πάθος του, την Καταλονία, και την κουλτούρα της. Αναπαλαίωσε ένα κτίσμα του 1890 στο κέντρο της Αθήνας, του χάρισε αέρα Βαρκελώνης και, όπως λέει ο ίδιος, έριξε μέσα την αγάπη του για την κουζίνα και την Καταλονία, φτιάχνοντας ένα μενού «που χτίστηκε για να συνοδεύει τα κρασιά, να σέβεται την παράδοση και να τρώγεται άκοπα». Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό όσον αφορά την ατμόσφαιρα και χαλαρωτικά γευστικό όσον αφορά αυτά που θα συναντήσεις στο πιάτο και το ποτήρι σου. Θα το αγαπήσεις είτε έχεις μαγευτεί από τη γοητευτική προσωπικότητα της ερωτεύσιμης Βαρκελώνης είτε παίρνεις τώρα τις πρώτες γεύσεις από την πρωτοποριακή –σε τέχνη, μόδα και γαστρονομία– πρωτεύουσα της Καταλονίας. Καθώς σε μια «ταβέρνα» τον πρώτο λόγο έχει το ποτό, ο Βαγγέλης διάλεξε ετικέτες από την αφρόκρεμα του καταλανικού αμπελώνα και τις έβαλε δίπλα σε αντίστοιχες ελληνικές, εφοδιάστηκε και με μια σειρά μπίρες Montseny και είναι έτοιμος να ικανοποιήσει με χαλαρή διάθεση τις προτιμήσεις σου. Είναι πρόθυμος να σου ανοίξει οποιαδήποτε από τις ετικέτες έχει στην κάβα του για να βρεις τη γεύση σου, να σου εξηγήσει τις ιδιαιτερότητες και να σε βοηθήσει να κάνεις τα ταιριάσματα με το φαγητό.

Γεύσεις και παράδοση από την Καταλονία Facebook Twitter
Σε μια «ταβέρνα» τον πρώτο λόγο έχει το ποτό, ο Βαγγέλης διάλεξε ετικέτες από την αφρόκρεμα του καταλανικού αμπελώνα

Στην κουζίνα τον λόγο έχουν ο σεφ Γιάννης Λαδόπουλος και η Καταλανή μαγείρισσα Ρόζα. Θα ξεκινήσεις με ψωμάκια λουσμένα με τριμμένη φρέσκια ντομάτα, λουλούδι αλατιού, έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο και μοσχοβολιστό βασιλικό (€4). Ανάλαφρο τσιμπολόγημα πριν περάσεις στο αλλαντικό τσιτσίνα από αποξηραμένο μοσχάρι της Καταλονίας με γεύση καπνιστή. «Το 2005 πήγα στην Καταλονία και ερωτεύτηκα τον τόπο, τη γαστρονομία , τον πολιτισμό» λέει ο Βαγγέλης τη στιγμή που φέρνει στο τραπέζι την εκρηκτική μπραντάδα μπακαλιάρου (€10). Πρόκειται για γκραντιναρισμένη κρέμα μπακαλιάρου με σκορδόψωμο φρεσκοφτιαγμένο, πασπαλισμένη με κομματάκια χουρμά. Ένας αφρός με απαλή υφή και ωραία γεύση με διακριτική την παρουσία του μπακαλιάρου που ισορροπεί όμορφα με τις γλυκιές πινελιές από τον χουρμά. Τα bolets del dia είναι μανιτάρια σοτέ με πικάδα (€7), ένα μείγμα από παξιμάδι, αμύγδαλο, ελαιόλαδο και μαϊντανό που φτιάχνεται στο γουδί και προστίθεται προς το τέλος του μαγειρέματος των μανιταριών. Τρώγονται απνευστί. Ευχάριστα τρώγεται και το λεπτοκομμένο ψαρονέφρι ψημένο στην πλάκα που ενισχύεται γευστικά με σάλτσα από δαμάσκηνα, καβουρντισμένα κουκουνάρια, γλυκό κρασί Μαυροδάφνη και συνοδεύεται με γαλλικές πατατούλες (€13). Καλοφτιαγμένο πιάτο με πληθωρική γεύση που ικανοποιεί τους απαιτητικούς ουρανίσκους. Το L' original fricando catala (€12) είναι μοσχάρι μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με δύο κρασιά, γλυκό και ξηρό, πικάδα, άγρια μανιτάρια και σουφραζίτ, που είναι μια χειροποίητη σκορδάτη σάλτσα που μοιάζει με σπιτικό πελτέ. Ανάλαφρη η γεύση του κρέατος, που συναντά στο πιάτο τον πουρέ πατάτας. Γλυκιά αποφώνηση με κρέμα καταλάνα (τι άλλο;) με μέλι, λεβάντα, τριμμένο πράσινο φιστίκι και γκοτζιμπέρι (€5). Είναι από τα μαγαζιά που δίνει κάθε αφορμή για να γίνει το αγαπημένο σου στέκι.

☛ La Taverna Catalana, Σίνα 9, 210 3610447

Γεύσεις και παράδοση από την Καταλονία Facebook Twitter
Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό όσον αφορά την ατμόσφαιρα και χαλαρωτικά γευστικό όσον αφορά αυτά που θα συναντήσεις στο πιάτο και το ποτήρι σου.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT