ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον θρύλο των ταινιών Mad Max

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον θρύλο των ταινιών Mad Max Facebook Twitter
0
10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον θρύλο των ταινιών Mad Max Facebook Twitter

 

1. Με καταγεγραμμένο μπάτζετ μόλις 400.000 δολαρίων, ο πρώτος Mad Max βγήκε στις αίθουσες το 1979 κι αποδείχθηκε μεγάλη επιτυχία στο παγκόσμιο box office συγκεντρώνοντας εισπράξεις που άγγιξαν τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Για μια εικοσαετία κρατούσε το ρεκόρ Γκίνες της πιο κερδοφόρας ταινίας όλων των εποχών αναλογικά με το κόστος της, ρεκόρ που καταρρίφθηκε το 1999 από το ψευδοντοκιμαντέρ των Ντάνιελ Μάιρικ και Εντουάρντο Σάντσεζ The Blair Witch Project. Ενδεικτικό στοιχείο του μηδαμινού προϋπολογισμού της πρώτης ταινίας είναι το γεγονός ότι μόνο ο Μελ Γκίμπσον φοράει τζάκετ από πραγματικό δέρμα. Όλα τα υπόλοιπα «δερμάτινα» κοστούμια είναι στην πραγματικότητα κατασκευασμένα από συνθετικό βινύλ.

2. Ο δημιουργός των ταινιών Τζορτζ Μίλερ (Μηλιώτης) είναι Αυστραλός ελληνικής καταγωγής με ρίζες από τα Κύθηρα και τη Μικρά Ασία. Έχει βραβευθεί με Όσκαρ Κινουμένων Σχεδίων για την επιτυχία του 2006, Happy Feet.

 

3. Στο αρχικό τρέιλερ της ταινίας του ’79 που προβλήθηκε στην Ελλάδα ως Mad Max: Ο Εκδικητής της Νύχτας δεν φαίνεται πουθενά ο πρωταγωνιστής Μελ Γκίμπσον αφού απλά ήταν ένας άσημος Αυστραλός ηθοποιός του οποίου η καριέρα εκτοξεύτηκε από την τεράστια επιτυχία της τριλογίας.

4. Η τελική σκηνή της πρώτης ταινίας στην οποία ο Τζόνι βρίσκεται αντιμέτωπος με το δίλημμα να κόψει την αλυσίδα που τον συγκρατεί ή το πόδι του, ενέπνευσε όλη τη σειρά των ταινιών Saw με ήρωα τον σαδιστή δολοφόνο Jigsaw, σύμφωνα με τους δημιουργούς της Τζέιμς Γουαν και Λι Γουανέλ.

5. Η ενδυματολογία της σειράς ήταν ιδιαίτερα επιδραστική στην 80s ποπ κουλτούρα. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν τα κλιπ για τα κομμάτια Union of the Snake και Wild Boys των Duran Duran όπου τα μέλη του γκρουπ βρίσκονται στυλιστικά μέσα στο κλίμα των ταινιών αλλά και η γενικότερη καλλιτεχνική διεύθυνση μοιάζει σαν να ξεπήδησε από τα Mad Max.

6. Ανάμεσα στους διάσημους σκηνοθέτες που τοποθετούν το Mad Max 2 του 1981, περισσότερο γνωστό ως The Road Warrior (στα ελληνικά Εκδικητής Πέρα απ’ το Νόμο) , στις λίστες με τις πιο αγαπημένες τους ταινίες βρίσκουμε τον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, τον Ντέιβιντ Φίντσερ, τον Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ και τον Τζέιμς Κάμερον. Όλη η σειρά θεωρείται ότι καθόρισε τις νόρμες για το sci-fi υποείδος της μεταποκαλυπτικής μυθοπλασίας.

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον θρύλο των ταινιών Mad Max Facebook Twitter

7. Η λατρεία προς τις ταινίες ξεπέρασε κάποιες φορές τα όρια της ποπ κουλτούρας. Το 2005 στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, 29 άτομα διοργάνωσαν μια αναπαράσταση της καταδίωξης με τα φορτηγά από το Road Warrior καθώς βρίσκονταν καθ’ οδόν για να παρακολουθήσουν έναν μαραθώνιο προβολής των τριών ταινιών. Παρά το γεγονός ότι τα όπλα τους ήταν ψεύτικα, κάποιοι από αυτούς συνελήφθησαν αλλά τελικά απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες όταν αποδείχθηκε ότι δεν είχαν παραβεί τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Στο διαδίκτυο πάντως υπάρχουν διαθέσιμα αξεσουάρ αυτοκινήτων εμπνευσμένα από τις ταινίες, ενώ για να αποκτήσει κάποιος ένα Mad Max Body Kit θα πρέπει να διαθέσει 4.800 δολάρια. Επίσης στην Αυστραλία λειτουργεί και μουσείο αφιερωμένο στο πρώτο σίκουελ του Mad Max, προσωπικό στοίχημα του Βρετανού Άντριαν Μπένετ ο οποίος μετακόμισε με την οικογένειά του στη μέση της αυστραλιανής ερήμου για να δημιουργήσει έναν χώρο που να αποτίει φόρο τιμής στον Road Warrior.

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον θρύλο των ταινιών Mad Max Facebook Twitter
10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον θρύλο των ταινιών Mad Max Facebook Twitter

8. Η τρίτη ταινία της σειράς ονομάζεται Mad Max Beyond Thunderdome (Mad Max: Απόδραση από το Βασίλειο του Κεραυνού, 1985), ενώ το επεισόδιο των Simpsons στο οποίο εμφανίζεται ως γκεστ ο Μελ Γκίμπσον έχει υπότιτλο Beyond Blunderdome και φυσικά περιλαμβάνει πολλές αναφορές σε όλη τη μυθολογία. Ο Τζορτζ Μίλερ εγκατέλειψε νωρίς το πρότζεκτ του δεύτερου σίκουελ όταν ο παραγωγός των προηγούμενων δύο Mad Max, Μπάιρον Κένεντι και φίλος του σκηνοθέτη σκοτώθηκε σε δυστύχημα με ελικόπτερο ενώ βρισκόταν σε αναζήτηση τοποθεσιών για τα γυρίσματα. Τελικά η ταινία ολοκληρώθηκε από τον Τζορτζ Ότζιλβι με τον Μίλερ να έχει αναλάβει τις σκηνές δράσης.  

9. Συνθέτης του σάουντρακ του τρίτου Mad Max είναι ο σημαντικός Γάλλος Μορίς Ζαρ, πατέρας του Ζαν Μισέλ Ζαρ. Η Τίνα Τέρνερ με αμφίεση αμαζόνας και εξωπραγματικά σκουλαρίκια συμπρωταγωνιστεί, ενώ το τραγούδι We Don’t Need Another Hero έμελλε να γίνει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, λαμβάνοντας υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και Γκράμι.

10. 30 χρόνια μετά την τρίτη ταινία, το franchise ξανανοίγει στοχεύοντας τόσο στους απανταχού φανατικούς όσο και στο να δημιουργήσει ένα νέο fanbase. Η τέταρτη ταινία με υπότιτλο Fury Road, σκηνοθετημένη και πάλι από τον 69χρονο πλέον Τζορτζ Μίλερ βρίσκεται στο στάδιο του post production με ημερομηνία εξόδου στις αίθουσες την 15η Μαΐου 2015. Αρχικά υπήρχαν πλάνα να επιστρέψει ο Μελ Γκίμπσον στον ρόλο που τον έκανε διάσημο, αλλά τόσο τα 58 πλέον έτη του όσο και τα σκάνδαλα που συνδέθηκαν με το όνομά του τα τελευταία χρόνια δεν ευνόησαν αυτή την επιλογή. Στον ομώνυμο ρόλο βρίσκεται ο Βρετανός Τομ Χάρντι των Inception, The Dark Knight Rises και Locke ενώ τον πλαισιώνουν η Σαρλίζ Θερόν και ο Νίκολας Χουλτ σε κάτι που φαίνεται να είναι μεταξύ σίκουελ και reboot και θα ακολουθηθεί από άλλες δύο ταινίες, με την επόμενη να φέρει τον υπότιτλο Furiosa. Το πρώτο τρέιλερ παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Comic-Con:

     

Info

Sssh! Silent Movies - Καλοκαιρινές κινηματογραφικές νύχτες στις σεζ-λονγκ της ταράτσας του Bios με  θέα την Ακρόπολη.

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου, 21:15 – Mad Max 2: The Road Warrior

Είσοδος: 2 €.

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Boy

Οθόνες / The Boy: «Δεν χαίρομαι όταν κυκλοφορεί μια ταινία μου, περισσότερο φοβάμαι»

Στο «Πολύδροσο» η σχέση μάνας και κόρης γίνεται ο καμβάς για μια ιστορία υπερβολικής αγάπης και τρυφερότητας, με ιμπρεσιονιστικά χρώματα και «παραμυθένια» μουσική. Παρότι μισεί τις συνεντεύξεις, μας μίλησε για τη νέα του ταινία.
M. HULOT
Ένα στα γρήγορα με την Taylor Swift

Pulp Fiction / Ένα στα γρήγορα με την Taylor Swift

Τη στιγμή που οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι, ο Μπάιντεν χιουμοριστικά και ο Τραμπ απειλητικά, επικαλούνται την προτίμησή της για να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι των προεδρικών εκλογών, η Τέιλορ Σουίφτ ξεφουρνίζει ένα ακόμα μουσικό ημερολόγιο με επικάλυψη μελαγχολικής εκδίκησης έναντι των πρώην της και την ίδια synthpop μονοτονία που επιμένει να σπάει ρεκόρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ