10 παλιά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

10 παλιά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
3

 

Τα καινούρια ζαχαροπλαστεία που ανοίγουν, έχουν άλλη άποψη για το γλυκό. Προσέχουν την ποιότητα της πρώτης ύλης, βάζουν σοκολάτα με ονοματεπώνυμο, έχουν chef patissier και όχι ζαχαροπλάστη, φλερτάρουν με την Αμερική και την παγκόσμια γκουρμέ γλυκιά σκηνή.

Το γλυκό δεν είναι πια «ποντικάκι», «νουγκατίνα», «σοκολατίνα», «αμυγδάλου». Έχει ονόματα σοφιστικέ, χάρη και φινέτσα. Όταν θέλω να κάνω εντύπωση σε κάποιο κέρασμα, και γω κάτι τέτοιο θα ψωνίσω. Αυτό συλλογίστηκα με ενοχές, όταν τις προάλλες έκλεισε και το τελευταίο παλιό ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς μου, από κείνα που πουλούσαν ακόμη κορνέδες και κοκ. Κι όμως, η γλυκιά βόλτα στην πρωτεύουσα κρατά ακόμη μερικούς θησαυρούς από ζάχαρη, που κατάφεραν να επιβιώσουν τη γοητεία του κλασικού, προσπερνώντας με επιτυχία τις μόδες του τιραμισού, του σορμπέ μάνγκο και του καπ-κέικ. Σας κερνάω μια μπουκιά από τα δικά μου αγαπημένα. Ας γλυκαθούμε όσο ακόμα προφταίνουμε.

 

*Μητροπολιτικόν, Βουλής 39, 2103220226

Ο Γιώργος Γεροντόπουλος, τρίτη γενιά του Μητροπιτικού που μετράει 80 και βάλε χρόνια παράδοση στο αστικό, αθηναϊκό γλυκό, άφησε τα οικονομικά για να προσηλωθεί στις παραδοσιακές συνταγές που λατρεύουν τους ξηρούς καρπούς: υδραίικα αμυγδαλωτά με μανταρίνι, μαγικά ταρτάκια καραμέλας, καρυδάτα-σπεσιαλιτέ-με σιρόπι και φύλλο , σοκολατάκι δαμάσκηνο με κακάο και κονιάκ, πιο σοκολατένιο δεν γίνεται σκωτσέζικο υγρό fudge που το ζεσταίνεις για λίγο στο φούρνο για να εκραγεί η σοκολάτα του, και σοκολατάκια extra bitter που φτιάχνονται ένα-ένα στο χέρι, με αμύγδαλο.

 

*Το Τέλειον, Σμύρνης 22, Kερατσίνι, 6932537733

Ο κύριος Μιχάλης αρνείται κατηγορηματικά τα έτοιμα μείγματα, αφού όπως λέει, με τόσα χρόνια πείρα, όλα ξέρει να τα κάνει μόνος του καλύτερα. Από όλα τα ζαχαροπλαστεία του λεκανοπεδίου, αυτός φτιάχνει νοστιμότερα και αυθεντικότερα όλα τα γλυκά της παιδικής μας ηλικίας, γλώσσες της πεθεράς, κορνεδάκια, κοκάκια, πάστες. Διαλέγεις από τη βιτρίνα κι αμέσως σου φτιάχνουν το γλυκάκι σου φρέσκο, στο εργαστήριο. Και σπιτικά παγωτά με φρέσκο γάλα.

 

*Μπόζας, Κερκύρας 39& Παξών, 2108211107

Ποιος θυμάται την παλιά, αυθεντική γεύση μιας τούρτας αμυγδάλου; Εδώ θα την παραγγείλετε από πριν ολόφρεσκη, ολόλευκη, όχι πολύ γλυκιά, σκέτος αφρός, με τα κερασάκια της και το πλούσιο, καβουρδισμένο αμύγδαλο που μπαίνει μόνο την τελευταία στιγμή.

 

*Κόσκερι, Α. Φραντζή 53, Ν. Κόσμος, 2105907075 +Πειραιάς

Το κλασικό, ονομαστό ραβανί της Βέροιας, με κρουστή κρούστα, αφράτη ζύμη και ιδανικό, καθόλου λιγωτικό σιρόπιασμα, σε μερίδες για όλες τις ορέξεις.

 

*Athenee, Λ. Ηρακλείου 381, Ν. Ηράκλειο, 2102810909

Σπεσιαλιτέ τα αφράτα, ολόφρεσκα ροδίνια και η πάστα με δυό φύλλα σιροπιαστής σφολιάτας και στη μέση μια λευκή, ανάλαφρη κρέμα: ούτε πολύ γλυκιά ούτε βαριά, απλά υπέροχη και ονομαστή, αφού ο κόσμος έρχεται από μακριά για να την απολαύσει. Και ωραία δαμάσκηνα με κακάο και «χιονάτα» με καρύδα.

 

*Μπάκας, Λ. Ηρακλείου 531, Ηράκλειο, 2102847311

Παραδοσιακά φημίζεται για το προφιτερόλ του που κυκλοφορεί σε κλασική αλλά και σε εκδοχή με μαύρη σοκολάτα. Εμάς μας άρεσε περισσότερο το γερμανικό τσουρέκι, με βαριά, αρωματική ζύμη με σταφίδες, που στην καρδιά του γεμίζεται με μια πολύ λεπτή στρώση σοκολάτας και καλύπτεται με χιονάτο γλάσο λευκής σοκολάτας.

 

*Ρίο, Πρωτέως 4 & Μουσών, 2109831892

Όλοι οι παλιοί Πολίτες του Φαλήρου ορκίζονται στους μπαμπάδες του, που είναι οι καλύτεροι στην πόλη: στιβαρή ζύμη, σιρόπι όσο πρέπει, επίγευση μαρμελάδας βερύκοκου. Κι αφού ήρθατε ως εδώ πάρτε κι ένα πολίτικο τσουρέκι με σουσάμι και μια ποικιλία από βουτυράτα μπατόν-σαλέ με θριφτή, τραγανή ζύμη.

 

*Belle Vue, Ελ. Βενιζέλου 104, Ν. Σμύρνη, 2109344064

Παλιό, πολίτικο ζαχαροπλαστείο με όλα τα σιροπιαστά του και την τεράστια ποικιλία από νοστιμότατα μπατόν σαλέ. Μας άρεσαν οι κουραμπιέδες χωρίς άχνη και χωρίς αμύγδαλο για τους μίζερους, η τούρτα μους σοκολάτα που κυκλοφορεί και σε πάστα και η πρωτότυπη μηλόπιτα με τσαλακωμένο σιροπιαστό, καραμελλωμένο φύλλο κρούστας και μπόνους το όμορφο πυρέξ.

 

*Pastry Family, Ριζάρη 10, Παγκράτι, 2107235090+Κηφισιά, Μαρούσι

Διάσημο μαρόν-γκλασέ και τούρτα κάστανο, μεγάλη ποικιλία από σοκολατάκια με σοκολάτα Valhrona δια χειρός Ιταλών και Γάλλων patissiers, τρουφάκια και τα ολόφρεσκα παστάκια που λιώνουν στο στόμα, με επικάλυψη λευκή, ροζ, μόκα και σοκολάτα, με την λίγη παραπάνω γλύκα των παραδοσιακών γλυκών, από ένα ζαχαροπλαστείο που προτιμούν εδώ και πάνω από 35 χρόνια οι κυρίες της παλιάς, καλής Αθήνας.

 

 

Γεύση
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

3 σχόλια