10 παλιά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

10 παλιά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
3

 

Τα καινούρια ζαχαροπλαστεία που ανοίγουν, έχουν άλλη άποψη για το γλυκό. Προσέχουν την ποιότητα της πρώτης ύλης, βάζουν σοκολάτα με ονοματεπώνυμο, έχουν chef patissier και όχι ζαχαροπλάστη, φλερτάρουν με την Αμερική και την παγκόσμια γκουρμέ γλυκιά σκηνή.

Το γλυκό δεν είναι πια «ποντικάκι», «νουγκατίνα», «σοκολατίνα», «αμυγδάλου». Έχει ονόματα σοφιστικέ, χάρη και φινέτσα. Όταν θέλω να κάνω εντύπωση σε κάποιο κέρασμα, και γω κάτι τέτοιο θα ψωνίσω. Αυτό συλλογίστηκα με ενοχές, όταν τις προάλλες έκλεισε και το τελευταίο παλιό ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς μου, από κείνα που πουλούσαν ακόμη κορνέδες και κοκ. Κι όμως, η γλυκιά βόλτα στην πρωτεύουσα κρατά ακόμη μερικούς θησαυρούς από ζάχαρη, που κατάφεραν να επιβιώσουν τη γοητεία του κλασικού, προσπερνώντας με επιτυχία τις μόδες του τιραμισού, του σορμπέ μάνγκο και του καπ-κέικ. Σας κερνάω μια μπουκιά από τα δικά μου αγαπημένα. Ας γλυκαθούμε όσο ακόμα προφταίνουμε.

 

*Μητροπολιτικόν, Βουλής 39, 2103220226

Ο Γιώργος Γεροντόπουλος, τρίτη γενιά του Μητροπιτικού που μετράει 80 και βάλε χρόνια παράδοση στο αστικό, αθηναϊκό γλυκό, άφησε τα οικονομικά για να προσηλωθεί στις παραδοσιακές συνταγές που λατρεύουν τους ξηρούς καρπούς: υδραίικα αμυγδαλωτά με μανταρίνι, μαγικά ταρτάκια καραμέλας, καρυδάτα-σπεσιαλιτέ-με σιρόπι και φύλλο , σοκολατάκι δαμάσκηνο με κακάο και κονιάκ, πιο σοκολατένιο δεν γίνεται σκωτσέζικο υγρό fudge που το ζεσταίνεις για λίγο στο φούρνο για να εκραγεί η σοκολάτα του, και σοκολατάκια extra bitter που φτιάχνονται ένα-ένα στο χέρι, με αμύγδαλο.

 

*Το Τέλειον, Σμύρνης 22, Kερατσίνι, 6932537733

Ο κύριος Μιχάλης αρνείται κατηγορηματικά τα έτοιμα μείγματα, αφού όπως λέει, με τόσα χρόνια πείρα, όλα ξέρει να τα κάνει μόνος του καλύτερα. Από όλα τα ζαχαροπλαστεία του λεκανοπεδίου, αυτός φτιάχνει νοστιμότερα και αυθεντικότερα όλα τα γλυκά της παιδικής μας ηλικίας, γλώσσες της πεθεράς, κορνεδάκια, κοκάκια, πάστες. Διαλέγεις από τη βιτρίνα κι αμέσως σου φτιάχνουν το γλυκάκι σου φρέσκο, στο εργαστήριο. Και σπιτικά παγωτά με φρέσκο γάλα.

 

*Μπόζας, Κερκύρας 39& Παξών, 2108211107

Ποιος θυμάται την παλιά, αυθεντική γεύση μιας τούρτας αμυγδάλου; Εδώ θα την παραγγείλετε από πριν ολόφρεσκη, ολόλευκη, όχι πολύ γλυκιά, σκέτος αφρός, με τα κερασάκια της και το πλούσιο, καβουρδισμένο αμύγδαλο που μπαίνει μόνο την τελευταία στιγμή.

 

*Κόσκερι, Α. Φραντζή 53, Ν. Κόσμος, 2105907075 +Πειραιάς

Το κλασικό, ονομαστό ραβανί της Βέροιας, με κρουστή κρούστα, αφράτη ζύμη και ιδανικό, καθόλου λιγωτικό σιρόπιασμα, σε μερίδες για όλες τις ορέξεις.

 

*Athenee, Λ. Ηρακλείου 381, Ν. Ηράκλειο, 2102810909

Σπεσιαλιτέ τα αφράτα, ολόφρεσκα ροδίνια και η πάστα με δυό φύλλα σιροπιαστής σφολιάτας και στη μέση μια λευκή, ανάλαφρη κρέμα: ούτε πολύ γλυκιά ούτε βαριά, απλά υπέροχη και ονομαστή, αφού ο κόσμος έρχεται από μακριά για να την απολαύσει. Και ωραία δαμάσκηνα με κακάο και «χιονάτα» με καρύδα.

 

*Μπάκας, Λ. Ηρακλείου 531, Ηράκλειο, 2102847311

Παραδοσιακά φημίζεται για το προφιτερόλ του που κυκλοφορεί σε κλασική αλλά και σε εκδοχή με μαύρη σοκολάτα. Εμάς μας άρεσε περισσότερο το γερμανικό τσουρέκι, με βαριά, αρωματική ζύμη με σταφίδες, που στην καρδιά του γεμίζεται με μια πολύ λεπτή στρώση σοκολάτας και καλύπτεται με χιονάτο γλάσο λευκής σοκολάτας.

 

*Ρίο, Πρωτέως 4 & Μουσών, 2109831892

Όλοι οι παλιοί Πολίτες του Φαλήρου ορκίζονται στους μπαμπάδες του, που είναι οι καλύτεροι στην πόλη: στιβαρή ζύμη, σιρόπι όσο πρέπει, επίγευση μαρμελάδας βερύκοκου. Κι αφού ήρθατε ως εδώ πάρτε κι ένα πολίτικο τσουρέκι με σουσάμι και μια ποικιλία από βουτυράτα μπατόν-σαλέ με θριφτή, τραγανή ζύμη.

 

*Belle Vue, Ελ. Βενιζέλου 104, Ν. Σμύρνη, 2109344064

Παλιό, πολίτικο ζαχαροπλαστείο με όλα τα σιροπιαστά του και την τεράστια ποικιλία από νοστιμότατα μπατόν σαλέ. Μας άρεσαν οι κουραμπιέδες χωρίς άχνη και χωρίς αμύγδαλο για τους μίζερους, η τούρτα μους σοκολάτα που κυκλοφορεί και σε πάστα και η πρωτότυπη μηλόπιτα με τσαλακωμένο σιροπιαστό, καραμελλωμένο φύλλο κρούστας και μπόνους το όμορφο πυρέξ.

 

*Pastry Family, Ριζάρη 10, Παγκράτι, 2107235090+Κηφισιά, Μαρούσι

Διάσημο μαρόν-γκλασέ και τούρτα κάστανο, μεγάλη ποικιλία από σοκολατάκια με σοκολάτα Valhrona δια χειρός Ιταλών και Γάλλων patissiers, τρουφάκια και τα ολόφρεσκα παστάκια που λιώνουν στο στόμα, με επικάλυψη λευκή, ροζ, μόκα και σοκολάτα, με την λίγη παραπάνω γλύκα των παραδοσιακών γλυκών, από ένα ζαχαροπλαστείο που προτιμούν εδώ και πάνω από 35 χρόνια οι κυρίες της παλιάς, καλής Αθήνας.

 

 

Γεύση
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια