10 παλιά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

10 παλιά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
3

 

Τα καινούρια ζαχαροπλαστεία που ανοίγουν, έχουν άλλη άποψη για το γλυκό. Προσέχουν την ποιότητα της πρώτης ύλης, βάζουν σοκολάτα με ονοματεπώνυμο, έχουν chef patissier και όχι ζαχαροπλάστη, φλερτάρουν με την Αμερική και την παγκόσμια γκουρμέ γλυκιά σκηνή.

Το γλυκό δεν είναι πια «ποντικάκι», «νουγκατίνα», «σοκολατίνα», «αμυγδάλου». Έχει ονόματα σοφιστικέ, χάρη και φινέτσα. Όταν θέλω να κάνω εντύπωση σε κάποιο κέρασμα, και γω κάτι τέτοιο θα ψωνίσω. Αυτό συλλογίστηκα με ενοχές, όταν τις προάλλες έκλεισε και το τελευταίο παλιό ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς μου, από κείνα που πουλούσαν ακόμη κορνέδες και κοκ. Κι όμως, η γλυκιά βόλτα στην πρωτεύουσα κρατά ακόμη μερικούς θησαυρούς από ζάχαρη, που κατάφεραν να επιβιώσουν τη γοητεία του κλασικού, προσπερνώντας με επιτυχία τις μόδες του τιραμισού, του σορμπέ μάνγκο και του καπ-κέικ. Σας κερνάω μια μπουκιά από τα δικά μου αγαπημένα. Ας γλυκαθούμε όσο ακόμα προφταίνουμε.

 

*Μητροπολιτικόν, Βουλής 39, 2103220226

Ο Γιώργος Γεροντόπουλος, τρίτη γενιά του Μητροπιτικού που μετράει 80 και βάλε χρόνια παράδοση στο αστικό, αθηναϊκό γλυκό, άφησε τα οικονομικά για να προσηλωθεί στις παραδοσιακές συνταγές που λατρεύουν τους ξηρούς καρπούς: υδραίικα αμυγδαλωτά με μανταρίνι, μαγικά ταρτάκια καραμέλας, καρυδάτα-σπεσιαλιτέ-με σιρόπι και φύλλο , σοκολατάκι δαμάσκηνο με κακάο και κονιάκ, πιο σοκολατένιο δεν γίνεται σκωτσέζικο υγρό fudge που το ζεσταίνεις για λίγο στο φούρνο για να εκραγεί η σοκολάτα του, και σοκολατάκια extra bitter που φτιάχνονται ένα-ένα στο χέρι, με αμύγδαλο.

 

*Το Τέλειον, Σμύρνης 22, Kερατσίνι, 6932537733

Ο κύριος Μιχάλης αρνείται κατηγορηματικά τα έτοιμα μείγματα, αφού όπως λέει, με τόσα χρόνια πείρα, όλα ξέρει να τα κάνει μόνος του καλύτερα. Από όλα τα ζαχαροπλαστεία του λεκανοπεδίου, αυτός φτιάχνει νοστιμότερα και αυθεντικότερα όλα τα γλυκά της παιδικής μας ηλικίας, γλώσσες της πεθεράς, κορνεδάκια, κοκάκια, πάστες. Διαλέγεις από τη βιτρίνα κι αμέσως σου φτιάχνουν το γλυκάκι σου φρέσκο, στο εργαστήριο. Και σπιτικά παγωτά με φρέσκο γάλα.

 

*Μπόζας, Κερκύρας 39& Παξών, 2108211107

Ποιος θυμάται την παλιά, αυθεντική γεύση μιας τούρτας αμυγδάλου; Εδώ θα την παραγγείλετε από πριν ολόφρεσκη, ολόλευκη, όχι πολύ γλυκιά, σκέτος αφρός, με τα κερασάκια της και το πλούσιο, καβουρδισμένο αμύγδαλο που μπαίνει μόνο την τελευταία στιγμή.

 

*Κόσκερι, Α. Φραντζή 53, Ν. Κόσμος, 2105907075 +Πειραιάς

Το κλασικό, ονομαστό ραβανί της Βέροιας, με κρουστή κρούστα, αφράτη ζύμη και ιδανικό, καθόλου λιγωτικό σιρόπιασμα, σε μερίδες για όλες τις ορέξεις.

 

*Athenee, Λ. Ηρακλείου 381, Ν. Ηράκλειο, 2102810909

Σπεσιαλιτέ τα αφράτα, ολόφρεσκα ροδίνια και η πάστα με δυό φύλλα σιροπιαστής σφολιάτας και στη μέση μια λευκή, ανάλαφρη κρέμα: ούτε πολύ γλυκιά ούτε βαριά, απλά υπέροχη και ονομαστή, αφού ο κόσμος έρχεται από μακριά για να την απολαύσει. Και ωραία δαμάσκηνα με κακάο και «χιονάτα» με καρύδα.

 

*Μπάκας, Λ. Ηρακλείου 531, Ηράκλειο, 2102847311

Παραδοσιακά φημίζεται για το προφιτερόλ του που κυκλοφορεί σε κλασική αλλά και σε εκδοχή με μαύρη σοκολάτα. Εμάς μας άρεσε περισσότερο το γερμανικό τσουρέκι, με βαριά, αρωματική ζύμη με σταφίδες, που στην καρδιά του γεμίζεται με μια πολύ λεπτή στρώση σοκολάτας και καλύπτεται με χιονάτο γλάσο λευκής σοκολάτας.

 

*Ρίο, Πρωτέως 4 & Μουσών, 2109831892

Όλοι οι παλιοί Πολίτες του Φαλήρου ορκίζονται στους μπαμπάδες του, που είναι οι καλύτεροι στην πόλη: στιβαρή ζύμη, σιρόπι όσο πρέπει, επίγευση μαρμελάδας βερύκοκου. Κι αφού ήρθατε ως εδώ πάρτε κι ένα πολίτικο τσουρέκι με σουσάμι και μια ποικιλία από βουτυράτα μπατόν-σαλέ με θριφτή, τραγανή ζύμη.

 

*Belle Vue, Ελ. Βενιζέλου 104, Ν. Σμύρνη, 2109344064

Παλιό, πολίτικο ζαχαροπλαστείο με όλα τα σιροπιαστά του και την τεράστια ποικιλία από νοστιμότατα μπατόν σαλέ. Μας άρεσαν οι κουραμπιέδες χωρίς άχνη και χωρίς αμύγδαλο για τους μίζερους, η τούρτα μους σοκολάτα που κυκλοφορεί και σε πάστα και η πρωτότυπη μηλόπιτα με τσαλακωμένο σιροπιαστό, καραμελλωμένο φύλλο κρούστας και μπόνους το όμορφο πυρέξ.

 

*Pastry Family, Ριζάρη 10, Παγκράτι, 2107235090+Κηφισιά, Μαρούσι

Διάσημο μαρόν-γκλασέ και τούρτα κάστανο, μεγάλη ποικιλία από σοκολατάκια με σοκολάτα Valhrona δια χειρός Ιταλών και Γάλλων patissiers, τρουφάκια και τα ολόφρεσκα παστάκια που λιώνουν στο στόμα, με επικάλυψη λευκή, ροζ, μόκα και σοκολάτα, με την λίγη παραπάνω γλύκα των παραδοσιακών γλυκών, από ένα ζαχαροπλαστείο που προτιμούν εδώ και πάνω από 35 χρόνια οι κυρίες της παλιάς, καλής Αθήνας.

 

 

Γεύση
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

σχόλια

3 σχόλια