Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις γυναίκες που υποφέρουν από το σύνδρομο φουσκωμένης κοιλιάς

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις γυναίκες που υποφέρουν από το σύνδρομο φουσκωμένης κοιλιάς Facebook Twitter
Μην σας εφησυχάζει το γεγονός ότι αισθάνεστε πρησμένες από φυσικά αέρια. Κλείστε ραντεβού με τον γυναικολόγο σας.
0

Το σύνδρομο της φουσκωμένης κοιλιάς είναι κάτι από το οποίο υποφέρει η πλειονότητα των γυναικών, ανεξαρτήτως βάρους, διατροφικών προτιμήσεων και άλλων παραγόντων. Οι περισσότερες μάλιστα συνηθίζουν να αποδίδουν αυτό το φαινόμενο στο είδος του φαγητού που κατανάλωσαν, στην αγχώδη καθημερινότητα που βιώνουν και άλλους παράγοντες, οι οποίοι λίγο έως πολύ παίζουν ρόλο. 

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι τόσο το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου όσο και η κοιλιοκάκη είναι κάποια από τα αίτια που κρύβονται πίσω από την -συχνά ή μονίμως- φουσκωμένη κοιλιά και φυσικά πρέπει να απευθύνεται κανείς στον γιατρό για να τα αντιμετωπίσει. Ωστόσο, εδώ και λίγο καιρό και ειδικά για τις περιπτώσεις γυναικών που δηλώνουν ότι ταλαιπωρούνται από φουσκωμένη κοιλιά, οι γιατροί και ειδικά οι γυναικολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσίευσε το βρετανικό ίδρυμα αντιμετώπισης του καρκίνου των ωοθηκών, περίπου 11 γυναίκες πεθαίνουν σε ημερήσια βάση σε όλον τον κόσμο από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου και με μοναδικό σύμπτωμα την παρατεταμένη πρησμένη κοιλιακή χώρα. 

Από τα συχνότερα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών είναι αυτό το χαρακτηριστικό φούσκωμα, το οποίο συνήθως συνοδεύεται από αίσθημα δυσφορίας και κόπωσης και γι' αυτό συχνά μπερδεύει τις ασθενείς που θεωρούν ότι πρόκειται για δυσπεψία ή για συνέπεια άγχους στο τέλος μία δύσκολης μέρας.

Για τους γυναικολόγους, ο καρκίνος των ωοθηκών θεωρείται «σιωπηλός δολοφόνος», καθώς όπως πολλοί τύποι καρκίνου μπορεί να μην παρουσιάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα κανένα σύμπτωμα, ενώ ακόμη κι όταν αυτό συμβεί, τα συμπτώματα είναι αόριστα, δύσκολα αναγνωρίσιμα, ενώ πολύ συχνά μπορεί να θυμίζουν συμπτώματα άλλων παθήσεων, που συνήθως αντιμετωπίζονται.

Από τα συχνότερα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών είναι αυτό το χαρακτηριστικό φούσκωμα, το οποίο συνήθως συνοδεύεται από αίσθημα δυσφορίας και κόπωσης και γι' αυτό συχνά μπερδεύει τις ασθενείς που θεωρούν ότι πρόκειται για δυσπεψία ή για συνέπεια άγχους στο τέλος μία δύσκολης μέρας. Επίσης, καθώς η έμμηνος ρήση συνεχίζεται κανονικά (και ακριβώς επειδή τα οιδήματα σε όλο το σώμα είναι ένα από τα άπειρα συμπτώματα της περιόδου), οι γυναίκες τείνουν να αποδίδουν εκεί το φαινόμενο ή ενδεχομένως και στη δυσκοιλιότητα, από την οποία υποφέρει (λόγω καθιστικής ζωής και διατροφικών συνηθειών) ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.  

Όπως επισημαίνουν μέσα από απανωτές ενημερώσεις το τελευταίο διάστημα οι γυναικολόγοι μέσω του Target Ovarian Cancer στη Βρετανία αυτά είναι κάποια από τα σημάδια που πρέπει να θέτουν σε συναγερμό τις γυναίκες. 

- Το μέγεθος της κοιλιάς σας αυξάνεται. Μην σας εφησυχάζει το γεγονός ότι αισθάνεστε πρησμένες από φυσικά αέρια. Κλείστε ραντεβού με τον γυναικολόγο σας. 

- Υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, πυελικό πόνο, συχνουρία, πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, αίσθημα κόπωσης. 

- Παρατηρείτε αυξομειώσεις στην όρεξη σας, αλλά και το ραντεβού σας με την τουαλέτα. 

- Οι κενώσεις σας διαφέρουν από φορά σε φορά, σε ό,τι αφορά το χρώμα και την ποσότητα. 

- Παρατηρείτε διαφορές στον τρόπο αίσθησης των κάτω άκρων και του κάτω μέρους του σώματος, ειδικά από την κοιλιακή περιοχή και κάτω.

Με στοιχεία από BBC.com, Prevention.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιοψία θετική. Και τώρα τι κάνουμε;

Υγεία & Σώμα / Βιοψία θετική. Και τώρα τι κάνουμε;

Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις μίας γυναίκας που διαβάζει στην εξέτασή της ότι νοσεί από καρκίνο του μαστού; Τι ακολουθεί στη συνέχεια, όταν φτάσει στο ιατρείο του χειρουργού και της επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα; Και τι ρόλο παίζει το οικείο, αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον; Ποιοι μηχανισμοί την βοηθούν και ποιοι την επιβαρύνουν σε αυτή τη δύσκολη πορεία;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ