Η αγαπημένη μας κατηγορία στα ΌΣΚΑΡ

Η αγαπημένη μας κατηγορία στα ΌΣΚΑΡ Facebook Twitter
Η πρώτη είναι ο νικητής των φετινών European Film Awards, πήρε ένα βραβείο στις Κάννες αλλά και σε πολλά ακόμα φεστιβάλ, ένα τρίωρο δράμα που αφορά σε μια ιδιαίτερη σχέση πατέρα -κόρης της Maen Ade με τίτλο “Toni Erdman”.
0

Μία κατηγορία που πάντα ενδιέφερε το ευρωπαϊκό κοινό -και όχι μόνο- είναι αυτή της ξενόγλωσσης ταινίας. Εκεί θα βρούμε συχνά μαργαριτάρια του παγκόσμιου κινηματογράφου καθότι καλές οι αμερικάνικες περιπέτειες και οι αμερικάνικες ιστορίες που ευλογούνε τα γένια τους, αλλά μια δραματική ταινία όπως ξέρει να κάνει ο ανεξάρτητος (μη αμερικάνικος) κινηματογράφος είναι απαραίτητη.

Οι πέντε υποψηφιότητες που επιλέχθηκαν μεταξύ των 85 προτάσεων, έγιναν από επιτροπές σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες. Μεταξύ των υποψηφίων θα βρούμε και δύο που είδαμε στις Κάννες, οι οποίες φαντάζουν τα φαβορί αυτής της κατηγορίας. Η πρώτη είναι ο νικητής των φετινών European Film Awards, πήρε ένα βραβείο στις Κάννες αλλά και σε πολλά ακόμα φεστιβάλ, ένα τρίωρο δράμα που αφορά σε μια ιδιαίτερη σχέση πατέρα -κόρης της Maen Ade με τίτλο “Toni Erdman”. 

H δεύτερη δε του βραβευμένου με Όσκαρ Ιρανού σκηνοθέτη Asghar Farhadi, που έγινε θέμα λόγω πιθανού κωλύματος εισόδου στη χώρα για την τελετή, από τις απαγορεύσεις του «δημοκράτη» νέου Προέδρου Τραμπ. Ο Ιρανός σκηνοθέτης δήλωσε ότι δεν πρόκειται καν να προσπαθήσει να παραβρεθεί στα βραβεία μετά από αυτές τις εξελίξεις, κάτι που έχει εξοργίσει -εις βάρος του Τραμπ- τα μέλη της Ακαδημίας. Η νέα ταινία του Farhadi “The Salesman” κέρδισε ήδη στις Κάννες τα βραβεία καλύτερου σεναρίου και πρώτου ανδρικού ρόλου.

Άλλες δυο υποψηφιότητες είναι από τον αγαπημένο μας σκανδιναβικό κινηματογράφο, και συγκεκριμένα η μία από την Δανία του Martin Zandvliet  που τιτλοφορείται “Land of Mine” και η άλλη από την Σουηδία του Hannes Holm “A man Called Ove".

Κλείνουμε την πεντάδα με μια ιστορία αγάπης από την μακρινή Αυστραλία της αβορίγινης φυλής Yakel, το “Tanna” των Martin Butler και Bentley Dean.

Πάρτε μια γεύση από τα trailers:

The Salesmen

Toni Erdmann

Land of Mine

A Man Called Ove

Tanna

Στα Προγνωστικά με σειρά προτεραιότητας έχουμε τα:

1. "The Salesman" (Iran)

2. "Toni Erdmann" (Germany)

3. "Land of Mine" (Denmark)

4. "A Man Called Ove" (Sweden)

5. "Tanna" (Australia)

Μη χάσετε και φέτος, αποκλειστικά στα Novacinema, μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες που ξεχωρίζουν στο box office, αλλά και που διακρίνονται σε μεγάλα βραβεία (La La Land, Aστακός).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου cartoon

Oθόνες / Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου καρτούν

Υπερφορτωμένο, κατά διαστήματα απολαυστικό, με μια τετράποδη προσθήκη που θα κάνει τους ζωόφιλους να γαβγίζουν από χαρά, το «Superman» του Τζέιμς Γκαν δεν προσποιείται πως θέλει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από δύο ευχάριστες ώρες στο σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Οθόνες / Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Ο μεγαλοπαραγωγός Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ επιθυμούσε ένα trendy δράμα για την ψυχανάλυση, ενώ ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γύρισε άλλο ένα θρίλερ για το σεξ, την ερωτική επιθυμία και τον ρόλο μιας δυναμικής γιατρού, απροστάτευτης σε ένα σεξιστικό ανδροκρατούμενο μικρόκοσμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική

Οθόνες / Jurassic World: Ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικό πισωγύρισμα

Ο Κόλιν Τρεβόροου ξεκίνησε δυνατά τη δεύτερη τριλογία του Jurassic σύμπαντος και την έστειλε στον αγύριστο ή περίπου στη μέση του πουθενά, με τους τροποποιημένους δεινοσαύρους αδέσποτους, οπλισμένους κι επικίνδυνους, σε ένα φινάλε με οικολογικές κορόνες, πανηγυρικά χαοτικό, ψευδεπίγραφα απειλητικό και, εν τέλει, εξαιρετικά ανιαρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Οθόνες / Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Ο Μπραντ Πιτ, σε έναν μεγαλειώδη αναχρονισμό σε σύγκριση με τους ζορισμένους άνδρες του σύγχρονου κινηματογράφου, παίζει την ψυχούλα που όλοι φανταζόμαστε στο «F1», έναν (καθόλου σκοτεινό) ιππότη της ασφάλτου, ριψοκίνδυνο για το fun της ιστορίας, σε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πιστό στο σχεδόν ερωτικό του ραντεβού με τον φακό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 κινηματογραφικές προβολές-events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι

Οθόνες / 10 θρυλικές ταινίες που θα δούμε φέτος στα θερινά

Πέρα από τις ταινίες της διανομής, το καλοκαίρι διεξάγονται events, φεστιβάλ κaι αφιερώματα που (επανα)συστήνουν θησαυρούς από το κινηματογραφικό παρελθόν. Επιλέγουμε μια προβολή από δέκα τέτοιες δράσεις, στις οποίες κάθε σινεφίλ αξίζει να χτυπήσει κάρτα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Απώλειες / Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Η αγαπημένη ηθοποιός, που έφυγε πλήρης ημερών πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε η επιτομή της Ελληνίδας θείας, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Ο ανιψιός της, Φώτης Σεργουλόπουλος, θυμάται στιγμές μαζί της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

The Review / Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

O Χρήστος Παρίδης συζητά με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την τελευταία ταινία του Τεξανού δημιουργού. Πρόκειται, τελικά, για μια αντικαπιταλιστική αλληγορία της εποχής μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ