Η εμπειρία ενός δημοσιογράφου που συνειδητά έμεινε μακριά από νερό και σαπούνι

Η εμπειρία ενός δημοσιογράφου που συνειδητά έμεινε μακριά από νερό και σαπούνι Facebook Twitter
2

 

 

Πριν από περίπου έναν χρόνο, ο James Hamblin, αρθρογράφος του "Atlantic" αποφάσισε να ελαττώσει τη συχνότητα των ντους που έκανε μέσα στην εβδομάδα. Όπως έγραφε τότε, επρόκειτο για μια διαδικασία που χρειαζόταν χρόνο. Για την ακρίβεια χρειάστηκε περίπου 6 μήνες για να συνειδητοποιήσει ότι κάνοντας λιγότερες φορές μπάνιο -και παρά τα όσα πίστευε- δεν ένιωθε βρώμικος και σίγουρα δεν μύριζε. Εννοείται ότι τα όσα έγραφε εκείνη την περίοδο είχαν προκαλέσει τις αντιδράσεις των αναγνωστών, πράγμα που ανάγκασε τον συντάκτη να προχωρήσει σε μερικές διευκρινήσεις. Όχι τότε διόρθωσε την κατάσταση, αλλά ήταν ένα βήμα. 

«Σίγουρα πλένω πολλές φορές τα χέρια μου κατά τη διάρκεια της ημέρας, σίγουρα κάνω ντους μετά το τρέξιμο και σίγουρα λούζομαι κάθε φορά που έχω ένα σημαντικό επαγγελματικό ραντεβού. Κατά τα λοιπά δεν κάνω τίποτα», είχε γράψει μεταξύ άλλων, σε μία χρονική περίοδο που αρκετοί εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας υποστήριζαν ότι τα συχνά μπάνια και τα ακόμη συχνότερα ντους διαταράσσουν σοβαρά το ευαίσθητο «οικοσύστημα» του ανθρώπινου σώματος, όλη αυτή την κοινότητα χρήσιμων βακτηρίων που υπάρχουν στον οργανισμό μας. Πρόσφατη μελέτη στα μέλη της φυλής Yanomami, δυστυχώς, έρχεται να δικαιώσει την επιλογή του Hamblin να πλένεται μόνο όταν το θεωρεί απαραίτητο...  

Η φυλή ζει στα βάθη του Αμαζονίου και όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες «φιλοξενεί» τη μεγαλύτερη ποικιλία μικροβίων και βακτηρίων, που έχουν εντοπιστεί ποτέ σε ανθρώπινα σώματα. Ποιο είναι, λοιπόν, το συμπέρασμα απ' όλο αυτό; Ότι το να πλένεται κανείς λιγότερο, δεν είναι ευεργετικό μόνο για το περιβάλλον -εξοικονόμηση νερού και λιγότεροι σάπωνες να επιβαρύνουν το περιβάλλον-, αλλά και για την υγεία του... 

Και ενώ διαβάζοντας αυτές τις γραμμές οι περισσότεροι ήδη δυσφορούμε στην ιδέα και μόνο ότι μπορεί να μπαίνουμε στη μπανιέρα μόνο για τα απαραίτητα, o Hamblin επιχειρεί να εξηγήσει τι τον έπεισε να μπει σε μία τέτοια διαδικασία και να δοκιμάσει κάτι τόσο αμφιλεγόμενο. «Εκείνη την εποχή έκανα ένα ρεπορτάζ για μία εταιρεία, η οποία προωθούσε σπρέι που υποτίθεται ότι άλλαζαν τη σύσταση του δέρματος μας», λέει ο δημοσιογράφος και αναφέρεται σ' ένα προϊόν που κυκλοφόρησε το 2015 και υποτίθεται ότι έκανε τον οργανισμό ανθεκτικό στα βακτήρια. Όλο αυτό από κοινού με την ιστορία ενός ανθρώπου που είχε να κάνει μπάνιο για περίπου 12 χρόνια και παρ' όλα αυτά δεν αρρώστησε ποτέ και το ανοσοποιητικό του σύστημα βρισκόταν σε άριστη κατάσταση...  

Όπως αποκαλύπτει όλα αυτά τον προβλημάτισαν πέρα από τις αναμενόμενες σκέψεις που κάνει κάποιος που σέβεται τον πλανήτη. Ο Hamblin άρχισε να ερευνά ακόμη πιο σοβαρά το ενδεχόμενο το σώμα να μην έχει ανάγκη όλη αυτή την επαφή με το σαπούνι, τουλάχιστον όχι με την ένταση και την επιμονή που το προωθούν οι πολυεθνικές αντίστοιχων προϊόντων. Ωστόσο, πέρα από τους προβληματισμούς το βασικό τεστ είχε να κάνει με το πώς μυρίζει κάποιος που πλένεται όποτε θεωρεί απολύτως απαραίτητο μέσα στην εβδομάδα! 

«Εννοείται ότι με απασχολούσε το αν μύριζα άσχημα και η καλύτερη απόδειξη για το ότι δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο ήταν η σύντροφος μου. Όπως συνηθίζει να μου λέει έχω μια μυρωδιά, αλλά όχι κακή, ούτε ενοχλητική. Άρχισα να μυρίζω σαν άνθρωπος και όχι σαν προϊόν». Ο ίδιος θεωρεί την εμπειρία που ζει το τελευταίο διάστημα συναρπαστική, κάτι σα να γνωρίζεται εκ νέου με τον εαυτό και το σώμα του, αν και όπως λέει είναι κάτι που δεν προτείνει σε όλους, ακριβώς επειδή δεν μπορούν όλοι να απαγκιστρωθούν από το τελετουργικό και κυρίως τη συνήθεια του μπάνιου. 

Πολύ συνειδητοποιημένα και ακτιβιστικά όλα αυτά που ισχυρίζεται ο δημοσιογράφος. Πώς, όμως, βίωσαν οι γύρω του -συνάδελφοι, φίλοι και λοιποί- αυτή τη μετάβαση; Όπως αποκαλύπτει δεν άφησε ποτέ τα πράγματα να φτάσουν στα άκρα. Κάθε φορά που αισθανόταν ότι η μυρωδιά του σώματος του θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση, έκανε κάτι γι' αυτό. Από ένα απλό ντους, μέχρι ένα κανονικό μπάνιο. Αλλά μέχρι εκεί. 

Με στοιχεία από Guardian και Atlantic 

Υγεία & Σώμα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM