Κινηματογραφικό φεστιβάλ πάνω στην άμμο

Κινηματογραφικό φεστιβάλ πάνω στην άμμο Facebook Twitter
0

Είναι η δεύτερη χρονιά φέτος που διοργανώνεται το θερινό κινηματογραφικό φεστιβάλ της Κεφαλονιάς, το SeaNema Festival, που φέρνει τον κινηματογράφο στις παραλίες του νησιού. Μέσα στο τετραήμερο του Φεστιβάλ, από τις 08 - 11 Αυγούστου, θα προβληθούν συνολικά 21 ταινίες από 8 χώρες: 2 ντοκιμαντέρ, 8 ταινίες μυθοπλασίας, 11 ταινίες μικρού μήκους.

Την εκπληκτική ιδέα είχε ο Κεφαλονίτης Βασίλης Κεκάτος, νεαρός κινηματογραφιστής ο ίδιος, που σκέφτηκε πως οι άνθρωποι στην επαρχία έχουν ανάγκη από πολιτιστικές εκδηλώσεις που ξεφεύγουν από το στερεοτυπικό μοντέλο εκδηλώσεων που συνηθίζεται στους μικρούς τόπους αλλά επίσης και οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν μια ωραία πρόταση για να παρατείνουν το απογευματινό τους μπάνιο.

Tο καλό σινεμά είναι αυτό που δεν κοιτάζει υποτιμητικά το θεατή, αλλά τον περιμένει να το απολαύσει ακόμα και σε μια παραλία μετά το απογευματινό του μπάνιο.


Καταπράσινα πεύκα, τυρκουάζ νερά, χρυσή άμμος: αυτά συνθέτουν το σκηνικό μιας εκ των παραλιών που φιλοξενούν το φετινό φεστιβάλ, του Πλατύ Γιαλού. Καθαρά γαλανά νερά, εντυπωσιακοί βράχοι, κόκκινη άμμος πρωταγωνιστούν στα Λέπεδα, τη δεύτερη παραλία που το SeaNema θα μετατρέψει σε κινηματογραφική αίθουσα. Το τρίτο «σινεμά» θα φιλοξενηθεί στο παραθαλάσσιο αμφιθέατρο «Γεράσιμος Σκλάβος», το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι Αργοστολίου, ενώ παράλληλα έχουν επιστρατευτεί ιστορικοί αμπελώνες, σημαντικά πνευματικά κέντρα και μεταμεσονύκτιες θαλάσσιες τοποθεσίες – έκπληξη!

Κινηματογραφικό φεστιβάλ πάνω στην άμμο Facebook Twitter
Ο Βασίλης Κεκάτος σκέφτηκε πως οι άνθρωποι στην επαρχία έχουν ανάγκη από πολιτιστικές εκδηλώσεις που ξεφεύγουν από το στερεοτυπικό μοντέλο εκδηλώσεων που συνηθίζεται στους μικρούς τόπους. Φωτο: Γιώργος Βαλσάμης


«Στο μυαλό μας, η ιδέα ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ που θα πραγματοποιείται δίπλα στη θάλασσα, προϋπήρχε πολύ καιρό. Πέρσι, στις αρχές του καλοκαιριού κι ενώ οι συζητήσεις μας γύρω από αυτή την ιδέα πλήθαιναν, ξαφνικά επιβλήθηκαν τα capital controls και ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα. Μέσα σε αυτό το κλίμα, εμείς αντί να αποθαρρυνθούμε, αποφασίσαμε πως με όποια μέσα και οικονομικούς πόρους μπορούσαμε να βρούμε και κυρίως με πολλή προσωπική εργασία και ενθουσιασμό, να υλοποιήσουμε την ιδέα του SeaNema Open Air Film Festival. Και τελικά είχαμε μια ανέλπιστα μεγάλη προσέλευση κόσμου. Αυτό, μας έφερε αντιμέτωπους και με μια μεγάλη συνειδητοποίηση: αυτοί οι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, επειδή δεν τους αντιμετωπίσαμε με ελιτισμό. Παρότι είχαμε αποφασίσει να κάνουμε ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ το οποίο ασφαλώς και επεδίωκε και την προβολή ανεξάρτητων ή art house ταινιών, αυτές δεν προβάλλονταν και δεν προβάλλονται μέσα σε ένα κλίμα διαχωρισμού των θεατών σε μυημένους και μη. Πιστεύουμε ότι ολόκληρο το κοινό του SeaΝema είναι ένα κοινό ικανό να συγκινηθεί και να προβληματιστεί από τα σύγχρονα ή διαχρονικά αριστουργήματα του κινηματογράφου και η μόνη δική μας υποχρέωση είναι να το φέρνουμε σε επαφή με αυτά, χωρίς να προκρίνουμε το αν μπορούν να τα κατανοήσουν ή όχι. Γιατί το καλό σινεμά δεν είναι απαραίτητα δυσνόητο και εσωστρεφές. Γιατί, με άλλα λόγια, το καλό σινεμά είναι αυτό που δεν κοιτάζει υποτιμητικά το θεατή, αλλά τον περιμένει να το απολαύσει ακόμα και σε μια παραλία μετά το απογευματινό του μπάνιο», εξηγεί ο Βασίλης.


Όσον αφορά το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ,  η πρωταρχική του επιθυμία λέει, ήταν να βρει έναν τρόπο υποστήριξης και προώθησης των σκηνοθετών ταινιών μικρού μήκους, οι οποίοι αποτελούν και το μέλλον του ελληνικού σινεμά. "Έτσι, καταλήξαμε στη σύσταση του εθνικού διαγωνιστικού τμήματός μας, στο πλαίσιο του οποίου, οχτώ ταινίες μικρού μήκους θα διαγωνιστούν για το μεγάλο βραβείο της Επιτροπής, καθώς και για το βραβείο κοινού».

Κινηματογραφικό φεστιβάλ πάνω στην άμμο Facebook Twitter
Exotica, Erotica, Ect., της Ευαγγελίας Κρανιώτη
Κινηματογραφικό φεστιβάλ πάνω στην άμμο Facebook Twitter
Joanna, του Παναγιώτη Φαφούτη
Κινηματογραφικό φεστιβάλ πάνω στην άμμο Facebook Twitter
Φωτιά στη Θάλασσα, του Τζιανφράνκο Ρόσι
Κινηματογραφικό φεστιβάλ πάνω στην άμμο Facebook Twitter
Παλίρροιες – Το παραμύθι της θάλασσας, της Σταυριάννας Λίτσα
Κινηματογραφικό φεστιβάλ πάνω στην άμμο Facebook Twitter
Mediterranea, του Τζόνας Καρπινιάνο


Οι 8 ταινίες που διαγωνίζονται επιλέχθηκαν από την προκριματική επιτροπή του φεστιβάλ, δηλαδή τους Έκτορα Λυγίζο, Θανάση Νεοφώτιστο και Μίκα Τουρκάκη. Οι ταινίες διαγωνίζονται για δύο βραβεία. Για το μεγάλο βραβείο της επιτροπής του SeaΝema, την οποία αποτελούν οι Μάκης Παπαδημητρίου (Πρόεδρος της επιτροπής), Πέννυ Παναγιωτοπούλου και Νεριτάν Ζιντζιρία, και το οποίο συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 1.000 ευρώ. Και για το βραβείο κοινού, το έπαθλο του οποίου θα είναι η δωρεάν παροχή DCP Mastering της επόμενης ταινίας του βραβευμένου σκηνοθέτη από την Authorwave. Κάθε βράδυ το κοινό που θα παρακολουθεί τις ταινίες, θα έχει τη δυνατότητα να θέτει τις ερωτήσεις του στους διαγωνιζόμενους σκηνοθέτες, οι οποίοι ως επί τω πλείστον θα παρευρίσκονται στο φεστιβάλ.


«Δε θέλαμε όμως να αρκεστούμε μόνο στις προβολές ταινιών, είτε μικρού είτε μεγάλου μήκους. Με αφετηρία το σινεμά, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μια σειρά από παράλληλες δράσεις, που εκτείνονται από masterclass, όπως αυτό του παραγωγού Βασίλη Χρυσανθόπουλου (Miss Violence) μέχρι workshop εισαγωγής στον κινηματογράφο για παιδιά και εφήβους, όπως αυτό της βραβευμένης σκηνοθέτιδας ταινιών μικρού μήκους Βίβιαν Παπαγεωργίου. Ταυτόχρονα, στρέφοντας το βλέμμα μας στον τόπο που εδράζει το φεστιβάλ και άρα στις ρίζες μας, συμπεριλάβαμε στο πρόγραμμά μας εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά γεγονότα που θα φωτίσουν για τους επισκέπτες το πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν της Κεφαλονιάς και θα ενισχύσουν τη συλλογική μνήμη των κατοίκων του νησιού. Τέτοιες δράσεις αποτελούν η έκθεση φωτογραφίας με θέμα την ποίηση του Νίκου Καββαδία από Επτανήσιους επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους, και, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Βεργωτή, το installation «Λέλεγες, Τάφιοι / Τηλεβόες» της Ηλέκτρας Ελληνικιώτη, που με όχημα τα ονόματα των πρώτων αρχαίων φυλών που κατοίκησαν την Κεφαλονιά επιχειρεί να αποτυπώσει τη δαιδαλώδη διαδρομή που οδηγεί στο σύγχρονο κοινωνικό τοπίο του νησιού και στην ενδεχόμενη μελλοντική παρακαταθήκη του.»

Κινηματογραφικό φεστιβάλ πάνω στην άμμο Facebook Twitter
Παρίσι, Τέξας, του Βιμ Βέντερς
Κινηματογραφικό φεστιβάλ πάνω στην άμμο Facebook Twitter
Μια από τις υπαίθριες "αίθουσες" του φεστιβάλ
Κινηματογραφικό φεστιβάλ πάνω στην άμμο Facebook Twitter
Πλατύς Γιαλός

Ιnfo: Όλες οι προβολές είναι δωρεάν. Δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτικές ιστορίες κάτω από τα αστέρια στο Cine Paris

Οθόνες / Ερωτικές ιστορίες κάτω από τα αστέρια στο Cine Paris

Ένα υπέροχο κινηματογραφικό αφιέρωμα στο στέκι της Πλάκας, με παλιές δόξες, όπως το «Brief Encounter» και το «Roman Holiday» αλλά και πιο σύγχρονες, όπως το κομψοτέχνημα «In the Mood for Love» και το σπαραχτικό «Cold War».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Lifo Videos / Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Βασίλης Κεκάτος, μαζί με την πρωταγωνίστριά του, Δάφνη Πατακιά, μιλούν για όσα έζησαν στα γυρίσματα της ταινίας «Οι άγριες μέρες μας» – μιας ιστορίας με χαρακτήρες που είναι «γλυκά τσογλανάκια».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Οθόνες / «Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Ένα αποκαλυπτικό ελληνικό ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την ωμή αλήθεια για το άθλημα του bodybuilding –έναν κόσμο όπου δοκιμάζονται τα όρια σώματος και πνεύματος– έρχεται στις αίθουσες την Πέμπτη 29 Μαΐου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Είναι η «Κιούκα» η «ελληνική ταινία της χρονιάς»;

The Review / Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία «Κιούκα» να συζητιέται τόσο;

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την ταινία «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού» του 31χρονου Κωστή Χαραμουντάνη. Πώς καταφέρνει το όραμα ενός millennial σκηνοθέτη να ξεχωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά — και γιατί αξίζει την προσοχή μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Οθόνες / Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Με αφορμή την έξοδο του «Oh, Canada» στις εγχώριες αίθουσες, ανατρέχουμε στο σύνολο της καριέρας ενός σταρ που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο, ίσως επειδή όσα κάνει στην οθόνη φαντάζουν τόσο ανεπιτήδευτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.