Ο Γούντι Άλεν και οι Κάννες

Ο Γούντι Άλεν και οι Κάννες Facebook Twitter
O Woody Allen στις Κάννες το 2015.
0


Οι φήμες των τελευταίων ημερών επιβεβαιώθηκαν και τελικά το φεστιβάλ των Καννών ανακοίνωσε (http://www.lifo.gr/guide/culturenews/cinema/95257) το Café Society ως ταινία έναρξης της φετινής διοργάνωσης. Η επιλογή αυτή φέρνει τον 'Αλεν να γίνεται ο πρώτος σκηνοθέτης που ανοίγει για τρίτη φορά στην καριέρα του τις Κάννες με αμιγώς δική του ταινία – υπήρξε και μια τέταρτη, οι Ιστορίες της Νέας Υόρκης που συν-σκηνοθέτησε το 1989 μαζί με τους Σκορσέζε και Κόπολα. Το ρεκόρ αυτό, αλλά και το όνομα του σκηνοθέτη, έφεραν σε δεύτερη μοίρα πάντως κάτι άλλο πολύ σημαντικό που φέρνει μαζί της αυτή η ταινία, το ότι είναι δηλαδή παραγωγή των Amazon Studios που φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν στον χώρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας.


Συνυπολογίζοντας τις σπονδυλωτές Ιστορίες της Νέας Υόρκης, αυτή θα είναι η 13η φορά που θα προβληθεί ταινία του Άλεν στην Κυανή Ακτή, αριθμός μεγάλος, έστω και αν αφορά σκηνοθέτη με 47 φιλμ στη καριέρα του. Παρά το γεγονός πως ο Άλεν γυρίζει σταθερά ένα φιλμ το χρόνο από τις αρχές της δεκαετίας του 70 μέχρι και σήμερα, οι 12 προηγούμενες φορές δεν απλώνονται ισομερώς στο φάσμα της φιλμογραφίας του, αλλά μπορούν να χωριστούν σε 2 μακρινές, και εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, περιόδους.

Ο Γούντι Άλεν και οι Κάννες Facebook Twitter
Ο Woody Allen με τους πρωταγωνιστές του Cafe Society, Kristen Stewart και Jesse Eisenberg.


Η πρώτη αφορά κυρίως τη δεκαετία του 80, και πιο συγκεκριμένα τη χρονική περίοδο 1979-1989 όπου 6 ταινίες του Γούντι Άλεν παίρνουν το δρόμο για το φεστιβάλ των Καννών. Ξεκίνημα με το Μανχάταν (1979) που παίζεται εκτός διαγωνιστικού τμήματος, κάτι που ίσχυσε και σε όλες τις υπόλοιπες ταινίες και ήταν ανέκαθεν βασικός όρος του Άλεν για τη συμμετοχή μιας ταινίας του σε οποιοδήποτε φεστιβάλ – άλλωστε δεν αποδέχτηκε ποτέ και τα Όσκαρ. Η συνέχεια περιλαμβάνει τα Broadway Danny Rose (1984), Πορφυρό Ρόδο του Καΐρου (1985), Η Χάνα και οι Αδελφές της (1986) και Μέρες Ραδιοφώνου (1987) για να φτάσουμε στις Ιστορίες της Νέας Υόρκης (1989), πρεμιέρα μεν, παρέα με άλλους σκηνοθέτες δε. Κανένας από τους 3 πάντως δεν ήταν στις Κάννες, αλλά αυτό δεν ήταν περίεργο για τον Άλεν μια που δεν εμφανίστηκε σε καμία από τις υπόλοιπες ταινίες που αναφέρθηκαν, όπως και σχεδόν κανένα μέλος από το καστ τους. Ήταν η χρονική περίοδος όπου ο αμερικανός σκηνοθέτης έκανε ελάχιστες εμφανίσεις σε κάμερες, πρεμιέρες και φεστιβάλ και οι Κάννες δεν αποτέλεσαν εξαίρεση σε αυτή την πολιτική του. Στα αξιοσημείωτα επίσης, η βράβευση του Πορφυρού Ρόδου του Καΐρου από την διεθνή ένωση κριτικών FIPRESCI, παρά το γεγονός πως παιζόταν εκτός διαγωνιστικού, που παραμένει ως σήμερα και η μοναδική (παράλληλη έστω) βράβευση που έχει πάρει ταινία του Άλεν στο συγκεκριμένο φεστιβάλ.


Αντιθέτως, η δεύτερη περίοδος είναι πολύ πιο εξωστρεφής και ξεκινά το 2002 συνεχιζόμενη ως σήμερα. Ξεκινά με την απόφαση του φεστιβάλ να προβάλει για πρώτη φορά σε τελετή έναρξης ταινία του Γούντι Άλεν, κάτι που τον πείθει να εμφανιστεί δημόσια, μαζί με κάποιους από τους ηθοποιούς του, όπως θα κάνει και σε κάθε ταινία του από εδώ και έπειτα. Ατυχής συγκυρία που η ταινία ήταν το Παίζοντας στα Τυφλά, μια από τις χειρότερες στην καριέρα του σκηνοθέτη, κάτι που δεν πτόησε το φεστιβάλ και τον ξανάφερε 3 χρόνια αργότερα με αφορμή την πρώτη ταινία του που γυρίζεται στην Ευρώπη, το Match Point. Ακολούθησαν τα Vicky Cristina Barcelona (2008), Θα Συναντήσεις Έναν Ψηλό Μελαχρινό Άνδρα (2010) και το 2011 έρχεται η δεύτερη πρεμιέρα, άλλωστε τίποτα λιγότερο δεν θα άρμοζε στο Μεσάνυχτα στο Παρίσι. Η λίστα τελειώνει με τον Παράλογο Άνθρωπο (2015) στο περσινό φεστιβάλ, δεν κλείνει οριστικά όμως όπως απέδειξε η φετινή ανακοίνωση, αλλά πιθανά να συνεχιστεί και στο μέλλον αφού η μακροχρόνια σχέση του σκηνοθέτη με το φεστιβάλ, όπως και ο αμείωτος ρυθμός παραγωγικότητας του Άλεν παρά την ηλικία του (81 χρονών), δε μπορεί να αποκλείσει κάτι τέτοιο. Ο Άλεν άλλωστε ήταν πάντοτε πολύ αγαπητός στη Γαλλία, αφού πέρα από την πολύ καλή εμπορική πορεία που κάνουν σχεδόν πάντα εκεί οι ταινίες του, τον έχουμε δει και σε γαλλικό φιλμ ως τον καλλιτέχνη που είναι σημείο αναφοράς για νεαρή γαλλίδα στο Παρίσι-Μανχάταν (2012).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η «Κιούκα» η «ελληνική ταινία της χρονιάς»;

The Review / Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία «Κιούκα» να συζητιέται τόσο;

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την ταινία «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού» του 31χρονου Κωστή Χαραμουντάνη. Πώς καταφέρνει το όραμα ενός millennial σκηνοθέτη να ξεχωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά — και γιατί αξίζει την προσοχή μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Οθόνες / Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Με αφορμή την έξοδο του «Oh, Canada» στις εγχώριες αίθουσες, ανατρέχουμε στο σύνολο της καριέρας ενός σταρ που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο, ίσως επειδή όσα κάνει στην οθόνη φαντάζουν τόσο ανεπιτήδευτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Φαίδων Παπαμιχαήλ: «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Pulp Fiction / «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Με αφορμή τη νέα του ταινία, ο σημαντικός διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ αφηγείται στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο τη συναρπαστική διαδρομή της ζωής του από τα πρώτα του βήματα μέχρι τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

Daily / El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

«Ο κοσμοναύτης του απείρου» έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές μέρες, σε μια μεταφορά αντάξια του θρύλου που συνοδεύει τόσο το έργο όσο και τον δημιουργό του, ο οποίος βρήκε τραγικό τέλος στα χέρια της αργεντινής χούντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ