LIVE!

Fika: Αυτή η λεξούλα είναι το κλειδί της ευτυχίας των Σουηδών

Fika: Αυτή η λεξούλα είναι το κλειδί της ευτυχίας των Σουηδών Facebook Twitter
Το πρώτο διαλειμματάκι οι Σουηδοί το κάνουν εκεί γύρω στις 10 το πρωί και το δεύτερο γύρω στις 3 το μεσημέρι και είναι μια ιερή ευκαιρία – και συνάμα τελετουργικό – χαλάρωσης. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να πιει κανείς καφέ, ας είναι και τσάι, αλλά σίγουρα σταματά να δουλεύει.
6

Fika: Αυτή η λεξούλα είναι το κλειδί της ευτυχίας των Σουηδών Facebook Twitter
Οι κυρίες κάνουν... fika και -ναι - η λέξη ακούγεται αστεία, αλλά τα οφέλη του τελετουργικού είναι τεράστια

 

Μπορούν τα μικρά διαλείμματα για καφεδάκι να κάνουν τη διαφορά στη ζωή μας, να μας κάνουν να δούμε τη δουλειά μας με άλλο μάτι (ειδικά, αν δεν την λατρεύουμε, ακριβώς);

Στη Σουηδία, της οποίας οι εργαζόμενοι εμφανίζονται ανάμεσα στους πιο χαλαρούς του πλανήτη, το μυστικό για την εργασιακά ευτυχία είναι μία λεξούλα με 4 γράμματα: fika.

Αστείο; Για εμάς μπορεί, αλλά για εκείνους είναι κάτι περισσότερο από ουσιαστικό και ρήμα ταυτοχρόνως, προέρχεται από τη σουηδική λέξη για τον καφέ και είναι εθνική εμμονή για τους κατοίκους της χώρας που έρχεται τρίτη στην κατανάλωση καφέ παγκοσμίως...

Τι σημαίνει, όμως, fika; Το σουηδικό διάλειμμα σημαίνει και πρόκειται για ένα break, κατά τη διάρκεια του οποίου αφήνεις τη δουλειά πίσω σου. Το πρώτο διαλειμματάκι οι Σουηδοί το κάνουν εκεί γύρω στις 10 το πρωί και το δεύτερο γύρω στις 3 το μεσημέρι και είναι μια ιερή ευκαιρία – και συνάμα τελετουργικό – χαλάρωσης. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να πιει κανείς καφέ, ας είναι και τσάι, αλλά σίγουρα σταματά να δουλεύει. Οι Σουηδοί όλο αυτό το τελετουργικό το θεωρούν ως τον μόνο τρόπο για να αντέξει κανείς μία σύσκεψη ακόμη ή αρκετές ώρες στη δουλειά. Το κλειδί είναι μία σοβαρή παύση μέσα στη μέρα.

«Είναι η στιγμή που κάνεις ένα διάλειμμα, συχνά με ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα τσάι και κάτι νόστιμο, ένα κουλουράκι, ένα γλυκάκι από δίπλα», εξηγεί η Anna Brones, μία από τις συγγραφείς του βιβλίου Fika: The Art of The Swedish Coffee Break.

 

Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί, υπάρχει διαφορά στην κουλτούρα του καφέ μεταξύ Αμερικανών και Σουηδών. Για τους μεν είναι ένα διάλειμμα για να γεμίσουν τον οργανισμό τους με ένα… επιταχυντικό καύσιμο και να συνεχίσουν να τρέχουν και για τους δε είναι μία στιγμή, κατά την οποία σταματούν τα πάντα και απολαμβάνει κάποιος τη στιγμή του.  Να κάτι, για το οποίο σχεδόν ντρεπόμαστε, λέει η ίδια, τονίζοντας ότι στη σύγχρονη εξαντλητικών ρυθμών ζωή, αναζητούμε μία δικαιολογία για να σταματήσουμε λίγο τη σκληρή δουλειά.

«Το διάλειμμα fika που κάνουμε δύο, μπορεί και τρεις τη μέρα μας κάνει πιο παραγωγικούς και πιο ικανούς στη δουλειά μας», συμπληρώνει ο Lars Åkerlund, ο οποίος άνοιξε τη δική του αλυσίδα σουηδικών καφέ στη Νέα Υόρκη και την ονόμασε ακριβώς με τη λέξη του σωτήριου τελετουργικού των Σουηδών.

Ο Σουηδός επιχειρηματίας εξηγεί ότι ο ίδιος και η γυναίκα του σκέφτηκαν να κάνουν… εξαγωγή αυτής της σουηδικής παράδοσης και όταν συνειδητοποίησαν πως ζει ο κόσμος στη Νέα Υόρκη, μετά από μία επίσκεψη τους.

«Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν διάλειμμα από τη δουλειά τους, δεν παράγουν λιγότερο. Κάνουν ακριβώς το αντίθετο: αυξάνουν την επάρκεια και την παραγωγικότητα τους, με το να απομακρύνονται για λίγο από το εργασιακό περιβάλλον»

«Όλοι έτρεχαν, δεν υπήρχε στιγμή ηρεμίας. Και εκεί σκέφτηκα ότι το fika θα είχε μεγάλη επιτυχία εδώ», εξηγεί ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας καφέ.

Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό, ας σημειωθεί ότι σε έρευνα του 2010 είχε διαπιστωθεί ότι οι Σουηδοί εργαζόμενοι είναι οι λιγότερο αγχωμένοι παγκοσμίως και φυσικά αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα fika διαλείμματα τους, αλλά με το γεγονός ότι εργάζονται 6ωρο, ότι μόνο το 1% του πληθυσμού δουλεύει υπερωρίες και ότι όλα αυτά τους επιτρέπουν να είναι απείρως πιο παραγωγικοί (και φυσικά καλο-ζωισμένοι, καλο-κοιμισμένοι και γι’ αυτό ευτυχισμένοι).

Fika paus nr 2. #fika

A photo posted by monica (@silversmide) on

Επ’ αυτού η καθηγήτρια του Linkoping University της Σουηδίας, Viveka Adelsward έχει να προσθέσει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία: «Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν διάλειμμα από τη δουλειά τους, δεν παράγουν λιγότερο. Κάνουν ακριβώς το αντίθετο: αυξάνουν την επάρκεια και την παραγωγικότητα τους, με το να απομακρύνονται για λίγο από το εργασιακό περιβάλλον», λέει η Adelsward. Η συγκεκριμένη καθηγήτρια, η οποία με τις παρατηρήσεις της το 2014 υποστήριξε μία ευρεία έρευνα του πανεπιστημίου του Στάνφορντ για την παραγωγικότητα και για το κατά πόσο οι 50 ώρες εργασίας την εβδομάδα έχουν τελικά αποτέλεσμα… 

Στοιχεία από το Quatrz

6

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM

σχόλια

6 σχόλια
Να προσθεσω οτι η Σουηδια ειναι απο τις χωρες με την μεγαλυτερη καταναλωση καφε ανα ατομο αλλα παρ'ολα αυτα ο καφες τους στα περισσοτερα μερη ειναι μετριος προς κακος (για τον espresso λεω). Καμια σχεση με τον καφε στις Μεσογειακες χωρες.Επισης παρ'ολο που το αρθρο αναφερει οτι δεν ειναι σαν τους Αμερικανους στον καφε, εχουν αλυσιδες καφε (Espresso House) σε στυλ Starbucks σε καθε 100 μετρα.
Στη δουλειά μου έχουμε συμφωνήσει με τους συναδέλφους που κάνω παρέα να μην μιλάμε καθόλου για θέματα της δουλειάς την ώρα του φαγητού. Βγαίνουμε εκτός εταιρίας, συνήθως κάπου κοντά για τουλάχιστον μισή ώρα. Είναι πολύ χαλαρωτικό και με γεμίζει ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας. Στην κουζίνα υπάρχουν κάθε μέρα εφημερίδες και περιοδικά και συνήθως κάνω ένα coffee break το απόγευμα ξεφυλλίζοντας. Όταν δούλευα στην Ελλάδα δεν υπήρχαν τέτοια πράγματα.΄Φαγητό, καφές, όλα πάνω από ένα πληκτρολόγιο και το τηλέφωνο να χτυπάει
..fika και μεταξωτές κορδέλες...!..στη ΣαΛονίκη, πάντως, κάνουμε διάΛειμμα ανάμεσα στον καφέ και για λίγη δουΛειά. Χρειάζεται και αυτή!...http://cdn.yupiii.gr/images/resized/icemax_620_b41d267376144f0bf74446a349cef6a1.jpg..και για να μιλήσω και λίγο σοβαρά, δεν νομίζω είναι πως είναι μόνο θέμα καθημερινής διαδικασίας και μόνο των Σουηδών. Κάθε χώρα ή σχεδόν κάθε χώρα έχει τον δικό της τρόπο με ή χωρίς ονομασία προέλευσης...Όσο αφορά τον Σουηδό επιχειρηματία Lars Åkerlund ο όποιος άνοιξε καφέ "Fika" (αλυσίδα μάλιστα...), στην Νέα Υόρκη με τους φρενήρεις ρυθμούς αυτής της πόλης (σήμα κατατεθέν της...) και -κυρίως- με την εντελώς διαφορετική κουλτούρα και ιδιοσυγκρασία των Αμερικάνων από αυτή των Ευρωπαίων, την αναφορά σε αυτόν ως παράδειγμά την βρίσκω άστοχη. Και αμφιβάλω αν θα πετύχει όσο αφορά την... χαλάρωση.....ένα καφεδάκι ευχαρίστως. Για χαλάρωση δεν...Cafe Lefkos Pyrgos, Αστόρια/Νέα Υόρκη:http://s.kathimerini.gr/resources/2015-01/astoria2-thumb-large.jpg
Οι Σουηδοί δουλεύουν 8ωρα, όχι 6ωρα.Μάλιστα, το κανονικό ωράριο στις περισσότερες εταιρείες είναι 09.00 - 18.00 λόγω του μεγάλου διαλείμματος για μεσημεριανό φαγητό. Συνήθως οι υποχρεωτικές ώρες γραφείου για κάποιον με πλήρη εργασία είναι 09.00 - 16.00.
Δεν ισχυεί το 6ωρο (δοκιμαστικά κ σε πολύ λίγα επαγγέλματα) & το πότε κ αν θα γίνουν διαλείμματα είναι σχετικό.Ισχυεί βεβαια ότι είναι κάτι σχεδόν απαραίτητο για την καθημερινότητα τους.