Η Μυρσίνη Λαμπράκη μαγειρεύει εξαιρετικούς μεζέδες στο Ούζομπαρ

Η Μυρσίνη Λαμπράκη μαγειρεύει εξαιρετικούς μεζέδες στο Ούζομπαρ Facebook Twitter
0
Η Μυρσίνη Λαμπράκη μαγειρεύει εξαιρετικούς μεζέδες στο Ούζομπαρ Facebook Twitter
Το μενού εμπνέεται από τη θάλασσα με κλασικές προτάσεις αλλά και με πιο πειραγμένες, που τους χαρίζει η Μυρσίνη το δικό της δημιουργικό άγγιγμα...


Τα τηγάνια του Ούζομπαρ στο Μαρούσι πήρε στα χέρια της η Μυρσίνη Λαμπράκη, ετοιμάζοντας ένα καινούργιο μενού για το γνωστό εστιατόριο. Η Μυρσίνη εμπνέεται από την καλή πρώτη ύλη για να δημιουργήσει συνταγές που κρατούν καλά τα νήματα της παράδοσης, αλλά ανανεώνονται με σύγχρονα αγγίγματα. Φτιάχνει άφθονους μεζέδες που θα συντροφεύσουν κάποιο από τη μεγάλη ποικιλία αποσταγμάτων που βρίσκονται σε παράταξη στα ράφια στο έμπα του μαγαζιού. Στην ανοιχτή κουζίνα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, η Μυρσίνη μαγειρεύει με κέφι και υποδέχεται τον κόσμο σαν φιλόξενη οικοδέσποινα. Τις υπόλοιπες ημέρες βρίσκουμε στην κουζίνα τον σεφ Άγγελο Πάντο. Στον μεγάλο μαυροπίνακα αναγράφονται τα φρέσκα ψάρια ημέρας που έρχονται απευθείας από το καΐκι, μπαίνουν σε μεγάλο δίσκο και επιδεικνύονται σε όσους πελάτες το επιθυμούν.

Ο χώρος του Ούζομπαρ διατηρεί τη φυσιογνωμία του με μοντέρνες πινελιές αλλά και με διακοσμητικά στοιχεία που παραπέμπουν σε περασμένες δεκαετίες. Το μενού εμπνέεται από τη θάλασσα με κλασικές προτάσεις αλλά και με πιο πειραγμένες, που τους χαρίζει η Μυρσίνη το δικό της δημιουργικό άγγιγμα. Για παράδειγμα, η ταραμοσαλάτα, ένα από τα κλασικά ορεκτικά και λαϊκό έδεσμα, έρχεται στο τραπέζι λευκή και βελούδινη, στολισμένη με μαύρα μπαστουνάκια, φτιαγμένα από παντεσπάνι, με μελάνι σουπιάς και αμύγδαλο (€5,50). Η ρεγκοσαλάτα από βασιλική ρέγκα έχει πλούσια γεύση, έντονη, και της ταιριάζει το ψιλοκομμένο τσάιβς (€5,50). Την αλείφεις στο φρέσκο ψωμί, απολαμβάνεις τη μεγαλειώδη μπουκιά, τσουγκρίζουν τα ποτήρια και πίνεις μια γουλιά από το τσίπουρο που απογειώνει τη διάθεση της παρέας. Η εκδοχή της παντζαροσαλάτας είναι ενδιαφέρουσα, με το κομμένο σε κύβους παντζάρι να παντρεύεται με σκόρδο, καραμελωμένο καπνιστό σκουμπρί, λευκό αμύγδαλο, και στην κορυφή κορδέλες αραβικής πίτας (€8). Τα κρητικά ντακάκια από χαρούπι, ραντισμένα με ελαιόλαδο, γίνονται η βάση που πάνω τους θα «ξαπλώσουν» οι τρυφερές παπούλες, ένα είδος λαθουριού, που στην Κρήτη τις φτιάχνουν υπέροχη σαλάτα και, φυσικά, δεν λείπουν από το νηστίσιμο κρητικό εδεσματολόγιο. Είμαστε τυχεροί γιατί τις γευθήκαμε φρέσκες, μόλις τις είχε φέρει η Μυρσίνη από την Κρήτη.

Πολύ ωραία η ιδέα της πατατοσαλάτας με ξινόμηλο, μαγιονέζα wasabi και καπνιστό χέλι Μεσολογγίου (€9) – ένα γευστικό παιχνίδι που τέρπει τον ουρανίσκο. Από τη λίστα με τα όστρακα δοκιμάσαμε τα φρέσκα χτένια σβησμένα με κρασί Μοσχάτου Λήμνου και με μια πινελιά μπρικ (€18). Ιδανικά σοταρισμένα, χυμώδη, και με γλύκα στην επίγευση. Ένα πιάτο που πατάει στην παράδοση, ακολουθώντας τη συνταγή της γιαγιάς της Μυρσίνης, είναι οι φρέσκες τηγανητές κυδωνάτες πατάτες που πάνω τους σερβίρονται οι σουπιές, μαγειρεμένες με το μελάνι τους και μάραθο (€9,50) – ο θρίαμβος της συνύπαρξης γης και θάλασσας. Εξαιρετικό το φρικασέ με το βιολογικό λαβράκι (€15), καλοφτιαγμένο και γευστικό. Οι αφράτοι λουκουμάδες, περιχυμένοι με μέλι θυμαρίσιο και καρδάμωμο (€4) κλείνουν γλυκά την αυλαία του δείπνου. Τα μεσημέρια στο Ούζομπαρ σερβίρονται και θαλασσινοί ντολμάδες, κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι αλλά και μπέργκερ σολομού. Εδώ θα βρεις μεζέδες για το τσίπουρο αλλά και πιάτα που θα συνοδεύσεις με κρασί από τη λίστα, με επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα.

Η Μυρσίνη Λαμπράκη μαγειρεύει εξαιρετικούς μεζέδες στο Ούζομπαρ Facebook Twitter
Ο χώρος του Ούζομπαρ διατηρεί τη φυσιογνωμία του με μοντέρνες πινελιές αλλά και με διακοσμητικά στοιχεία που παραπέμπουν σε περασμένες δεκαετίες...
Η Μυρσίνη Λαμπράκη μαγειρεύει εξαιρετικούς μεζέδες στο Ούζομπαρ Facebook Twitter
Πολύ ωραία η ιδέα της πατατοσαλάτας με ξινόμηλο, μαγιονέζα wasabi και καπνιστό χέλι Μεσολογγίου
Η Μυρσίνη Λαμπράκη μαγειρεύει εξαιρετικούς μεζέδες στο Ούζομπαρ Facebook Twitter

☛ Ούζομπαρ, Αγ. Κωνσταντίνου 50, Μαρούσι, 210 6300026

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM