Μια αρκούδα που πήρε τελικά Όσκαρ

0

Το αστείο με την αρκούδα της Επιστροφής, που θα έπαιρνε το Όσκαρ αντί του Ντι Κάπριο, καταρρίφθηκε. Ο Leo πήρε τελικά το βραβείο που για χρόνια κυνηγούσε (ή μήπως τελικά τον κυνηγούσε αυτό περισσότερο;) και κανένας εκπρόσωπος του ζωικού βασιλείου δεν ανέβηκε στη σκηνή. Αρκετή ώρα πριν όμως, όταν ακόμη δίνονταν τα βραβεία που γεμίζουν τη βραδιά και συνήθως δε μνημονεύονται από τον περισσότερο κόσμο, τέσσερα άτομα από την Χιλή, γεμάτα ενθουσιασμό, σηκώθηκαν να παραλάβουν το Όσκαρ για το καλύτερο animation μικρού μήκους, μια συγκινητική ιστορία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόσφατη ιστορία της χώρας, με ήρωα μια μοναχική και πολύ πιο ήσυχη αρκούδα.

Το Bear Story ξεκίνησε την πορεία του από το φεστιβάλ του Annecy το 2014 και από τότε έχει κάνει μια θριαμβευτική διαδρομή, γεμάτη διακρίσεις. Μια από αυτές, η πρώτη μάλιστα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ήταν από το Animasyros το 2014, όπου ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη ταινία του διαγωνιστικού τμήματος. Η νίκη του στα Όσκαρ είχε ξεχωριστή σημασία και για τη Χιλή, καθώς για πρώτη φορά κάποιος εκπρόσωπος της χώρας καταφέρνει να κατακτήσει το χρυσό αγαλματίδιο.


Η ταινία περιγράφει μια μέρα από τη ζωή ενός μοναχικού αρκούδου που κατασκευάζει ένα ευρηματικό είδος διοράματος και μέσω αυτού περιγράφει την προσωπική του ιστορία σε μικρά παιδιά ως θέαμα. Πρόκειται για μια ιστορία αποχωρισμού από την οικογένειά του, που σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Γκαμπριέλ Οσόριο, έχει τις βάσεις της στις περιπέτειες του παππού του που κυνηγήθηκε από το καθεστώς του Πινοσέτ το 1973 και αναγκάστηκε να ζήσει για χρόνια στο εξωτερικό, αποκομμένος από τους δικούς του ανθρώπους.

Για άλλη μια φορά, η ταραγμένη ιστορία της Χιλής γίνεται πηγή έμπνευσης, καθώς τα χρόνια του Πινοσέτ μνημονεύονται συχνά στις δουλειές σπουδαίων Χιλιανών δημιουργών όπως ο Πάμπλο Λαραΐν και ο Πατρίτσιο Γκουσμάν.
Για την κατασκευή του φιλμ χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια συνεργασίας αρκετών καλλιτεχνών της χώρας. Δείτε το στο παρακάτω video (διαρκεί 10 λεπτά) και φροντίστε να έχετε κάποιο χαρτομάντιλο σε κοντινή απόσταση.

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτικές ιστορίες κάτω από τα αστέρια στο Cine Paris

Οθόνες / Ερωτικές ιστορίες κάτω από τα αστέρια στο Cine Paris

Ένα υπέροχο κινηματογραφικό αφιέρωμα στο στέκι της Πλάκας, με παλιές δόξες, όπως το «Brief Encounter» και το «Roman Holiday» αλλά και πιο σύγχρονες, όπως το κομψοτέχνημα «In the Mood for Love» και το σπαραχτικό «Cold War».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Lifo Videos / Βασίλη και Δάφνη, πώς γυρίσατε την πιο αφοπλιστική ερωτική σκηνή του ελληνικού σινεμά;

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Βασίλης Κεκάτος, μαζί με την πρωταγωνίστριά του, Δάφνη Πατακιά, μιλούν για όσα έζησαν στα γυρίσματα της ταινίας «Οι άγριες μέρες μας» – μιας ιστορίας με χαρακτήρες που είναι «γλυκά τσογλανάκια».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Οθόνες / «Made in Vain»: Γιατί ένας άνθρωπος θέλει να γίνει bodybuilder;

Ένα αποκαλυπτικό ελληνικό ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την ωμή αλήθεια για το άθλημα του bodybuilding –έναν κόσμο όπου δοκιμάζονται τα όρια σώματος και πνεύματος– έρχεται στις αίθουσες την Πέμπτη 29 Μαΐου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Είναι η «Κιούκα» η «ελληνική ταινία της χρονιάς»;

The Review / Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία «Κιούκα» να συζητιέται τόσο;

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την ταινία «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού» του 31χρονου Κωστή Χαραμουντάνη. Πώς καταφέρνει το όραμα ενός millennial σκηνοθέτη να ξεχωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά — και γιατί αξίζει την προσοχή μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Οθόνες / Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Με αφορμή την έξοδο του «Oh, Canada» στις εγχώριες αίθουσες, ανατρέχουμε στο σύνολο της καριέρας ενός σταρ που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο, ίσως επειδή όσα κάνει στην οθόνη φαντάζουν τόσο ανεπιτήδευτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.