Μια αρκούδα που πήρε τελικά Όσκαρ

0

Το αστείο με την αρκούδα της Επιστροφής, που θα έπαιρνε το Όσκαρ αντί του Ντι Κάπριο, καταρρίφθηκε. Ο Leo πήρε τελικά το βραβείο που για χρόνια κυνηγούσε (ή μήπως τελικά τον κυνηγούσε αυτό περισσότερο;) και κανένας εκπρόσωπος του ζωικού βασιλείου δεν ανέβηκε στη σκηνή. Αρκετή ώρα πριν όμως, όταν ακόμη δίνονταν τα βραβεία που γεμίζουν τη βραδιά και συνήθως δε μνημονεύονται από τον περισσότερο κόσμο, τέσσερα άτομα από την Χιλή, γεμάτα ενθουσιασμό, σηκώθηκαν να παραλάβουν το Όσκαρ για το καλύτερο animation μικρού μήκους, μια συγκινητική ιστορία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόσφατη ιστορία της χώρας, με ήρωα μια μοναχική και πολύ πιο ήσυχη αρκούδα.

Το Bear Story ξεκίνησε την πορεία του από το φεστιβάλ του Annecy το 2014 και από τότε έχει κάνει μια θριαμβευτική διαδρομή, γεμάτη διακρίσεις. Μια από αυτές, η πρώτη μάλιστα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ήταν από το Animasyros το 2014, όπου ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη ταινία του διαγωνιστικού τμήματος. Η νίκη του στα Όσκαρ είχε ξεχωριστή σημασία και για τη Χιλή, καθώς για πρώτη φορά κάποιος εκπρόσωπος της χώρας καταφέρνει να κατακτήσει το χρυσό αγαλματίδιο.


Η ταινία περιγράφει μια μέρα από τη ζωή ενός μοναχικού αρκούδου που κατασκευάζει ένα ευρηματικό είδος διοράματος και μέσω αυτού περιγράφει την προσωπική του ιστορία σε μικρά παιδιά ως θέαμα. Πρόκειται για μια ιστορία αποχωρισμού από την οικογένειά του, που σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Γκαμπριέλ Οσόριο, έχει τις βάσεις της στις περιπέτειες του παππού του που κυνηγήθηκε από το καθεστώς του Πινοσέτ το 1973 και αναγκάστηκε να ζήσει για χρόνια στο εξωτερικό, αποκομμένος από τους δικούς του ανθρώπους.

Για άλλη μια φορά, η ταραγμένη ιστορία της Χιλής γίνεται πηγή έμπνευσης, καθώς τα χρόνια του Πινοσέτ μνημονεύονται συχνά στις δουλειές σπουδαίων Χιλιανών δημιουργών όπως ο Πάμπλο Λαραΐν και ο Πατρίτσιο Γκουσμάν.
Για την κατασκευή του φιλμ χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια συνεργασίας αρκετών καλλιτεχνών της χώρας. Δείτε το στο παρακάτω video (διαρκεί 10 λεπτά) και φροντίστε να έχετε κάποιο χαρτομάντιλο σε κοντινή απόσταση.

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Frederick Wiseman (1930-2026 : O σιωπηλός συλλέκτης της κοινωνικής εμπειρίας

Αποχαιρετισμοί / Frederick Wiseman (1930-2026) : O σιωπηλός συλλέκτης της κοινωνικής εμπειρίας

Ήρεμος κριτής των θεσμών και ευαίσθητος παρατηρητής συνηθισμένων ανθρώπων, ο Φρέντερικ Γουάϊζμαν παρέδωσε ένα εντυπωσιακό αρχείο θεμάτων με έμφαση σε οικονομικές και πολιτικές συνισταμένες, ξεκινώντας από το χρονικό ενός φρικαλέου ιδρύματος και ολοκληρώνοντας το έργο του με ένα gourmand εστιατόριο!
THE LIFO TEAM
76η BERLINALE: Οι γυναίκες στην Berlinale και η αδόκιμη πολιτική υπεκφυγή του Βιμ Βέντερς

76η Berlinale / Οι γυναίκες στην Berlinale και η αδόκιμη πολιτική υπεκφυγή του Βιμ Βέντερς

Οι αντιδράσεις για την απουσία δέσμευσης του 76oυ Φεστιβάλ Βερολίνου όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα επισκίασαν τη γυναικεία παρουσία, ιδίως την αξιοπρόσεκτη ερμηνεία της Σάντρα Χιούλερ στην ταινία «Rose».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Robert Duvall

Απώλειες / Ρόμπερτ Ντιβάλ (1931-2026): Η σιωπηλή δύναμη του αμερικανικού σινεμά

O Ρόμπερτ Ντιβάλ ανέδειξε τα χαρακτηριστικά και τις αντιφάσεις της «λευκής» αμερικανικής ψυχής και πήρε Όσκαρ Α' ρόλου, παίζοντας έναν ρημαγμένο μουσικό της κάντρι σε μία από τις πολλές ιδιοφυείς και εξαιρετικά σύνθετες ερμηνείες του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Πώς καταστρέφεται ένα ρομάντζο 150 χρόνων;

Μόδα & Στυλ / «Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Πώς καταστρέφεται ένα ρομάντζο 180 χρόνων;

Χωρίς ψυχή, παρά την καυτή χημεία μεταξύ Μάργκο Ρόμπι και Τζέικομπ Ελόρντι, το μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ διαβάζεται σαν ένα σύγχρονο μελόδραμα με άπειρα κοστούμια και σουρεαλιστικά σκηνικά.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
«Uchronia»: Τα ΦΥΤΑ πάνε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου με μια κουήρ ταινία για τον Rimbaud

Οθόνες / ΦΥΤΑ: «Ήρθε η ώρα να επεκτείνουμε το hate-base μας»

Ο Φιλ και ο Φοίβος, το conceptual duo που αποτελεί τα θρυλικά ΦΥΤΑ, μιλούν στη LifO για τη νέα τους ταινία. Το «Uchronia» είναι εμπνευσμένο από το το βιβλίο του Rimbaud «Μια εποχή στην κόλαση», και είναι η μόνη ελληνική ταινία που συμμετέχει φέτος στο φεστιβάλ του Βερολίνου.
M. HULOT
«Αν θέλεις να ρίξεις πυρηνική βόμβα στη ζωή σου, δοκίμασε κρακ»: Η επιστροφή της Κόρτνεϊ Λαβ

Οθόνες / «Αν θέλεις να ρίξεις πυρηνική βόμβα στη ζωή σου, δοκίμασε κρακ»: Η επιστροφή της Κόρτνεϊ Λαβ

Το ντοκιμαντέρ για την πολυτάραχη διαδρομή της «βασίλισσας του grunge» προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Sundance, προκαλώντας αίσθηση, ωστόσο η ίδια δεν παρευρέθηκε στην πρεμιέρα, για αδιευκρίνιστους λόγους.
THE LIFO TEAM
«Άμνετ»: Από το βιβλίο-φαινόμενο στην οσκαρική ταινία της Κλόε Ζάο

The Review / «Άμνετ»: Από το βιβλίο-φαινόμενο στην οσκαρική ταινία της Κλόε Ζάο

Ανάμεσα στα μεγαθήρια «Μια μάχη μετά την άλλη» και «Sinners», το «Άμνετ» της Κλόε Ζάο, μια τολμηρή, φανταστική ιστορία για το πώς ο Σαίξπηρ έγραψε τον «Άμλετ», διεκδικεί 8 Όσκαρ. Η ταινία παίζεται στις ελληνικές αίθουσες, ενώ στα βιβλιοπωλεία κυκλοφορεί και το ομώνυμο μυθιστόρημα της Μάγκι Ο’Φάρελ, στο οποίο η Ζάο χρωστάει πολλά. Η Βένα Γεωργακοπούλου συζητά με τον Ορέστη Ανδρεαδάκη, διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για την ταινία και το βιβλίο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Οι 16 οσκαρικές υποψηφιότητες του «Sinners» δεν είναι έκπληξη!

Pulp Fiction / Οι 16 οσκαρικές υποψηφιότητες του «Sinners» δεν είναι έκπληξη!

Δέκα μήνες μετά την έξοδό του στις αίθουσες, το «Sinners» του Ράιαν Κούγκλερ μετατρέπει ένα τολμηρό μουσικό horror σε κινηματογραφικό γεγονός που διεκδικεί την κορυφή και επιστρέφει στο προσκήνιο ως το απόλυτο φαινόμενο της φετινής οσκαρικής σεζόν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Winter PREVIEW LIFO ΤΑΙΝΙΕΣ

Οθόνες / Η χρονιά ξεκινά με πολύ καλό σινεμά

Από τον Σαίξπηρ και τη χαμένη του οικογένεια μέχρι rave τραγωδίες στην έρημο, πολιτικά θρίλερ στη σκιά δικτατοριών, απρόσμενα ρομάντσα και γοτθικούς εφιάλτες, η σεζόν είναι γεμάτη με βραβευμένες ταινίες, που βάζουν πλώρη για τα Όσκαρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ