Ρίγανη!

Facebook Twitter
0

Φαρμακευτική ονομασία: Herba Origani

Αγγλικά: Wild marjoram, Oregan

Γαλλικά: Marjolaine bâtarde, Marjolaine sauvage, Origan, Pelevoué, Marazolette, Penevoué, Thé rouge, Thym de berger, Doste

Γερμανικά: Oregano, Wilder Majoram, Dost, Kostets

Ιταλικά: Erba acciuga, Origano

Τούρκικα: Kekik otu, İzmir kekiği, Güvey otu, Kekikotu

Συχνά στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ διαφόρων αρωματικών της οικογένειας της μέντας. Λέξεις όπως kekik ή η αραβική zatar/satar [زعتر, صعتر] και παρόμοιες λέξεις στα εβραϊκά και στα περσικά μπορεί να σημαίνουν ρίγανη αλλά όχι αποκλειστικά: μπορεί επίσης να σημαίνουν μαντζουράνα και θυμάρι. Το νόημα της λέξης επίσης μεταβάλλεται ανάλογα με την περιοχή και την τοπική βλάστηση. Ας πούμε στην Ιορδανία η λέξη zahtar συνήθως σημαίνει μίγμα μπαχαρικών.

Περίεργο φαινόμενο

Η ξερή ρίγανη συχνά είναι πιο αρωματική από την φρέσκια. Περίεργο όχι για μας, αλλά για όσους δεν έχουν εμπειρία με αυτό το μυρωδικό.

Γεύση

Αρωματική, ζεστή και ελαφρώς πικρή. Η ένταση της γεύσης κυμαίνεται. Η ρίγανη καλής ποιότητας είναι τόσο έντονη που σχεδόν μουδιάζει τη γλώσσα. Τα ξαδέρφια της ρίγανης που φυτρώνουν σε κρύα κλίματα έχουν λιγότερο έντονη γεύση.

Καταγωγή

Το γένος Origanum κατάγεται από τη Μεσόγειο. Η επιρροή του κλίματος, της εποχής και του εδάφους είναι μεγαλύτερη από τις διαφορές μεταξύ διαφόρων ειδών. Ένα φυτό που μοιάζει με τη ρίγανη είναι η ματζουράνα με καταγωγή από τη Μικρά Ασία που διαφέρει αρκετά σε γεύση. Η μεξικάνικη ρίγανη δεν έχει άμεση συγγένεια αλλά έχει μια παρόμοια γεύση, αν και πιο έντονη.

Ετυμολογία

Η ελληνική λέξη ὀρίγανον είναι πιθανόν συνδυασμός του ουσιαστικού ὄρος και του ρήματος γανοῦσθαι, ίσως επειδή η ρίγανη προτιμάει να φυτρώνει στα υψόμετρα της Μεσογείου. Κάποιες σκανδιναβικές λέξεις έχουν επίσης παρόμοιο νόημα: bergmynte  (νορβηγικά), bergminta (ισλανδικά), mäkimeirami (φινλανδικά). Το Oxford English Dictionary ισχυρίζεται ότι η λέξη έχει καταγωγή από κάποια άγνωστη γλώσσα της βόρειας Αφρικής.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες πάντως η λέξη είναι παρόμοια, αν όχι ίδια. Το φυτό αναγνωρίζεται ως oregano στα αγγλικά, στα γερμανικά, στα δανέζικα, στα πολωνέζικα. Με μικρές παραλλαγές εμφανίζεται σε άλλες γλώσσες, όπως oregano στα τσέχικα, horegano στα ισπανικά, origano στα ιταλικά, orenga στα καταλανικά, oregao στα πορτογαλικά.

Νεανίας

ὑποστόρεσαί νυν πρῶτα τῆς ὀριγάνου 
καὶ κλήμαθ᾽ ὑπόθου συγκλάσασα τέτταρα
καὶ ταινίωσαι καὶ παράθου τὰς ληκύθους
ὕδατός τε κατάθου τοὔστρακον πρὸ τῆς θύρας.

(Αριστοφάνης, Εκκλησιάζουσες)

ΝΕΑΡΟΣ
Τότε σκόρπισε πρώτα ρίγανη,
μετά βάλε διπλωμένες τέσσερις κληματόβεργες
- στρώσε τις καλά -
και βάλε δίπλα μια σειρά στάμνες
και μπροστά κανάτες με νερό...

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ