O Λύκος της Wall Street (The Wolf Of Wall Street)

O Λύκος της Wall Street (The Wolf Of Wall Street) Facebook Twitter
0

Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορτσέζε

Πρωταγωνιστούν: Λιονάρντο Ντι Κάπριο, Τζόνα Χιλ, Μάθιου Μακόναχι

Βαθμολογία: 3/5

Στη νέα ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε ο Ντι Κάπριο υποδύεται τον Μπέλφορτ, έναν χρηματιστή στο Λονγκ Άιλαντ ο οποίος εξέτισε 20 μήνες στη φυλακή. Ο λόγος; Αρνήθηκε να συνεργαστεί σε μια μαζική υπόθεση απάτης τίτλων το 1990 που τον ενέπλεξε στην εκτεταμένη διαφθορά της Wall Street και στον εταιρικό τραπεζικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της διείσδυσης της μαφίας.

Οι γκάνγκστερ του Goodfellas και του Casino έγιναν χρηματιστές, αλλά το παρακμιακό τρίπτυχο παραμένει το ίδιο: απληστία, εθισμός, κραιπάλη. Ο Μάρτιν Σκορσέζε τεμαχίζει τη φούσκα της Wall Street και σαγηνεύεται από την ξέφρενη πτώση του Τζόρνταν Μπέλφορντ, ο οποίος εξέτισε ποινή μόλις 20 μηνών για χρηματιστηριακή απάτη κατά συρροήν, αφού πρώτα αρνήθηκε να συνεργαστεί με το FBI. Αντιλαμβανόμαστε πως ο τόνος είναι υπόγεια κωμικός, από την πρώτη σκηνή μύησης στο εστιατόριο, όπου ο Μάθιου Μακόναχι εισάγει τον νεαρό Ντι Κάπριο στα μυστικά της δουλειάς. Ο Σκορσέζε δεν αποφεύγει την ανακύκλωση της θεματολογίας του, τηρώντας τον οικογενειακό χαρακτήρα της παρέας, και βάζοντας τον Τζόνα Χιλ στο ρόλο του Τζο Πέσι, δηλαδή του παχουλού συνοδοιπόρου, παραπέμποντας ταυτόχρονα στον αντίστοιχο του Μπενίσιο Ντελ Τόρο, ο οποίος ακολουθούσε τον Τζόνι Ντεπ στις φευγάτες περιπέτειες του στο Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγκας.

Ο Λύκος της Wall Street βασίζεται στη φιλαργυρία και τα ναρκωτικά, και τρέχει με μανία σε ένα σπιράλ αλαζονείας και αυτοκαταστροφής, με συνεχές φόντο το πράσινο των δολαρίων και το λευκό της κοκαΐνης. Δεν προσθέτει απολύτως τίποτε σε οτιδήποτε έχει κάνει ο σπουδαίος Αμερικανός σκηνοθέτης στο παρελθόν- αγελαίες ατασθαλίες, απιστίες χωρίς αξιοπρέπεια, χορωδιακά κρεσέντι παραστρατημένης φιλοδοξίας, πυκνό soundtrack με τραγούδια που δηλώνουν την εποχή και τη διάθεση της στιγμής- αλλά το κάνει με το σύνηθες νεύρο και τη δεξιοτεχνία του. Ο Λιονάρντο Ντι Κάπριο δεν φοβάται να ξεγυμνώσει την ψυχή του στην πιο ώριμη στιγμή της καριέρας του και θυμίζει έντονα ένα κράμα Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Τζακ Νίκολσον, και ο Χιλ λάμπει.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική

Οθόνες / Jurassic World: Ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικό πισωγύρισμα

Ο Κόλιν Τρεβόροου ξεκίνησε δυνατά τη δεύτερη τριλογία του Jurassic σύμπαντος και την έστειλε στον αγύριστο ή περίπου στη μέση του πουθενά, με τους τροποποιημένους δεινοσαύρους αδέσποτους, οπλισμένους κι επικίνδυνους, σε ένα φινάλε με οικολογικές κορόνες, πανηγυρικά χαοτικό, ψευδεπίγραφα απειλητικό και, εν τέλει, εξαιρετικά ανιαρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Οθόνες / Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Ο Μπραντ Πιτ, σε έναν μεγαλειώδη αναχρονισμό σε σύγκριση με τους ζορισμένους άνδρες του σύγχρονου κινηματογράφου, παίζει την ψυχούλα που όλοι φανταζόμαστε στο «F1», έναν (καθόλου σκοτεινό) ιππότη της ασφάλτου, ριψοκίνδυνο για το fun της ιστορίας, σε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πιστό στο σχεδόν ερωτικό του ραντεβού με τον φακό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 κινηματογραφικές προβολές-events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι

Οθόνες / 10 θρυλικές ταινίες που θα δούμε φέτος στα θερινά

Πέρα από τις ταινίες της διανομής, το καλοκαίρι διεξάγονται events, φεστιβάλ κaι αφιερώματα που (επανα)συστήνουν θησαυρούς από το κινηματογραφικό παρελθόν. Επιλέγουμε μια προβολή από δέκα τέτοιες δράσεις, στις οποίες κάθε σινεφίλ αξίζει να χτυπήσει κάρτα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Απώλειες / Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Η αγαπημένη ηθοποιός, που έφυγε πλήρης ημερών πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε η επιτομή της Ελληνίδας θείας, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Ο ανιψιός της, Φώτης Σεργουλόπουλος, θυμάται στιγμές μαζί της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

The Review / Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

O Χρήστος Παρίδης συζητά με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την τελευταία ταινία του Τεξανού δημιουργού. Πρόκειται, τελικά, για μια αντικαπιταλιστική αλληγορία της εποχής μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Army of Lovers», όπως «Στρατός Εραστών»

Οθόνες / «Army of Lovers»: Μια ταινία για τα ζευγάρια εραστών του Ιερού Λόχου

Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος εξηγεί πώς αποφάσισε να θίξει ένα θέμα που για αιώνες θεωρείται ταμπού: τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ αντρών στην Αρχαία Ελλάδα, ακόμη και στο πεδίο της μάχης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tsoula Festival

Μουσική / Tsoula Festival: Το πιο φρέσκο νησιώτικο φεστιβάλ στήνεται στην Αστυπάλαια

Με όνομα εμπνευσμένο από το παραδοσιακό φυλαχτό του νησιού, το φεστιβάλ που οραματίστηκαν τρεις δημοσιογράφοι στρέφει τα βλέμματα στην «πεταλούδα του Αιγαίου» – και έχουμε αποκλειστικά το πλήρες πρόγραμμά του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τζόυς Ευείδη

Οι Αθηναίοι / Τζόυς Ευείδη: «Φαίνομαι πολύ κουλ; Μπα, ρόλος είναι»

Αν της είχαν κάνει στο θέατρο όσες επαγγελματικές προτάσεις είχε ως σερβιτόρα, θα ήταν η Βουγιουκλάκη – όπως λέει. Κι αν και συχνά αυτολογοκρίνεται, δεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Είναι μια αγαπητή κωμική ηθοποιός, που κάποτε ήθελε να παίξει δραματικούς ρόλους. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Sonny boy: Ο Αλ Πατσίνο με τα δικά του λόγια

Pulp Fiction / Sonny boy: Ο Αλ Πατσίνο με τα δικά του λόγια

Mε αφορμή την βιογραφία του που μόλις κυκλοφόρησε στα Ελληνικά, ανατρέχουμε στη ζωή και την καριέρα του κορυφαίου σταρ, που προσπάθησε πολύ να αποφύγει τη διασημότητα, αλλά, ευτυχώς για εμάς, απέτυχε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ