O Αλέν Γκιροντί στο LIFO.gr

O Αλέν Γκιροντί στο LIFO.gr Facebook Twitter
0

O Αλέν Γκιροντί στο LIFO.gr Facebook Twitter

Ο Αλέν Γκιροντί, τιμώμενος δημιουργός στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ήρθε στην Ελλάδα κουβαλώντας το Βραβείο Σκηνοθεσίας του 2013 στο παράλληλο πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Καννών «Ένα κάποιο βλέμμα» με την ταινία Ο άγνωστος της λίμνης. Μεγαλωμένος στην επαρχία όπου και εξακολουθεί να ζει, ανοιχτά γκέι, κάνει ταινίες που, αν και χαρακτηρίζονται queer λόγω των ερωτικών σκηνών μεταξύ αντρών, δεν είναι στρατευμένες στον γκέι ακτιβισμό. Με απόλυτη φυσικότητα εντάσσει στις ιστορίες του γκέι χαρακτήρες, καθόλου εξιδανικευμένους, αλλά απολύτως συνηθισμένους και καθημερινούς – σαν να αποτελεί αυτή η ενέργεια πολιτική θέση. Στην τελευταία και βραβευμένη του ταινία η δράση τοποθετείται στην «κρυφή» μεριά μιας λίμνης παραθεριστών, όπου άντρες κάνουν ελεύθερα γυμνισμό, ενώ στο παρακείμενο δασάκι επιδίδονται σε ψωνιστήρι και ξέφρενο σεξ. Πρόκειται για έναν οριοθετημένο, «σκηνογραφημένο» χώρο, όπως τον αποκαλεί ο ίδιος ο Γκιροντί, όπου κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο κυριαρχεί ο ηδονισμός των γυμνών σωμάτων. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο δυο εραστές επιδίδονται σε ιδιαίτερα αποκαλυπτικές ερωτικές σκηνές, που σχεδόν αγγίζουν την πορνογραφία, στη σκιά του πνιγμού ενός τρίτου προσώπου. Στην πρεμιέρα της ταινίας στη Θεσσαλονίκη, μετά το τέλος της προβολής, ο σκηνοθέτης κλήθηκε να απαντήσει σε σχόλια όπως «δεν έχει ξαναγίνει ταινία με τόσο σεξ χωρίς ούτε μια γυναίκα» και σε ερωτήσεις τύπου «η ομοφυλοφιλία βοηθάει στον περιορισμό του υπερπληθυσμού της γης, οπότε αυτό προάγει η ταινία σας;».

 

Πώς αντιδράτε σε τέτοιου είδους ερωτήσεις, άλλοτε αφελείς και άλλοτε κρυπτοφασίζουσες;

Απαντάω σε όποια ερώτηση μου θέτουν και συνήθως όπως μου έρθει εκείνη τη στιγμή. Η αλήθεια είναι ότι χθες το βράδυ ήταν η πρώτη φορά που μου έγιναν τόσο ομοφοβικές ερωτήσεις. Αυτό δεν μου έχει συμβεί στη Γαλλία, όπου είναι συνήθως κεκαλυμμένα φασιστικές. Πρώτη φορά μου έτυχε να μην κρατιούνται καν τα προσχήματα.

 

Εξακολουθείτε να ζείτε στην επαρχία… Πώς και δεν προτιμάτε το Παρίσι, όπου θα ήταν πιο εύκολο να εργάζεστε ως κινηματογραφιστής;

Δεν με εμποδίζει τίποτα να σκηνοθετώ κινηματογράφο ζώντας μακριά από το Παρίσι, αλλά η αλήθεια είναι ότι αν ζούσα εκεί, θα είχα άλλη ενέργεια και ίσως να έκανα πιο πολλά πράγματα. Μακριά από το κινηματογραφικό κύκλωμα κάνω μια ταινία κάθε δύο χρόνια και, όντως, για το μοντάζ και το μιξάζ του Άγνωστου της Λίμνης έπρεπε να περάσω έξι μήνες σε εργαστήρια στο Παρίσι. Πάντως, όσο ενδιαφέρουσα και να βρίσκω τη ζωή στις μητροπόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, όσο και να απολαμβάνω να περνάω κάποιο διάστημα στο Παρίσι, χαίρομαι πάρα πολύ και τη ζωή που κάνω στην επαρχία. Εξακολουθώ να ζω πολύ κοντά εκεί που μεγάλωσα, στη νότια Γαλλία, στο Αλμπί, έξω από την Τουλούζη.

 

O Αλέν Γκιροντί στο LIFO.gr Facebook Twitter

O Αλέν Γκιροντί στο LIFO.gr Facebook Twitter

O Αλέν Γκιροντί στο LIFO.gr Facebook Twitter

Τελικά, ο Άγνωστος της Λίμνης μοιάζει περισσότερο από οτιδήποτε με θρίλερ. Έχει επηρεαστεί από τη Θηλιά του Χίτσκοκ; Δεν εννοώ, βέβαια, το περίφημο μονοπλάνο, αλλά τους δύο ομοφυλόφιλους που εμπλέκονται σε φόνο.

Α, όχι! Εκεί είναι δύο συνεργοί σε έναν φόνο, ενώ εδώ έχουμε έναν δολοφόνο. Πιο πολύ παραπέμπει ίσως στον Σιωπηλό Μάρτυρα, αλλά αν και έχω δει πολύ Χίτσκοκ, δεν είχα στο μυαλό μου να κάνω μια ταινία συγκεκριμένου είδους.

 

Είστε σινεφίλ;

Δεν υπήρξα ποτέ ποντικός της Ταινιοθήκης, δεν έβλεπα μία ταινία την ημέρα. Αγαπώ τον κινηματογράφο, βλέπω ταινίες και είμαι σαν το σφουγγάρι. Αφομοιώνω τα πάντα...

Σας ενδιαφέρει σε κάθε νέα ταινία σας να πηδάτε από το ένα είδος σε άλλο;

Στην πραγματικότητα, αυτό που θέλω να κάνω είναι να αναμειγνύω τα διάφορα είδη και στυλ, ακόμα και μέσα στην ίδια ταινία. Στον Άγνωστο της Λίμνης μπορείς να πεις ότι υπήρχαν και στοιχεία από τα Σαγόνια του Καρχαρία του Σπίλμπεργκ. Αλλά, τελικά, το φιλμ μιλάει περισσότερο για τον πόθο, την αγάπη και το πάθος. Είναι περισσότερο ένα υπαρξιακό φιλμ παρά θρίλερ. Αν κάτι παραπέμπει στο θρίλερ, είναι ο επιθεωρητής που κάνει την έρευνα του φόνου, αλλά, από την άλλη, θα έλεγα ότι ο επιθεωρητής περισσότερο κοινωνιολογική έρευνα κάνει παρά αστυνομική.

O Αλέν Γκιροντί στο LIFO.gr Facebook Twitter

 

Επίσης, είναι μια κωμική παρουσία.

Ναι, ναι. Σαν σε ταινία του Σαμπρόλ.

 

Στην πρεμιέρα είπατε ότι επιλέξατε τον χώρο του γκέι ψωνιστηριού γιατί είναι παντελώς άγνωστος, σχεδόν εξωτικός, για την πλειονότητα των θεατών.

Ναι, αλλά και γιατί είναι ένας οικείος χώρος για μένα. Επίσης, τον βρίσκω απείρως πιο ενδιαφέροντα από μια κρεβατοκάμαρα ή ένα εστιατόριο. Προσεγγίζοντας έναν ιδιαίτερο χώρο, αυτός αποκτάει μια μυθική διάσταση, όπως γίνεται και στο αρχαίο δράμα.

 

Κι όπως λέει ο ομότεχνός σας Ζουάου Πέντρου Ροντρίγκες σε μια συνομιλία που είχε μαζί σας για το περιοδικό «Cinema Scope», η ταινία διαθέτει τα χαρακτηριστικά ντοκιμαντέρ.

Είναι σαν ντοκιμαντέρ μέχρι ένα σημείο. Παύει όμως να είναι ντοκιμαντέρ μετά από αυτό το σημείο και γίνεται μια ρομαντική ταινία αγάπης και πάθους.

 

Ο κεντρικός σας χαρακτήρας, ο Φρανκ, μιλάει για τη συντροφικότητα, αλλά, ενώ είναι ο μοναδικός μάρτυρας ενός φόνου, τα φτιάχνει με τον δολοφόνο. Η σεξουαλική επιθυμία κυριαρχεί σε οποιοδήποτε στοιχείο ρομαντισμού…

Ναι, ο πόθος είναι πολύ πιο δυνατός. Όταν μιλάω για ρομαντισμό, εννοώ έναν γκέι έρωτα, που το πάθος του φτάνει και ξεπερνάει ακόμα και τα ακραία όρια, χωρίς ηθικούς φραγμούς.

 

Πάντως, έχετε έναν πραγματικό έρωτα μέσα στην ταινία σας. Είναι ο μεσήλικας που έχει ερωτευτεί τον Φρανκ και ο οποίος θυσιάζεται γι’ αυτόν. Μου έκανε εντύπωση η ανάλυση του περί ομοφυλοφιλίας. Λέει ότι η πλειονότητα των αντρών κάνουν σεξ μεταξύ τους χωρίς να είναι γκέι. Αυτό πιστεύουν οι Γάλλοι;

Έχω συναντήσει αρκετούς ανθρώπους με ανάλογες απόψεις…

Πήρατε Βραβείο Σκηνοθεσίας στις Κάννες τον περασμένο Μάιο που η κριτική επιτροπή απένειμε τον Χρυσό Φοίνικα στη Ζωή της Αντέλ. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω καμία από τις δύο ταινίες, πιστεύετε ότι τα συγκεκριμένα βραβεία δόθηκαν ως απάντηση της κινηματογραφικής κοινότητας στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν ενάντια στους γκέι γάμους;

Όχι, δεν νομίζω κάτι τέτοιο. Προσωπικά, δεν μου πολυάρεσε η Ζωή της Αντέλ, αλλά είναι μια εντυπωσιακή ταινία, της οποίας το θέμα δεν είναι η ομοφυλοφιλία. Ξεφεύγει από την ομοφυλοφιλία και μιλάει για την επιθυμία, τον έρωτα και το πάθος, όπως ακριβώς και ο Άγνωστος της Λίμνης. Νομίζω ότι η επιτροπή του Φεστιβάλ των Καννών εντυπωσιάστηκε ειλικρινά από αυτήν και δεν επηρεάστηκε από τις διαδηλώσεις ώστε να της απονείμει τον Χρυσό Φοίνικα.

Πάντως, ο Άγνωστος της Λίμνης είναι η πρώτη queer ταινία που βραβεύτηκε στο «Ένα κάποιο βλέμμα».

Δεν είμαι σίγουρος περί αυτού, αλλά είναι πολύ πιθανόν…

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τζένη Τζένη»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

The Review / «Τζένη Τζένη»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Αναμενόμενη και δικαιολογημένη η μεγάλη επιτυχία της παράστασης που ανεβάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο Νίκος Καραθάνος. Η Βένα Γεωργακοπούλου κουβεντιάζει με τον Χρήστο Παρίδη για το δύσκολο σκηνικό εγχείρημα, θυμούνται το παλιό ελληνικό σινεμά αλλά και το θρυλικό συγγραφικό δίδυμο Γιαλαμά-Πρετεντέρη.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Οθόνες / «Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το βραβευμένο λογοτεχνικό έργο γίνεται ταινία από τον Αλέξανδρο Βούλγαρη. Η LiFO βρέθηκε στα γυρίσματα και στην κοινή τους συνέντευξη, μητέρα και γιος, μιλούν για τη συνεργασία τους και τη μεταφορά του στον κινηματογράφο.
M. HULOT
«Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

The Review / «Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

«Βαλκανιζατέρ», «Ευτυχία», «Φόνισσα», «Υπάρχω», «Τελευταία Κλήση». Πίσω από τα μεγαλύτερα ελληνικά blockbusters βρίσκεται ο Διονύσης Σαμιώτης. Ποιο είναι το μυστικό του που φέρνει τον κόσμο στις αίθουσες; Υπάρχει μια «σχολή Σαμιώτη»; Τι πιστεύει για τον σημερινό ελληνικό κινηματογράφο;
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο πόλεμος στο επίκεντρο του 79ου Φεστιβάλ Καννών

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Τι θα δούμε στο 79ο Φεστιβάλ Καννών

Η φετινή διοργάνωση φιλοδοξεί να αποτυπώσει την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια, φέρνοντας στο επίκεντρο ιστορικές συρράξεις, από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο μέχρι τον Ψυχρό Πόλεμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο διάβολος φοράει Prada 2

Οθόνες / «Ο Διάβολος φοράει Prada 2»: Είδαμε την πιο αναμενόμενη ταινία της χρονιάς

Επανέρχονται οι αρχικοί συντελεστές, αλλά το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τη μόδα, και την εντύπωση που προκαλεί, στη «δολοφονία» της δημιουργικότητας και του ταλέντου σε μια εποχή συγχωνεύσεων και πολιτιστικών εκπτώσεων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν η Κέιτ συνάντησε τον Λούσιαν

Οθόνες / Όταν η Κέιτ Μος συνάντησε τον Λούσιαν Φρόιντ

Τέλη Μαΐου βγαίνει στις βρετανικές αίθουσες τo «Moss & Freud» που αποτυπώνει τη σχέση της Κέιτ Μος με τον Λούσιαν Φρόιντ: το μοντέλο εξομολογήθηκε το όνειρό του να ποζάρει στον ζωγράφο και λίγους μήνες μετά προέκυψε το «Γυμνό Γεύμα» που πωλήθηκε για 5 εκατ. ευρώ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Στο «Apex» η Σαρλίζ Θερόν συνεχίζει το ταξίδι της στην υπέρβαση

Οθόνες / Μόνο η Σαρλίζ Θερόν επιβιώνει από το «Apex»

Σε μια ταινία που περιφρονεί τη λογική και αποθεώνει την ομορφιά της, η Νοτιοαφρικανή ηθοποιός επιβεβαιώνει την προτίμησή της σε ρόλους περίπου «εξωγήινων» ηρωίδων που θέλουν να παίζουν με τους δικούς τους όρους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Απώλειες / Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Ήταν ένας από τους ελάχιστους ελληνικής καταγωγής που βραβεύτηκε με Όσκαρ. Αληθινός αρχιτέκτονας του νέου αμερικανικού σινεμά, αγαπημένος συνεργάτης του Κόπολα, conceptual καλλιτέχνης του production design ισορροπούσε πάντα ιδιοφυώς μεταξύ Τέχνης και τεχνικής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Οθόνες / «Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Με αφορμή την παγκόσμια πρεμιέρα της βιογραφίας του στο Βερολίνο, είδαμε πρώτοι πώς ο σούπερ σταρ βρήκε το κουράγιο να δραπετεύσει από τον πατέρα του και θυμηθήκαμε τη συναυλία που σύστησε τη σκηνική του ιδιοφυΐα σε όλον τον πλανήτη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Οθόνες / «Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Το νέο σίριαλ του Netflix είναι φασαριόζικο, προβλέψιμο και κάπως κουραστικό. Αν όμως αντέξεις τα πρώτα επεισόδια, ανταμείβει την υπομονή σου με χιούμορ, ανατροπές και έναν Νταν Λέβι που ξέρει πώς να μετατρέπει την οικογενειακή δυσλειτουργία σε απολαυστικό χάος.
M. HULOT
ΝΑΤΑΛΙ ΜΠΑΪ, Η ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ (1949-2026)

Οθόνες / Ναταλί Μπάι: Η χαμογελαστή κυρία του γαλλικού σινεμά (1948-2026)

Έξυπνη, ενστικτώδης και αστεία, κυριάρχησε τη δεκαετία του '80 στο γαλλικό σινεμά, μετρώντας συνεργασίες με τους Τριφό, Γκοντάρ, Ταβερνιέ αλλά και 4 Σεζάρ, χωρίς ποτέ να χάσει την κοριτσίστικη καρδιά που τη διέκρινε από την αρχή της καριέρας της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η ζωή του Ρουκέλι, του Ρομά θρύλου της πυγμαχίας, γίνεται ταινία

Οθόνες / Ένας Έλληνας Ρομά ενσαρκώνει τον θρύλο της πυγμαχίας Ρουκέλι

Η ιστορία του Γιόχαν Ρουκέλι Τρόλμαν, που έχασε τον τίτλο του πρωταθλητή στη Γερμανία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου λόγω της καταγωγής του, βασανίστηκε και θανατώθηκε από τους ναζί, γίνεται διεθνής παραγωγή με ηθοποιούς Ρομά.
M. HULOT
Ταινίες τρόμου: Τι έρχεται και τι πραγματικά αξίζει;

Pulp Fiction / Ταινίες τρόμου: Τι έρχεται και τι πραγματικά αξίζει;

Με αφορμή το «Backrooms», ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και ο Μάκης Παπασημακόπουλος αναλύουν τις πιο αναμενόμενες ταινίες τρόμου των επόμενων εβδομάδων, ξεχωρίζοντας εκείνες που έχουν κάτι νέο να πουν από άλλες που απλώς επαναλαμβάνουν γνωστές συνταγές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ «Το να νιώθεις αποδεκτός όταν είσαι διαφορετικός δεν είναι δεδομένο»

Στέφανος Τσιβόπουλος / «Το να νιώθεις αποδεκτός όταν είσαι διαφορετικός δεν είναι δεδομένο»

Στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, ο εικαστικός Στέφανος Τσιβόπουλος θίγει το πόσο δύσκολο είναι να κτίσεις μια νέα εστία και ταυτότητα όντας ξένος σε έναν τόπο μεγάλων ανισοτήτων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί οι Έλληνες δεν αγαπούν τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας;

Οθόνες / Γιατί οι Έλληνες δεν αγαπούν τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας;

Το ελληνικό κοινό, πέρα από μια μικρή σχετικά κοινότητα ορκισμένων φαν, ποτέ δεν τιμούσε ιδιαίτερα το είδος στις αίθουσες, σίγουρα όχι όπως το αμερικανικό. Ο Δημήτρης Κολιοδήμος και ο Αβραάμ Κάουα εξηγούν τους λόγους της περιορισμένης προσέλευσης.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ