Τα λιπαρά αλλάζουν τον εγκέφαλο

Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

 

Από τις πιο τρομακτικές ανακοινώσεις που ακούσαμε ποτέ για την απλή μπουκιά μας: Η τελευταία έρευνα κορυφαίας ομάδας επιστημόνων αποδεικνύει ότι οι λιπαρές τροφές που καθημερινά καταναλώνουμε επεμβαίνουν στην δομή του εγκεφάλου και αναπρογραμματίζουν τον τρόπο που λειτουργεί. 

 

Αυτό συμβαίνει γιατί το λίπος της τροφής καταστρέφει κύτταρα, κρίσιμα για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πείνα και την δίψα!

 

Η μελέτη έγινε σε ποντίκια, εκτιμάται όμως ότι η επίδραση των λιπαρών τροφών στον άνθρωπο μπορεί και να επιφέρει διπλάσια βλάβη, όπως πολύ συχνά προκύπτει με αντίστοιχες ερευνητικές εργασίες που μελετούν γενετικούς μηχανισμούς στον άνθρωπο και τα ποντίκια.

 

Το λίπος και η επίδρασή του στα εγκεφαλικά κύτταρα έχει μελετηθεί τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία. Οι έρευνες αλληλεπίδρασης τροφών και λειτουργίας του εγκεφάλου έχουν δείξει ότι, συγκεκριμένα, τα trans λιπαρά (τα πλέον ανθυγιεινά κατεργασμένα λίπη) δημιουργούν εξάρτηση σε -πλαστικές- κυρίως τροφές. Και όχι μόνον: Έχει δημοσιευθεί ότι το junk food λόγω της περιεκτικότητάς του σε trans λίπη, δημιουργεί μαλθακή σκέψη...!

 

Οι ερευνητές του Sanford-Burnham Diabetes and Obesity Research Center απέδειξαν αυτή τη φορά ότι η καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων που προκαλείται από τις λιπαρές τροφές είναι τόσο καθοριστική, που διαβρώνει την δομή της κατασκευής του κάθε εγκεφάλου.

 

Αλλοιώνει τα υπεύθυνα για τον έλεγχο της πείνας κύτταρα, όπως και της δίψας, και πρακτικά μας κάνει να πεινάμε περισσότερο, ίσως όλο και περισσότερο, όσο καταναλώνουμε λιπαρά...

 

Ο επικεφαλής της μελέτης, ο Michael Schwarz, εξηγεί ότι το σώμα κάθε ανθρώπου έχει τους δικούς του μηχανισμούς που καθορίζουν το πόσο λίπος χρειάζεται να αποθηκεύσει. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφικού λίπους σε μία και μόνον ημέρα, βρέθηκε ότι δημιουργεί βλάβες και στους εγκεφαλικούς νευρώνες.

Δημιουργεί δηλαδή μικρά επεισόδια αλλοιώσεων, τα οποία δεν αντιλαμβανόμαστε, όσο κι αν μπορεί να ζαλιστούμε τρώγοντας μια και μόνον μπουκιά με φουλ λιπαρά ....

 

 

 Επίσης οι ερευνητές παρατήρησαν φλεγμονές και ουλές στους νευρώνες που παρουσιάστηκαν στον εγκέφαλο των ποντικών, τρεις μέρες μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητα λίπους. Τις ουλές ο εγκέφαλος τις αποκαθιστά με εσωτερικούς μηχανισμούς ίασης, αλλά και αυτό, επισημαίνεται, δημιουργεί μακρόχρονη βλάβη, πολύ πιο σοβαρή αυτήν τη φορά. Οι ουλές παρουσιάζονται στην συνέχεια στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

 

Οι διατροφολόγοι παραδέχονται ότι τα τελευταία συμπεράσματα είναι πιο σοκαριστικά από ποτέ. Είναι λίγες οι ερευνητικές εργασίες που πετυχαίνουν με τις περιγραφές τους να εμπνεύσουν την ζητούμενη αποστροφή προς την την απόλαυση, η οποία κρύβεται καλά σε άλλους, μυστικούς μηχανισμούς του ίδιου εγκεφάλου. 

 

 

[Claus Oldenburg - "Floor Burger" 1962]

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ