Το ιδανικό πικνίκ

Το ιδανικό πικνίκ Facebook Twitter
0

Λιγα και καλοκαιρινα

Θα έπαιρνα μαζί μου λάδι, ξίδι και μαχαίρι (χωρίς αυτά δεν πάω πουθενά), κρίθινα παξιμάδια, πολλά καλοκαιρινά ντοματίνια, χοντρό, θαλασσινό αλάτι, λαδοτύρι Ζακύνθου, αλατσολιές, λιαστή ντομάτα και τόνο Αλοννήσου για να φτιάξω επιτόπου έναν καλοκαιρινό ντάκο. Σίγουρα θα διάλεγα ένα πολύ καλό λευκό κρασί, όπως το λευκό «Κτήμα Γεροβασιλείου». Για επιδόρπιο κεράσια, μέλι, γιαούρτι.

Δηµήτρης Σκαρµούτσος, σεφ

Πεστροφα καπνιστη και αφρωδης οινος

Πάνω απ' όλα, θεωρώ πως μέσα στο καλάθι πρέπει να υπάρχει ένα παγωμένο μπουκάλι κρασί το οποίο θα είναι ο ημιαφρώδης οίνος Ζίτσα. Όσον αφορά τα εδέσματα: μία πέστροφα καπνιστή, ντοματίνια Σαντορίνης, λίγη μαγιονέζα, σαλάτα ρόκα, μικρά ψωμάκια πολύσπορα και λίγο χλωροτύρι, το οποίο μπορεί να είναι ανεβατό ή κατίκι Δομοκού.

Λευτέρης Λαζάρου, σεφ

Πικνικ με υλικα απο το Κεντρο Γης

Θα διάλεγα να κάνω το πικνίκ μου ένα Σάββατο στο Κέντρο της Γης (www.ogi.gr), δίπλα στο Περιβαλλοντολογικό Πάρκο Τρίτση, πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας, στο Ίλιον, σε μια όαση φύσης και... ψυχής, που την αγάπησα πολύ τον τελευταίο χρόνο, μια και έστησα εκεί, μαζί με άλλους εθελοντές, την Κυριακάτικη Συλλογική Κουζίνα. Πρώτα, πριν μπω στο Πάρκο από τη λεωφόρο Δημοκρατίας, θα αγόραζα από την Αγορά των Βιοκαλλιεργητών (www.bioagores.org), που στήνεται ακριβώς απ' έξω κάθε Σάββατο, λίγα μούσμουλα, κάνα αβοκάντο κρητικό, γευστικές ντομάτες και ελιές, ελληνικούς ξηρούς καρπούς, βιοδυναμικό λάδι και νόστιμο, αληθινό ψωμί. Στον χώρο της Οργάνωσης Γη θα άφηνα τα ψώνια μου στον πανέμορφο Μουρεώνα και θα νοίκιαζα ένα ποδήλατο (4 ευρώ για δύο ώρες) για να βολτάρω σε όλο το πάρκο και για να μου ανοίξει η όρεξη. Μετά, χαζεύοντας τους πολύχρωμους παπαγάλους να πετούν από δέντρο σε δέντρο και απολαμβάνοντας την ησυχία και με την κλασική μουσική να ακούγεται αχνά από το Βιολογικό Μποστάνι, θα διάλεγα να κάνω την Εξερεύνηση στο Κέντρο της Γης, ακούγοντας τον Σωτήρη, τη Σίλια, τον Αλέξανδρο και την Άλκηστη να με ξεναγούν στα Δένδρα που Μιλούν, στους Σταύλους με τα Άλογα, στους Κήπους του Πύργου Βασιλίσσης και στο Άγριο Οικοσύστημα με τα δηλητηριώδη φυτά, συνειδητοποιώντας ότι βρίσκομαι μόλις επτά χιλιόμετρα από την Ομόνοια (4 ευρώ)! Αν, πάλι, διάλεγα να πάω καθημερινές (Δευτέρα έως Πέμπτη) και όχι Σάββατο, θα συμμετείχα σε μια τάξη γιόγκα ή τάι-τσι ή σε εργαστήρι κρουστών, και θα απολάμβανα ένα ταϋλανδέζικο μασάζ (6 ευρώ συμμετοχή)! Θα έκανα μια στάση στο βιολογικό μποστάνι που φροντίζει ο Γιώργος Ξεπαπαδάκος, θα άκουγα τις ιστορίες του για τα επιμελή μποστάνια στο Άγιον Ορος, κόβοντας λίγο φρέσκο βασιλικό, μάραθο κι ένα φρέσκο παντζαράκι για να γευτώ τη διαφορά ενός λαχανικού από παραδοσιακό σπόρο (0 ευρώ). Θα έπλενα τα λαχανικά για τη σαλατούλα μου στο πανέμορφο πέτρινο υπόστεγο με τον Συλλογικό Νεροχύτη και το cafe-Μυρμήγκι! Ναι, θα μοιραζόμουν εκεί το λιτό, ελληνικό, καλοκαιρινό μου πικνίκ, χαμογελώντας και χαλαρώνοντας με όποιον θα είχα διαλέξει να μοιραστώ τη μέρα μου ή με όποιον τύχαινε να βρω εκεί. Εξάλλου, σημασία έχει, όπως λένε και τα παιδιά που εργάζονται στο Κέντρο της Γης, να «μην τρως ποτέ μόνος», ούτε το πικνίκ σου (ανεκτίμητο σε ευρώ!)

Twominutes Angie, food blogger (twominutesangie.blogspot.com)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM