Στην Κανδήλα, ένα μικρό χωριό της επαρχίας Ξηρομέρου, στους πρόποδες των Ακαρνανικών Ορέων, στην Αιτωλοακαρνανία, η μόνη «παραφωνία», όπως έλεγαν οι κάτοικοι, ήταν ο Γιάννης, ένας ιδιόρρυθμος άνθρωπος, ο οποίος τάραζε συχνά την ηρεμία τους. Υπηρετούσε στην Ελληνική Χωροφυλακή, αλλά το 1950 παραιτήθηκε για να διοριστεί στο υπουργείο Εργασίας, όπου παρέμεινε έως τη συνταξιοδότησή του. Μιλούσε σε άπταιστη καθαρεύουσα, κυκλοφορούσε πάντα με κοστούμι στο οποίο έκρυβε το 9άρι πιστόλι του και ψαχνόταν μονίμως για φασαρία.
Έκρυβε τον πραγματικό του χαρακτήρα και την ψυχοπαθολογία που κουβαλούσε για χρόνια κάτω από το κοστούμι που φορούσε μέρα και νύχτα. Μάλιστα, λίγο έλειψε να γίνει πρόεδρος της κοινότητας στις τελευταίες εκλογές, τις οποίες έχασε για μερικές ψήφους.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας, αλλά επιστρέφοντας στο χωριό, υποτίθεται θεραπευμένος, τίποτα δεν είχε αλλάξει στη συμπεριφορά του: συνέχισε να είναι εριστικός με όλο τον κόσμο. Έφτασε σε σημείο να πυροβολήσει εναντίον κάποιων συγχωριανών του, επειδή τόλμησαν να πλησιάσουν το συρματόπλεγμα που είχε απλώσει γύρω από το σπίτι του. Για έναν καβγά στο καφενείο του διπλανού χωριού με δύο συγχωριανούς του, που είχε τις ρίζες του σε παλιές κτηματικές διαφορές, ξέσπασε την εκδικητική μανία του στις συζύγους και στα παιδιά τους, πρωταγωνιστώντας σε μια τραγωδία που μνημονεύεται ακόμη και σήμερα, 35 χρόνια μετά, στην επαρχία Ξηρομέρου της Αιτωλοακαρνανίας.
Στο πόντκαστ μιλούν ο «πρύτανης» του αστυνομικού ρεπορτάζ Πάνος Σόμπολος, που είχε καλύψει το τετραπλό έγκλημα ως απεσταλμένος της ΕΡΤ, ο ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων στην Αιτωλοακαρνανία Νίκος Κανής, η δημοσιογράφος Μαριάννα Μητροπούλου, αρχισυντάκτρια στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Πατρίς» του Πύργου και δημιουργός του επιτυχημένου πόντκαστ «Ματιές στο αρχείο», και η Αγγελική Καρδαρά, τακτική επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος και διδάκτωρ του τμήματος επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
