Μαρκήσιος ντε Μορές: Ο πρώτος φασίστας

Μαρκήσιος ντε Μορές: Ο πρώτος φασίστας Facebook Twitter
Η ζωή του Ντε Μορές ήταν η ζωή ενός σπάταλου τυχοδιώκτη, όχι ενός πολιτικού θεωρητικού, η περίπτωσή του όμως στηρίζει τη θέση της Άρεντ, αφού συγκεντρώνει πολλά από τα βασικά συστατικά του φασισμού του 20ού αιώνα.
0


Ο ΜΑΡΚΗΣΙΟΣ ΝΤΕ ΜΟΡΕΣ ήταν ένας Γαλλοϊταλός αριστοκράτης. Γεννημένος το 1858, πέρασε την παιδική του ηλικία μεταξύ της έπαυλης των γονιών του και του χειμερινού τους παλατιού στις Κάννες. Ως φοιτητής της στρατιωτικής ακαδημίας στο St Cyr, μαζί με μια ντουζίνα άλλους δόκιμους, επιχείρησε να βάλει φωτιά στο σπίτι ενός Εβραίου τοκογλύφου. Όταν ο άντρας πετάχτηκε έντρομος στον δρόμο, του έριξαν αυγά και τον έλουσαν με σαμπάνια. Ήταν ένας προάγγελος αυτού που θα γινόταν ο Ντε Μορές.

Ο ιστορικός Σέρτζιο Λουτζάτο ξεκινά το νέο βιβλίο του, που έχει τίτλο «Ο πρώτος φασίστας», με έναν πρόλογο που μας μεταφέρει το 1942, σχεδόν μισό αιώνα μετά τον θάνατό του. Η μεταφορά των Γάλλων Εβραίων στο Άουσβιτς είχε αρχίσει και ο αρμόδιος επίτροπος απέτισε φόρο τιμής στον «μεγάλο άρχοντα της δράσης που ήταν ο Μαρκήσιος ντε Μορές» ως έναν από τους πρώτους ηγέτες του «αντιεβραϊκού αγώνα». Εν τω μεταξύ, στο Μπρούκλιν, η Χάνα Άρεντ έλεγε στους μαθητές της ότι «ο φασισμός... εφευρέθηκε πριν από περίπου πενήντα χρόνια, στη Γαλλία».

Η βία με την οποία πάντα φλέρταρε ο Ντε Μορές ήταν αυτή που τον τελείωσε. Το 1896 ξεκίνησε μια κακοσχεδιασμένη αποστολή στη Σαχάρα κατά την οποία φονεύθηκε, σε ηλικία 37 ετών, από νομαδικές φυλές. 

Ο Ντε Μορές παντρεύτηκε την Γερμανο-αμερικανίδα Μεντόρα φον Χόφμαν, κληρονόμο μιας δυναστείας τραπεζιτών, η οποία είχε τις ίδιες αντιλήψεις μ’ εκείνον. Όταν άρχισε να ασχολείται με το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων, εκείνη τον συνόδευσε στην Ινδία, σκοτώνοντας δύο τίγρεις. Στη συνέχεια, στράφηκε δυτικά, στις ερημιές της Ντακότα. Εκεί αγόρασε ένα δερμάτινο παλτό με κρόσσια, ένα μεγάλο λευκό καπέλο, περίπου 10.000 στρέμματα γης, βοοειδή αξίας 40.000 δολαρίων και 250 άλογα που ανήκαν στον Καθιστό Ταύρο.

cover
Sergio Luzzatto, «The first fascist: The life and legacy of the Marquis de Morès», Penguin Books Ltd. 

Στόχος του ήταν να εκσυγχρονίσει την κτηνοτροφία, να μη στέλνει τα βοοειδή του στην αγορά ζωντανά, αλλά να τα σφάζει και να μεταφέρει το κρέας με ψυγεία σε σιδηροδρομικά βαγόνια στην Ανατολική Ακτή. Το σχέδιο φαινόταν ως μια έξυπνη και καινοτόμος χρήση των τεχνολογικών εξελίξεων, αλλά ο Ντε Μορές έκανε πολλούς εχθρούς μεταξύ των συναδέλφων του κτηνοτρόφων. Κάποια στιγμή σημειώθηκε και μια ανταλλαγή πυροβολισμών και Ντε Μορές κατηγορήθηκε για φόνο. 

Τελικά απαλλάχθηκε από την κατηγορία και στη Γαλλία η εφημερίδα «Le Gaulois» έγραφε με θαυμασμό για τη ζωή του, η οποία είχε «απαλλαχθεί από την αργοπορία της δικαιοσύνης και τις διατυπώσεις της γραφειοκρατίας». Όμως η επιχείρηση του Ντε Μορές απέτυχε, καθώς το καρτέλ που έλεγχε την αγορά κρέατος στο Σικάγο τον έθεσε εκτός ανταγωνισμού. Τότε είχε μια άλλη ιδέα: θα αγόραζε όλα τα κρεοπωλεία της Νέας Υόρκης. Οι κρεοπώλες απέρριψαν την προσφορά του. Ο συνεργάτης του τον μήνυσε για κατάχρηση κεφαλαίων. Ηττημένος, είπε στον πατέρα του: «Ξεκινάω ξανά τη ζωή μου από το μηδέν». Ήξερε ποιον να κατηγορήσει. Οι περισσότεροι κρεοπώλες της Νέας Υόρκης που τον είχαν εμποδίσει ήταν Εβραίοι, όπως εσφαλμένα δήλωνε.

Ακολούθησαν κι άλλα ευφάνταστα κερδοσκοπικά εγχειρήματα, όπως ένα ταξίδι στην Ινδοκίνα, όπου διερεύνησε τη διαδρομή ενός σιδηροδρόμου που δεν θα κατασκευαζόταν ποτέ. Το 1889 επέστρεψε στο Παρίσι για να γίνει ο λαμπερός ηγέτης ενός κινήματος του οποίου ο ινστρούχτορας ήταν ο Εντουάρ Ντρουμόν, συγγραφέας «ενός χείμαρρου αντισημιτικών ύβρεων».

Στην διάρκεια της περιπέτειάς του στην Άγρια Δύση, είχε υποστηρίξει μια πολιτοφυλακή ατάκτων γνωστή με την ονομασία «Οι στραγγαλιστές της Μοντάνα», τα μέλη της οποίας υποστήριζαν ότι «ο μόνος τρόπος για να εξαλειφθεί η κλοπή αλόγων είναι να απαγχονίζεται ο δράστης μόλις συλληφθεί». Επιστρέφοντας στη Γαλλία, ο Ντε Μορές έθεσε σε εφαρμογή τα διδάγματα που είχε πάρει. Απευθύνθηκε στους εργάτες του σφαγείου La Villette στο Παρίσι, λέγοντάς τους ότι η δουλειά τους καταστρεφόταν από τους Εβραίους χονδρεμπόρους. Συγκέντρωσε όχλο και μοίρασε ρόπαλα, δηλώνοντας ότι λυπόταν που στη Γαλλία οι Εβραίοι δεν λιντσάρονταν όπως οι Μαύροι στην Αμερική.

Το 1892, σε ένα περιστατικό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προοίμιο της υπόθεσης Ντρέιφους, η οποία θα δίχαζε τη γαλλική κοινωνία δύο χρόνια αργότερα, ο Ντε Μορές μονομάχησε  με τον Εβραίο λοχαγό Αρμάνδο Μέιερ. Το βαρύ σπαθί του διαπέρασε το στήθος του Μέιερ κατά 25 εκατοστά, κάτι που παραβίαζε τους κανόνες της μονομαχίας, οι οποίες συνήθως κρίνονταν από μια «συμβολική» πληγή. Για δεύτερη φορά, ο Nτε Μορές δικάστηκε για φόνο. Και πάλι αθωώθηκε. Τελικά όμως, η βία με την οποία πάντα φλέρταρε ήταν αυτή που τον οδήγησε στο τέλος. Το 1896 ξεκίνησε μια κακοσχεδιασμένη αποστολή στη Σαχάρα κατά την οποία φονεύθηκε, σε ηλικία 37 ετών, από νομαδικές φυλές.  

Η ζωή του Ντε Μορές ήταν η ζωή ενός σπάταλου τυχοδιώκτη, όχι ενός πολιτικού θεωρητικού, η περίπτωσή του όμως στηρίζει τη θέση της Άρεντ, αφού συγκεντρώνει πολλά από τα βασικά συστατικά του φασισμού του 20ού αιώνα: παραστατική πολιτική δράση, δημαγωγική ρητορική, παραστρατιωτική βία, περιφρόνηση της νομιμότητας, λυσσαλέος αντισημιτισμός.  

Με στοιχεία από τους «Financial Times»

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παύλος Σιδηρόπουλος - Εν Κατακλείδι», ένα graphic novel για τη ζωή του πρόωρα χαμένου δημιουργού

Βιβλίο / Παύλος Σιδηρόπουλος: Ένα graphic novel για τη ζωή του «πρίγκιπα της ροκ»

Ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου και ο Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης, που εργάστηκαν στο σενάριο και στο σχέδιο του «Παύλος Σιδηρόπουλος - Εν Κατακλείδι», εξηγούν πώς προσέγγισαν τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία αυτής της σύνθετης προσωπικότητας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ευτυχώς για μας, η Τζένη Μαστοράκη αγαπούσε από μικρή τις ιστορίες που τη φόβιζαν/ «Κι όλα τα κακά σκορπά…»: Ένα ξεχασμένο, αριστουργηματικό πεζό της Τζένης Μαστοράκη

Βιβλίο / Ένα ξεχασμένο, αριστουργηματικό πεζό της Τζένης Μαστοράκη κυκλοφορεί ξανά

Ένα σπουδαίο, αλλά σχετικά άγνωστο έργο της κορυφαίας ποιήτριας και μεταφράστριας κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε αυτόνομη έκδοση από την Άγρα, δύο χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Titus Milech: «Όταν κατάλαβα, μου ήταν αδύνατο να συνεχίσω να μιλάω Γερμανικά»

Titus Milech / O Γερμανός ψυχίατρος που νιώθει βαθιά απαξίωση για τη χώρα του

Ο Titus Milech μιλάει για τη βαθιά απαξίωση που νιώθει για τη χώρα στην οποία γεννήθηκε λόγω των εγκλημάτων του ναζισμού και εξηγεί γιατί του είναι αδύνατον ακόμα και να χρησιμοποιεί τη μητρική του γλώσσα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Άλμπερτ Σπέερ, «ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Φύρερ»

Βιβλίο / Άλμπερτ Σπέερ, «ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Φύρερ»

Ένα νέο βιβλίο εξερευνά την γοητεία που ασκούσε στον Χίτλερ ο αγαπημένος του αρχιτέκτονας και τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος ο Σπέερ «ξέπλυνε» τη συμμετοχή του στον όλεθρο και εμφανίστηκε ως «ο καλός Ναζί»
THE LIFO TEAM
Ερίκ Βιγιάρ: Ο συγγραφέας που μίλησε τη γλώσσα των φτωχών και των κατατρεγμένων

Βιβλίο / Ερίκ Βιγιάρ: Ο συγγραφέας που μίλησε τη γλώσσα των φτωχών και των κατατρεγμένων

Το νέο βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα που κυκλοφορεί στα ελληνικά, «Οι ορφανοί - Μια ιστορία του Μπίλι δε Κιντ», επιβεβαιώνει τον λόγο που το ελληνικό αναγνωστικό κοινό τον προτιμά: αφηγείται πραγματικά γεγονότα με την ευαισθησία του λογοτέχνη και δεν φοβάται να προασπιστεί με τις λέξεις του τους αφανείς και τους ανυπεράσπιστους.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Όταν η αγάπη δεν έχει γλώσσα

Φωτογραφία / Father and Son: Φωτογραφίζοντας μια σιωπηλή σχέση

Στο φωτογραφικό πρότζεκτ «Father and Son» του Βάλερι Ποστάροβ, μια απλή χειρονομία, το κράτημα του χεριού, μετατρέπεται σε πράξη επανασύνδεσης, φωτίζοντας τη σιωπηλή, συχνά ανείπωτη σχέση ανάμεσα σε πατέρες και γιους μέσα από διαφορετικές κουλτούρες και γενιές.
M. HULOT
Ντιπές Τσακραμπάρτι: «Μόνο οι τεχνοκράτες έχουν συγκεκριμένα σχέδια για την κλιματική αλλαγή»

Βιβλίο / Ντιπές Τσακραμπάρτι: «Δεν θα επιβιώσουμε αν συνεχίσουμε να ψεκάζουμε με αεροζόλ»

Μπορεί το όνομα του Ντιπές Τσακραμπάρτι να μην είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα, όμως ο ινδικής καταγωγής συγγραφέας του δοκιμίου «Κλιματική αλλαγή και ιστορία: Τέσσερις θέσεις» θεωρείται από τους κορυφαίους σύγχρονους στοχαστές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θα σώσουν η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και η Ντούα Λίπα την αγορά του βιβλίου;

Βιβλίο / Μπορεί η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ να σώσει την αγορά του βιβλίου;

Αυξάνονται οι λέσχες ανάγνωσης που καθιερώνουν οι διάσημοι μπαίνοντας σε κριτικές επιτροπές και αναλαμβάνοντας τον ρόλο του κριτικού. Και παρά τις αντιρρήσεις, αυτοί έχουν φέρει ξανά το βιβλίο στην πρώτη γραμμή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ